OTS: AKCIOVÁ SPOLOČNOSŤ ALEBO S.R.O.?

TASR-OTS, 29. januára 2013 10:30

Bratislava 29. januára (TASR-OTS) Podnikať na Slovensku je možné viacerými spôsobmi, pričom úspech záleží len a len na vás. Niekto má radšej organizovaný prístup, niekto rieši problémy za behu, teda operatívne. Ak však nič nechcete nechať na náhodu, mali by ste si starostlivo vypracovať podnikateľský zámer.

Na Slovensku sa vo väčšine prípadov využívajú tri formy podnikania – živnosť, spoločnosť s ručením obmedzeným a akciová spoločnosť. Založenie akciovej spoločnosti je vhodné pre veľké kapitálovo náročné firmy. Pre menších podnikateľov je výhodnejšia živnosť alebo spoločnosť s ručením obmedzeným.

Zhrňme si výhody a nevýhody, ktoré so sebou prináša založenie sro. Pri s.r.o je potrebné vedenie podvojného účtovníctva a založenie je náročnejšie ako pri živnosti. Naopak veľká výhoda spoločnosti s ručením obmedzeným je v ručení za záväzky. Spoločníci za ne ručia len do výšky svojho nesplateného vkladu, pri živnosti ručí živnostník za záväzky celým svojím majetkom. Založenie sro je možné zrealizovať aj prostredníctvom odborníkov z Onlineinvest.sk. Ktorí sa zaoberajú nielen zakladaním sro, ale aj predajom ready made spoločnosti, čiže firiem, ktoré sa zakladajú s cieľom ich ďalšieho predaja.

A ako je to s akciovou spoločnosťou? Založenie a.s.: táto forma podnikania sa využíva najmä pre kapitálovo náročnejšie firmy, pričom výška základného imania je 25 tisíc eur, to znamená, že už výška základného imania robí akciovú spoločnosť neprístupnou pre väčšinu drobných a hlavne začínajúcich podnikateľov. V minulosti sa akciová spoločnosť nazývala aj účastinná spoločnosť. Dnes je tento termín len zriedka používaný. Podstatou akciovej spoločnosti je, že podiely vo vlastníctve firmy sú rozdelené prostredníctvom akcií. Ich predávaním spoločnosť získava kapitál. Môže ju založiť jeden človek alebo viacero ľudí. Za najväčšiu výhodu akciovej spoločnosti je považovaný prístup ku kapitálu. Vďaka vydávaniu akcií majú akciové spoločnosti pomerne jednoduchý prístup k peniazom. Nevýhodou akciovej spoločnosti je jej pomerne zložitá štruktúra, ktorá mnohokrát bráni firme rýchlym reakciám na situáciu na trhu.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring