OTS: Ako na nás vplýva dlhé sedenie

OTS, 15. novembra 2023 9:35

OTS: Ako na nás vplýva dlhé sedenie? Ergonomické stoličky ako „prvá pomoc”

Bratislava 15. novembra (TASR/OTS) - Je veľmi pravdepodobné, že aj pri čítaní tohto článku sedíte. Je v poriadku sedieť nejakú chvíľu, no nie je zdravé sedieť bez pohnutia niekoľko hodín. Čím dlhšie zotrvávame v jednej polohe, tým viac naše telo trpí. Dnešný životný štýl spôsobuje, že sedíme čoraz viac. Ako na nás vplývajú hodiny strávené na stoličke?

Naše telo nie je prispôsobené na sedenie, sme prispôsobení na pohyb. Pri pohybe krv prúdi rýchlejšie a je schopná prekrviť všetky dôležité orgány. Čo sa však deje, keď sedíme bez pohnutia?
1. Predovšetkým trpí chrbtica
Chrbticu tvoria stavce, ktoré sú navzájom prepojené. Okolo nich sa nachádzajú svaly, kĺby a väzby. Pri sedení automaticky ohýbame chrbticu, aby sme boli bližšie k počítaču, resp. vo všeobecnosti k stolu, na ktorom pracujeme. Po niekoľkých hodinách strávených na nekomfortnej kancelárskej stoličke preto cítime, že nás bolia kríže alebo krk. Zdravotné problémy s chrbtom dnes trápia žiaľ aj deti. Viac si o tom môžete prečítať TU.

2. Horšie sa nám dýcha
Pri sedení si to možno ani neuvedomujeme, no keď sme zhrbení, zmenšujeme našu kapacitu pľúc. Oveľa menej kyslíka sa potom dostáva do krvi, ktorá molekuly kyslíka vedie až k mozgu. Po niekoľkých hodinách sedenia preto prestávame byť produktívni – náš mozog už skrátka nefunguje tak dobre ako ráno.

3. Opúchajú nám končatiny
Cez svaly prechádzajú artérie a vény. Keď máme nohy príliš pokrčené alebo lakte ohnuté, vzniká tlak na artérie, vény a aj nervy. Tieto miesto sú akoby blokované, čo následne vedie k nepríjemnému „mravčeniu“, k bolesti a k opuchnutiu končatín. Dlhodobé sedenie v zlej polohe tak napomáha k zhoršeniu celkového zdravotnému stavu.

Ergonomická stolička pre zdravé sedenie
Samozrejme, po hodine sedenia by sme si mali dať krátku, hoci minútovú, prestávku a postaviť sa. Umožníme tak krvnému obehu, aby sa opäť nanovo rozbehol. Ak však máte sedavé povolanie, myslieť musíte naozaj dopredu. Najlepšie spravíte, ak si kúpite zdravotnú kancelársku stoličku.

Ako vám zdravotná stolička pomôže?
- Zlepší držanie tela počas sedenia, pretože je vyrobená tak, aby podporila správny tvar chrbtice.
- Eliminujete bolesť, pretože umožňuje dynamické sedenie. Bude sa pohybovať spolu s vami, či sa predkloníte alebo zohnete – kĺby nebudú toľko opúchať.
- Budete pracovať produktívnejšie, a to práve vďaka tomu, že vás nebude nič bolieť a myšlienky vám tak nebudú odbiehať.
- Jednotlivé časti zdravotnej stoličky môžete individuálne prispôsobiť - bedrová opierka, opierka hlavy, chrbta či podrúčky.

Bude sa vám stolička vizuálne páčiť?
Ak si dávate záležať aj na vizuálnej stránke, určite vás ohúri široká ponuka ich prevedení. Na výber máte niekoľko farieb a zároveň si môžete kúpiť aj model z pravej kože, ktorý sa hodí do každej profesionálnej kancelárie či zasadacej miestnosti.

Ak vás zdravotná kancelárska stolička zaujala, rôzne modely si môžete pozrieť na stránke spoločnosti Liftor, ktorá práve takéto stoličky a kreslá vyrába! Potešiť vás môže, že práve tieto ergonomické stoličky sú odporúčané fyzioterapeutmi.


UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring