OTS: AIIB financuje druhý projekt veternej elektrárne v južnom Kazachstane

TASR, 8. novembra 2023 9:57

36 miliónov USD pre projekt Shokpar s výkonom 100 MW

Peking 8. novembra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Ázijská banka pre investície do infraštruktúry (AIIB) podpísala úverovú zmluvu vo výške 36 miliónov USD na vývoj, výstavbu a prevádzku veternej elektrárne s výkonom 100 megawattov (MW) v Žambylskej oblasti v južnom Kazachstane.

Projekt spoločne rozvinuli spoločnosti China Power International Holding a Visor International DMCC a spolufinancuje ho Európska banka pre obnovu a rozvoj. Podporí ho tiež zvýhodnené financovanie až do výšky 10 miliónov USD zo Zeleného klimatického fondu a až do výšky 5,7 milióna USD z Fondu pre čisté technológie (Clean Technology Fund). Finančné prostriedky projektu budú vyčlenené na výstavbu a prevádzku elektrárne a jej zapojenie do elektrickej siete.

Rozvoj veternej energie v Strednej Ázii zvýši kapacitu Kazachstanu v oblasti obnoviteľných zdrojov energie a prispeje k zníženiu emisií skleníkových plynov v regióne. Očakáva sa, že v riadnej prevádzke pomôže elektráreň znížiť emisie krajiny v priemere o viac ako 200 000 ton ekvivalentu oxidu uhličitého ročne.

Táto investícia vychádza z rozširujúceho sa portfólia projektov AIIB udržateľnej infraštruktúry v regióne. Je v pevnom súlade so záväzkom AIIB zabezpečiť, aby 50 percent všetkých schválených finančných prostriedkov do roku 2025 smerovalo na financovanie opatrení v oblasti klímy.

„Naša druhá investícia do veternej energie v Kazachstane zdôrazňuje podporu AIIB, aby vláda Kazachstanu prešla na ekologické hospodárstvo," uviedol Konstantin Limitovskiy, viceprezident AIIB pre investičné operácie (Región 2: Pakistan, Afganistan, Stredná Ázia, Východná Ázia, Západná Ázia, Európa, Afrika a Latinská Amerika). „Tento projekt je plne v súlade so Stratégiou energetického sektora AIIB a jej prioritami. Ďalej posilní kazašskú infraštruktúru obnoviteľných zdrojov energie a zníži uhlíkovú náročnosť dodávok energie."

Projekt veternej elektrárne Shokpar s výkonom 100 MW nadväzuje na úspešnú realizáciu veternej elektrárne Zhanatas s výkonom 100 MW, ktorá sa nachádza na susednom pozemku. AIIB schválila projekt Zhanatas v roku 2019 a všetkých jej 40 turbín je v riadnej prevádzke od roku 2021.

K dnešnému dňu schválila AIIB viac ako 836 miliónov USD na projekty v Kazachstane.

Viac informácií o projekte nájdete tu: https://www.aiib.org/en/projects/details/2023/approved/Kazakhstan-Shokpar-100MW-Wind-Power-Project.html

O spoločnosti AIIB

Ázijská banka pre investície do infraštruktúry (AIIB) je multilaterálna rozvojová banka, ktorej poslaním je financovať infraštruktúru pre zajtrajšok – infraštruktúru, ktorej jadrom je udržateľnosť. Svoju činnosť sme začali v Pekingu v januári 2016 a odvtedy sme sa rozrástli na 109 schválených členov po celom svete. Máme kapitál vo výške 100 miliárd USD a vynikajúce hodnotenia od hlavných medzinárodných ratingových agentúr s ratingom AAA. V spolupráci s partnermi napĺňa AIIB potreby klientov uvoľňovaním nového kapitálu a investovaním do infraštruktúry, ktorá je ekologická, podporuje technológie a regionálne prepojenie.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring