OTS: ASPIRE v SAE prináša nový pohľad na extrémne ...

TASR, 17. októbra 2023 9:52

OTS: ASPIRE v SAE prináša nový pohľad na extrémne autonómne športy: A2RL predstaví na veľtrhu GITEX Global 2023 „autonómne“ vozidlo Dallara Super Formula

• Úvodné preteky autonómnych vozidiel sa uskutočnia v apríli 2024 na okruhu Yas Marina v Abú Zabí, s ponukou cenového fondu vo výške 2,25 milióna USD

• Medzi 10 elitných tímov z prestížnych inštitúcií patria: University of California, Berkeley; Technical University of Munich; Nanyang Technological University, Singapur

• Účastníci veľtrhu GITEX si mohli prvýkrát pozrieť model autonómneho auta Dallara SF23

DubaJ 17. októbra (TASR/OTS) - (BUSINESS WIRE) - Spoločnosť ASPIRE, ktorá je hnacou silou veľkých výziev a globálnych súťaží Rady pre výskum pokročilých technológií (ATRC) v Abú Zabí, v prvý deň veľtrhu GITEX Global – najvýznamnejšieho technologického podujatia na svete – oznámila podrobnosti o svojej lige pretekov autonómnych vozidiel v Abú Zabí, A2RL. A2RL odhalila model vôbec prvého autonómneho vozidla Dallara Super Formula SF23, ktorý vznikol začiatkom tohto roka. Tento najmodernejší zázrak, ktorý dokáže snímať svoje okolie a jazdiť bez zásahu človeka, prevratne transformuje pretekárske odvetvie, pričom monumentálne úvodné preteky sú naplánované na 28. apríla 2024 na ikonickom okruhu Yas Marina v Abú Zabí.

Liga A2RL, prvá svojho druhu v regióne, spája umelú inteligenciu (UI), autonómiu a extrémne športy s cieľom posunúť hranice mobility budúcnosti. Toto podujatie sa považuje za najväčšiu ligu pretekov autonómnych vozidiel na svete, ktorá predstavuje preteky autonómnych vozidiel, dronov a dunových bugín.

J.E. Faisal Al Bannai, generálny tajomník ATRC, materského subjektu ASPIRE, povedal: „Na priesečníku vedy, športu a technológie je zámerom autonómie priniesť revolúciu do budúcnosti dopravy. Liga pretekov autonómnych vozidiel Abú Zabí (A2RL) je dôkazom rastúcej reputácie Abú Zabí ako medzinárodného centra výskumu a vývoja (VaV) a hlavného priestoru na testovanie overených koncepčných autonómnych riešení. Spojením vedcov, vývojárov a expertov na kódovanie z celého sveta v aréne extrémnych športov aktívne testujeme schopnosti na pretekárskych tratiach, aby sme zvýšili bezpečnosť na cestách.“ Deň úvodných (automobilových) pretekov ponúkne pohľad do budúcnosti UI – úžasnú zmes virtuálnych a skutočných zážitkov aj úvod do novej éry extrémnej športovej zábavy.

Účasť na pretekoch autonómnych vozidiel potvrdilo desať elitných tímov z univerzít a výskumných inštitúcií z celého sveta, ktoré sa budú uchádzať o finančnú odmenu vo výške 2,25 milióna amerických dolárov. Zúčastnené tímy: Beijing Institute of Technology a Khalifa University (Čína a SAE); Code19 Racing a Indiana University (USA); Constructor Group (Švajčiarsko a Singapur); Hungarian Mobility Development Agency (Maďarsko); Kinetiz & Nanyang Technological University (Singapur); Politecnico di Milano (Taliansko); Technical University of Munich (Nemecko); Technology Innovation Institute (SAE); University of California, Berkeley a University of Hawaii (USA); University of Modena a Reggio Emilia (Taliansko).

Každý zo zúčastnených tímov bude mať exkluzívne k dispozícii úplne nové vozidlo Dallara Super Formula SF23, ktoré bolo autonómne upravené špeciálne pre A2RL. Vozidlo je vyrobené z udržateľných biokompozitných materiálov, váži 690 kilogramov a v súčasnosti je po Formule 1 najrýchlejším pretekárskym vozidlom s odkrytými kolesami na svete, ktoré dosahuje maximálnu rýchlosť 300 km/h. Môže sa pochváliť pokročilými brzdnými schopnosťami, autonómnym systémom skonštruovaným na mieru, ako aj ovládaním plynu drive-by-wire. Na prekonanie konkurentov bude mať 10 tímov možnosť upraviť si svoje softvérové algoritmy na tomto prevratnom vozidle. Návštevníci veľtrhu GITEX Global si môžu pozrieť autonómny model v stánku Rady pre výskum pokročilých technológií (ATRC) – B10 v hale 17 v Dubajskom svetovom obchodnom centre (DWTC) počas piatich dní podujatia.

Dr. Tom McCarthy, výkonný riaditeľ ASPIRE, vyjadril svoje nadšenie z tejto iniciatívy: „Sme veľmi radi, že môžeme do Abú Zabí priniesť preteky autonómnych vozidiel a predstaviť ho svetu prostredníctvom ligy A2RL. Táto iniciatíva nielen nanovo definuje budúcnosť mobility, ale zároveň inšpiruje novú generáciu, aby si v napínavých pretekoch na medzinárodnej úrovni predstavila a inovovala svetlejšiu budúcnosť. Keďže súťažné tímy vybavíme novo upravenými vozidlami Dallara SF23 s autonómnym systémom, zabezpečíme im vyrovnané podmienky. Dôraz sa tu nekladie na zručnosti vodiča, ale na technológie, programovanie a algoritmy strojového učenia, ktoré týmto vozidlám umožňujú obrovskou rýchlosťou prekonávať zložité pretekárske trate.“

A2RL je každoročné celosvetové pretekárske podujatie, ktoré ponúka cenné príležitosti na partnerstvo a spoluprácu medzi priemyslom a akademickou obcou. Podujatie sa zameriava na národné prioritné témy, ako je priekopníctvo v oblasti budúcnosti dopravy, inšpirácia novej generácie talentov STEM, podpora znalostnej ekonomiky Abú Zabí a zabezpečenie hmatateľného vplyvu až za hranice pretekárskej dráhy. Viac informácií nájdete na stránke A2RL.io.

Fotografie/Galéria Multimédií dostupná na: https://www.businesswire.com/news/home/53604224/en

Originál tohto textu je oficiálna, záväzná verzia. Preklad uvádzame len ako pomocný text, odvolávajúci sa na originál, ktorý je jediným právne záväzným dokumentom.

*Zdroj: AETOSWire

Kontakty

Jennifer Dewan

Vedúca riaditeľka pre komunikáciu

jennifer.dewan@tii.ae

Zdroj: ASPIRE

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring