OTS: Arménsky politický väzeň Ruben Vardanyan získal ...

TASR, 29. apríla 2024 10:22

OTS: Arménsky politický väzeň Ruben Vardanyan získal povolenie hovoriť s rodinou, ktorá prosí o ukončenie hladovky

Obrovská medzinárodná podpora a tlak viedli Azerbajdžancov k tomu, aby po dvadsiatich dňoch izolácie umožnili komunikáciu s rodinou, pretože zdravotný stav humanitárneho a obchodného lídra sa zhoršuje

Jerevan 29. apríla (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Rodinní príslušníci potvrdili, že vďaka rastúcemu medzinárodnému povedomiu verejnosti a vlád dostal dnes nezákonne zadržaný filantrop Ruben Vardanyan povolenie hovoriť so svojou manželkou Veronikou. Ide len o druhý telefonát s rodinou po takmer troch týždňoch zadržiavania v izolácii od 5. apríla, keď pán Vardanyan začal hladovku.

Štrajk sa začal 5. apríla 2024 po opakovanom ignorovaní žiadostí, aby sa včas a v súlade s medzinárodnými právnymi normami uskutočnil spravodlivý a transparentný súd. Jeho súdny proces bol pôvodne naplánovaný na január, ale potom sa odložil na máj bez udania dôvodu.

Rodina konečne dostala možnosť požiadať pána Vardanyana, aby vzhľadom na svoj zhoršujúci sa zdravotný stav ukončil hladovku. V krátkom rozhovore ho informovali o rastúcom tlaku vládnych predstaviteľov z celého sveta na Azerbajdžan. Keď sa pán Vardanyan dozvedel o globálnom hnutí za oslobodenie arménskych väzňov a vypočul si prosby svojej rodiny, neochotne súhlasil, že kvôli svojej rodine hladovku preruší.

V posledných týždňoch sa spustilo niekoľko iniciatív. Kongres Spojených štátov napríklad predložil návrh legislatívy na sankcionovanie vysokopostavených predstaviteľov azerbajdžanskej vlády za nezákonné zadržiavanie politických väzňov a Európsky parlament vydal uznesenie predstavené dnes, 25. apríla. Okrem toho sa včera konali v USA, Francúzsku a Arménsku zhromaždenia na podporu prepustenia politických väzňov v súlade s uznaním 109. výročia genocídy Arménov.

Pán Vardanyan zostáva v zajatí v Baku a čelí zhoršujúcim sa väzenským podmienkam. Po začatí hladovky mu boli odopreté pravidelné telefonáty s rodinou, čo rozšírilo zoznam porušení medzinárodných noriem zo strany Azerbajdžanu. Pána Vardanyana tiež presunuli do úplnej izolácie bez prístupu k primeranej zdravotnej starostlivosti nad rámec občasného merania krvného tlaku. Stále pretrvávajú vážne obavy o jeho skutočný zdravotný stav.

„Máme vážne obavy o zhoršujúce sa zdravie môjho otca, aj keď nás neprekvapuje jeho odvaha," povedal David Vardanyan, jeden zo synov pána Vardanyana. „Napriek našej počiatočnej úľave sa stav môjho otca len zhoršuje. Svet ukázal Azerbajdžanu, že sleduje osud arménskych väzňov vrátane môjho otca a za našu rodinu chcem všetkým poďakovať za podporu v týchto náročných časoch. Dúfam, že rastúca medzinárodná pozornosť môže viesť v blízkej budúcnosti k jeho prepusteniu. Vyzývame medzinárodné spoločenstvo, aby naďalej zvyšovalo tlak na Azerbajdžan, aby sme získali istotu, že sa aspoň v máji 2024 uskutoční jeho súd za účasti medzinárodných pozorovateľov." Výročná správa ministerstva zahraničných vecí o ľudských právach, zverejnená 23. apríla, potvrdila nespravodlivé podmienky, ktorým je vystavený pán Vardanyan a ďalší politickí väzni a zadržiavaní v Azerbajdžane. V správe o Azerbajdžane sa odhaduje, že krajina k decembru 2023 zadržiavala približne 254 politických väzňov a zadržiavaných osôb. Súdnictvo bolo tiež označené do značnej miery za skorumpované, neefektívne, s chýbajúcou nezávislosťou. Podľa správy sa obžalovaným v Azerbajdžane často „odopieralo právo na prezumpciu neviny; spravodlivý, včasný a verejný proces; komunikáciu s advokátom podľa vlastného výberu; primeraný čas a možnosti na prípravu obhajoby; konfrontáciu svedkov a predloženie vlastných svedkov a dôkazy; a na to, aby neboli nútení vypovedať či priznať vinu."

Pán Vardanjan je jedným z ôsmich bývalých úradníkov, ktorých zatkli v septembri minulého roka, keď ozbrojené sily azerbajdžanskej vlády napadli región Náhorného Karabachu, čo spustilo masový exodus 120 000 obyvateľov. Teraz, o viac ako 200 dní neskôr, čelí osem arménskych lídrov sérii politicky motivovaných obvinení.

Pán Vardanyan je známy arménsky filantrop a podnikateľ, otec štyroch detí a milujúci manžel, ktorého nezákonne zadržiavajú už viac ako 200 dní.

Teraz sú voči nemu vznesené falošné obvinenia a je zadržiavaný v zlých podmienkach. Neočakáva sa, že jeho súdny proces bude v súlade s medzinárodnými normami vrátane tých, ktoré zabezpečujú prístup ku konaniu medzinárodným pozorovateľom. Prípad pána Vardanyana je tiež oddelený od ostatných siedmich politických väzňov, čo vyvoláva otázky, či nie je vyčlenený politicky.

Ďalšie informácie nájdete na stránke www.freearmenianprisoners.com KONTAKT:

Jere Sullivan, Edelman Global Advisory

Jere.sullivan@edelmanega.com

+1 (202) 425-9056

Free Armenian Prisoners

contact@freearmenianprisoners.com

www.FreeArmenianPrisoners.com

#FreeArmenianPrisoners @RubenVardanyan

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring