OTS: 6 typov teplomerov: Ktorý je pre vás ten správny

TASR, 8. novembra 2023 10:00

Bratislava 8. novembra (TASR/OTS) - Nie je teplomer ako teplomer a pri meraní telesnej teploty je dôležité vybrať si správny typ. Ktorý typ merania je najpresnejší? Po akom teplomere by mali siahnuť mamičky detí? A ktorý z nich má veľa praktických výhod? Aj na tieto otázky sme sa pozreli s Viktorom Čanigom, farmaceutom z lekárne Dr. Max v Žiari nad Hronom. V článku vám predstavíme 6 typov teplomerov.

Na meranie teploty každého miesta na tele slúži iný druh teplomeru. Ak si potrebujete zmerať teplotu napríklad na čele alebo z ucha, použite infračervený teplomer. Najbežnejšie meranie teploty je v podpazušnej jamke. Ak ste pili alebo jedli, až po najmenej 30 minútach si zmerajte teplotu v ústnej dutine. Najpresnejšie meranie je z konečníka a využíva sa najmä na meranie teploty u detí.

Klasický sklenený teplomer

Ortuťový teplomer bol kedysi v domácnostiach najbežnejším teplomerom. Vroku 2009 však Európska únia zakázala používanie ortuti, atak sa teplomery začali plniť inými bezpečnejšími látkami, ako napríklad liehom alebo gáliom. „Tieto teplomery fungujú na báze rozpínavosti kvapalín vzávislosti od teploty. Preto na svoje fungovanie nepotrebujú žiadne batérie. Sú presné, trvácne, ekologické acenovo dostupné. Je možné odmerať nimi teplotu vústach, vpodpazuší alebo vkonečníku,“ vymenúva farmaceut z lekárne Dr. Max. Ich nevýhodou je dlhšia doba merania amožnosť rozbitia. Pred každým použitím je potrebné teplomer striasť špeciálnym sklepávacím puzdrom, ktoré umožňuje sklepať teplomer rýchlo ajednoducho.

Digitálny teplomer

Je to digitálna verzia klasického teplomera, možno ním teda merať teplotu na rovnakých miestach, ato vpodpazuší, vústach akonečníku. Digitálna verzia priniesla nové možnosti, ako napríklad zvukový signál pri ukončení merania alebo špeciálne upozornenie pri horúčke, či podsvietenie displeja na meranie teploty vnoci. „Dôležité je spomenúť, že digitálny teplomer je kalibrovaný na meranie vkonečníku. Čiže ak počas merania teploty vpodpazuší zaznie pípanie oznamujúce ukončenie merania, nechajte si ho pod pazuchou ešte pokojne nejaký čas. Odporúčam meranie minimálne 5 minút, ato bez ohľadu na to, že zvuková signalizácia už zaznela,“ opisuje odborník z lekárne Dr. Max.

Detský teplomer

Ide odigitálny teplomer, ktorý je tvarom afunkciou upravený na meranie teploty detí. Môžu byť farebné alebo vtvare zvieratiek, väčšinou majú mäkkú špičku, čo uľahčuje zavádzanie do konečníka dieťaťa. Obľúbený je medzi mamičkami aj teplomer vtvare detského cumlíka, ktorý umožňuje meranie teploty bábätkám vústnej dutine počas spánku. Nevýhodou je fakt, že nie všetky deti cumlík akceptujú.

Bazálny teplomer

Tento typ digitálneho teplomeru meria spresnosťou na dve desatinné miesta. „Meria bazálnu teplotu, ktorej mierne zvýšenie značí, že vtele prebehla ovulácia. Tento teplomer preto využívajú ženy, ktoré sa snažia odieťatko, alebo naopak, sledujú si plodné aneplodné dni scieľom vyhnúť sa tehotenstvu,“ hovorí Viktor Čaniga. Bazálna teplota sa meria buď vústach, alebo najčastejšie vaginálne. Pre správnosť výsledku je nutné dodržiavať rovnaký čas merania, ato hneď ráno po prebudení sa.

Čelový teplomer

Je to tenký prúžok obsahujúci tekuté kryštály, ktoré sa sfarbia podľa nameranej teploty. Výsledok je však len orientačný, je to najmenej presné meranie.

Infračervený teplomer

Ide oobľúbený bezdotykový teplomer, ktorý má mnoho praktických výhod. Jednou znich je rýchly apresný výsledok merania amožnosť merať ním aj teplotu okolia, napríklad na meranie teploty mliečka, kaše, alebo vody vo vaničke. Meranie bezdotykovým teplomerom je výhodné najmä pre mamy malých detí najmä počas spánku bez nutnosti bábätko budiť. „Pozor si treba dať na dodržanie odporúčanej vzdialenosti od meraného povrchu aak meriate teplotu na čele, je nutné ubezpečiť sa, že je suché ačisté. Rovnako nemôžeme očakávať presné meranie ani ihneď po príchode do prostredia, kde je veľký teplotný rozdiel,“ uvádza farmaceut z lekárne Dr. Max. Ako príklad uvádza meranie vzime hneď po vstupe do nákupného centra, keď bezkontaktný teplomer nameral nižšiu teplotu, ako bola skutočná.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring