OTS: Miera citácií na špici zostáva stále silná napriek stagnácii Japonska ...

TASR, 23. marca 2017 14:36

Miera citácií na špici zostáva stále silná napriek stagnácii Japonska vo vedeckých výstupoch v priebehu ostatného desaťročia: pohľad databázy Web of Science

Philadelphia 23. marca (TASR/OTS/PRNewswire) - Nedávna analýza údajov z databázy Web of Science™ od Clarivate Analytics, ktorá sa zaoberala výkonom japonského výskumu za ostatných desať rokov, dokázala výrazný pokles výkonu japonskej vedy a neschopnosť udržať tempo s inými krajinami na špici tohto rebríčku. Toto zistenie je uvedené v databáze Nature Index, ktorá skúma dôsledky zaostávania Japonska a analyzuje, akým spôsobom sa tvorcovia politiky štátu a sponzori výskumu snažia zvrátiť tento klesajúci trend.

V roku 2015 publikovali japonskí vedci približne o 600 článkov menej v medzinárodne uznávaných časopisoch indexovaných vo Web of Science ako v roku 2005. Zakiaľ čo tento pokles tvorí menej ako 1 %, podiel krajiny v celosvetovom meradle klesol z 8,4 % na 5,2 %. Objem publikácií v časopisoch databázy Web of Science vzrastá u krajín ako Čína a Južná Kórea a to v miere, ktorá prevyšuje krajiny so zrelou vedeckou bázou. Očakávame pokles svetového podielu Spojených štátov, Spojeného kráľovstva, Nemecka a Japonska, nakoľko percento svetového výkonu je hra s nulovým súčtom.

"Japonsko je samostatná kapitola, pretože nerastie ani v absolútnych číslach," povedal David Pendlebury, vrchný citačný analytik spoločnosti Clarivate Analytics. „V 11 oblastiach publikovalo Japonsko menej článkov v roku 2015 ako v roku 2005. V oblastiach ako materiálové vedy a technika, v ktorých bolo Japonsko historicky silné, klesol ich počet publikácií o viac ako 10 %. Najzásadnejší pokles bol zaznamenaný v biochémii a molekulárnej biológii, počítačových vedách a v tradičnej bašte Japonska - imunológii". Astronómia je jediná oblasť, v ktorej Japonsko naďalej prevyšuje priemer.

Pendlebury však dodáva, že Japonsko má stále mnoho vedcov svetovej triedy a je stále v popredí niekoľkých špičkových oblastí. "V súvislosti s aktivitou vo vedeckej sfére je vždy niekoľko vysvetlení, ku ktorým sa dopracujete, keď skúmate dáta a odhaľujete jednotlivé vrstvy, ako keby ste lúpali cibuľu."

Napríklad údaje z databázy InCites™, analytického nástroja a súčasti Web of Science ukazujú, že podiel japonských článkov, ktoré sa podľa citácií radia medzi horných 10 %, sa v ostatnom desaťročí nezmenil. Článkov, ktoré patria medzi špičku tvoriacu 1 % podľa miery citácie, je dokonca o 25 % viac. Dokonca aj oblasť imunológie, ktorá vo výkone vykázala za ostatných desať rokov pokles o jednu tretinu, zaznamenáva zvýšený počet článkov radiacich sa medzi 1 % najšpičkovejších pri posudzovaní podielu z výkonu, keď nad očakávanie vzrástla z 19 % na 26 %.

Pendlebury uvádza aj konkrétne príklady japonských vedeckých elít: Susumu Kitagawa z Kjótskej univerzity, ktorý vytvoril flexibilné kovovo-organické rámy; Yoshinori Tokura z Tokijskej univerzity je špičkou vo výskume multiferoiky a silne korelovaných elektrónových systémov a Masatake Haruta z Tokijskej metropolitnej univerzity je priekopníkom v katalýze zlatom. "Clarivate Analytics navrhla týchto troch - a ďalších z Japonska - za citačných laureátov, výskumníkov, ktorých práce boli tak často citované, že si myslíme, že ich možno čaká aj Nobelova cena," dodal.

"Dôkladná analýza publikačných a citačných dát zabezpečuje dátami podložený prístup k tvorbe politiky a financovaniu oblasti vedy a môže byť kľúčovou stratégiou riešenia problematických stránok a budovania na tých silných," povedal Pendlebury.

"Chápeme, ako dôležité je využívať presné, neskreslené a citované referencie, ktoré odhaľujú mnohé dôležité informácie o výkone výskumu, napredovaní nápadu alebo vedeckého objavu a vplyve inovatívnych myšlienok v priebehu rokov," povedala Jessica Turnerová, globálna riaditeľka pre vedecký a akademický výskum spoločnosti Clarivate Analytics. „Už viac ako 50 rokov slúžime vedeckým a akademickým výskumným komunitám poskytovaním dôveryhodných citačných dát, komplexných citačných analýz a máme za sebou už viac ako 30 rokov bibliometrických analýz. Sme veľmi radi, že databáza Nature Index využíva naše citačné dáta z Web of Science a fundované analýzy na odhalenie významných zistení pre svoju samostatnú správu o Japonsku."

Viac informácií o Web of Science: http://clarivate.com/scientific-and-academic-research/research-discovery/web-of-science/?utm_source=false&utm_medium=false&utm_campaign=false

O spoločnosti Clarivate Analytics

Clarivate™ Analytics zrýchľuje tempo inovácie pomocou dôveryhodných informácií a analytiky pre zákazníkov na celom svete. Poskytuje im možnosť objaviť, ochrániť a komercializovať nové nápady rýchlejšie. V minulosti sme boli súčasťou spoločnosti Thomson Reuters pre oblasť duševného vlastníctva a vedu a dnes vlastníme a prevádzkujeme niekoľko popredných spoločností na báze predplatného so zameraním na vedecký a akademický výskum, patentovú analytiku a regulačné štandardy, informácie z oblasti farmaceutiky a biotechnológií, ochrany obchodných značiek, ochrany registrovaných domén and riadenia duševného vlastníctva. Clarivate™ Analytics funguje ako samostatná spoločnosť s viac ako 4 000 zamestnancami vo viac ako 100 krajinách sveta a vlastní známe značky vrátane Web of Science™, Cortellis™, Thomson Innovation™, Derwent World Patents Index™, CompuMark™, MarkMonitor®, Thomson IP Manager™ a Techstreet™. Viac informácií nájdete na: clarivate.com.

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/455613/clarivate_logo_for_press_rele ase_Logo.jpg

KONTAKT: Médiá, Heidi Siegel, Clarivate Analytics, riaditeľka pre vonkajšie vzťahy, +1 215 823 5646 (o), +1 215 356 4504 (m), heidi.siegel@clarivate.com; alebo Pamela Lim, Clarivate Analytics, regionálna riaditeľka pre komunikáciu, Ázia a Pacifik, +65 6870 3212 (o), pamela.lim@clarivate.com

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring