OTS: Potreba väčšieho úsilia v oblasti vedecko-technickej spolupráce

OTS, 29. apríla 2024 9:53

Peking 29. apríla (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Správa denníka China Daily:

Úradníci, odborníci aj vedúci pracovníci spoločností sa vo štvrtok v Pekingu zhodli, že je potrebné vyvinúť väčšie úsilie na posilnenie medzinárodnej spolupráce v oblasti vedy a techniky, preskúmanie spôsobov spoločného riešenia dôležitých globálnych problémov prostredníctvom technologických inovácií a vývoj nových kvalitných výrobných síl.

Pri príležitosti slávnostného otvorenia fóra Zhongguancun Forum 2024 podpredseda vlády Ding Xue-xiang povedal, že Čína je ochotná spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom na uplatnení konceptu otvorenej, férovej, spravodlivej a nediskriminačnej medzinárodnej vedecko-technickej spolupráce a spoločne formovať globálnu vedecko-technickú komunitu.

Krajina sa bude zaoberať novým modelom vzájomne prospešnej globálnej spolupráce v oblasti vedecko-technických inovácií a odstráni bariéry obmedzujúce tok vedomostí, technológií, talentov a iných inovačných faktorov s cieľom spoločne vytvoriť otvorený inovačný ekosystém.

Yin Li, tajomník mestského výboru Komunistickej strany Číny v Pekingu, uviedol, že hlavné mesto zintenzívni snahy o zlepšenie svojich inovačných kapacít, urýchli budovanie popredných svetových vedeckých a technologických parkov, zvýši investície do základného výskumu a dosiahne prielom v kľúčových technológiách v hlavných oblastiach.

Podľa údajov z ministerstva vedy a techniky prekročili čínske investície do výskumu a vývoja v roku 2023 3,3 bilióna juanov (455,4 miliardy dolárov), čo je medziročný nárast o 8,1 percenta a výdavky na základný výskum dosiahli 221,2 miliardy juanov, čo je nárast o 9,3 percenta v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Sila Číny v oblasti vedeckých a technologických inovácií zaznamenala v posledných rokoch veľký skok. Marco Aleman, zástupca generálneho riaditeľa Svetovej organizácie duševného vlastníctva (World Intellectual Property Organization – WIPO), povedal, že Čína je hnacou silou inovácií, ktoré prispievajú ku globálnemu rastu a udržateľnému rozvoju.

Podľa organizácie WIPO je krajina globálnym lídrom v oblasti inovácií, na 12. mieste v globálnom inovačnom indexe 2023 a ku konca minulého roka vlastnila 24 zo 100 najlepších vedeckých a technologických klastrov na svete, pričom sa prvýkrát umiestnila celosvetovo na prvom mieste.

Quarraisha Abdool Karim, prezidentka Svetovej akadémie vied (World Academy of Sciences), uviedla, že zabezpečenie udržateľnej budúcnosti prostredníctvom partnerstva a spolupráce vytvára príležitosť pre všetkých účastníkov preskúmať nové cesty k dosiahnutiu cieľov OSN v oblasti udržateľného rozvoja.

Lei Jun, zakladateľ a generálny riaditeľ čínskej technologickej spoločnosti Xiaomi Corp, uviedol, že spoločnosť bude naďalej zvyšovať investície do výskumu a vývoja a snažiť sa o prelom v kľúčových technológiách.

Foto: https://mma.prnewswire.com/media/2398374/Visitors_interact_a_humanoid_robot_opening_2024_Zhongguancun_Forum_Beijing.jpg

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring