OTS: Ako bojovať so stareckou demenciou? Dodržiavajte tieto rady

TASR, 13. decembra 2023 8:00

Bratislava 13. decembra (TASR/OTS) - Starecká demencia býva u seniorov často podceňovaná a ich blízki toto ochorenie začnú riešiť neskoro. Nazýva sa aj choroba starých ľudí a patrí medzi vážne ochorenia, ktoré postihujú najmä seniorov po 65. roku života. Dobrou správou je, že sa dá zakročiť proti stareckej demencii už v počiatku. Farmaceutka z lekárne Dr. Max Júlia Kollárová vám priblíži, v čom spočíva prevencia, aké sú príznaky a čo všetko by mala zahŕňať starostlivosť o seniora s týmto ochorením.

Starecká demencia patrí medzi chronické degeneratívne ochorenia mozgu, pri ktorých odumierajú nervové bunky anové sa nevytvárajú. Medzi prvé varovné signály patria problémy svyjadrovaním sa. Ďalším vážnym výkričníkom je zabúdanie mien svojich blízkych, postupne ich človek prestáva spoznávať, hľadá na to výhovorky aje sám zo seba nervózny. Depresia, smútok a agresia taktiež môžu naznačovať príznaky ochorenia. Neliečená demencia ohrozuje život pacientov avedie kpostupnej spoločenskej izolácii.

Lúštite krížovky alebo hrajte hry

Významným faktorom je správna výživa, ato už vstrednom veku. Potrebuje ju nielen naše telo, ale aj mozog anervové tkanivá. Dôležitý je výber správnych potravín obsahujúcich veľa vitamínov, a to najmä skupiny B, C, E. „Pravdepodobnosť vzniku demencie znižuje aj vyššie vzdelanie apravidelný tréning mozgu apamäti. Využívať sa na to môžu rôzne logické, pamäťové hry, ktoré si vyžadujú zvýšenú pozornosť. Vhodné je prihlásiť sa na rôzne jazykové kurzy alebo na univerzitu tretieho veku. Dobrou tréningovou pomôckou je tiež lúštenie krížoviek, hranie šachu či čítanie kníh,“ radí farmaceutka z lekárne Dr. Max. Treba si vybrať aj akúkoľvek fyzickú aktivitu, ktorá namáha mozog. Môže ísť napríklad o jednoduché žonglovanie, pri ktorom sa posilňuje hlava aj telo alebo cvičenie vo vode. Dôležitý je aj dostatok sociálnej aduševnej aktivity, pretože sociálne väzby stimulujú aktivitu mozgových buniek. Medzi rizikové faktory, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť vzniku demencie, patrí ženské pohlavie, výskyt tohto ochorenia vrodine, vyšší vek, prekonané úrazy hlavy spojené najmä so stratou vedomia, nízke vzdelanie, vysoký krvný tlak, zvýšená hladina cholesterolu, poruchy prekrvenia mozgu. Júllia Kollárová upozorňuje, že stareckú demenciu síce nedokážeme vyliečiť, ale správou liečbou dokážeme ovplyvniť jej priebeh.

Dôležitá je správna životospráva

Ktoré vitamíny je dôležité užívať pri stareckej demencii? Sú to všetky vitamíny skupinyB, ale najmä Vitamín B9 – kyselina listová. Nájdete ju vlistovej zelenine či strukovinách a odporúčaná denná dávka je 100 g na deň. Vitamín B1 (tiamín) užívajte denne vdávke 1,4 g. Nájdete ho vstrukovinách, ale aj vkuracom mäse, rybách, cestovinách acelozrnnom pečive. Vitamíny C aE obsahujú citrusové plody, paradajky, papriky aorechy. Odporúčaná dávka vitamínu C je 60 až 100 mg denne. Júlia Kollárová z Dr. Max radí, že pomôže aj užívanie škorice alebo pitie kávy – škorica obsahuje zložky, ktoré podporujú činnosť mozgu a káva znižuje šancu na vývoj stareckej demencie, pretože obsahuje kofeín aje bohatá na antioxidanty. Korenie karí je bohaté na kurkumín, ktorý má protizápalové účinky, blokuje aj tvorbu amyloidových povlakov, čím napomáha v prevencii Alzheimerovej choroby. Omega-3 mastné kyseliny sú nevyhnutné na správnu funkciu mozgu a nájdete ich vo všetkých druhoch rýb, vorechoch asóji. Užívajte ich vdávke 250 mg za deň, vstarobe to môžu byť až 2gramy za deň. „Zpohľadu výživových doplnkov je vprevencii stareckej demencie nápomocná skupina látok zvaných nootropiká, ktoré zlepšujú krvný tok vmozgu, čím dodávajú mozgu dostatok kyslíka. Zlepšujú prepojenie medzi jednotlivými časťami mozgu, pamäť, reč, motoriku, ovplyvňujú sústredenie aplánovanie. Je však potrebné, aby sme ich užívali dlhodobo, pretože ich maximálny účinok nastupuje až po2-3 mesiacoch,“ tvrdí farmaceutka.

Čo môže urobiť rodina?

Je dôležité, aby si správanie seniora (najmä vo veku 70 až 75 rokov) všímala jeho rodina a blízki. Nemali by ste u neho podceniť drobné výkyvy nálad, najmä ak sa opakujú čoraz častejšie. Nezabúdajte sa rozprávať s osobou trpiacou stareckou demenciou a neizolujte ju, pretože spoločenský kontakt je dôležitou formou prevencie. O ochorení vám môžu dať cenné informácie nielen lekári, ale skúsenosti ľudí vo vašom okolí, ktorí už majú skúsenosť so starostlivosťou opacienta sdemenciou. Dbajte opitný režim aopreventívne podávanie vitamínov pacientovi. V neposlednom rade by ste podľa farmaceutky z Dr. Max mali dohliadnuť na precvičovanie psychických schopností seniora vo vašej rodine, akými sú čítanie, lúštenie krížoviek či mierna fyzická námaha – ide o dobrú prevenciu.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring