OTS: Bezúročná pôžička pre poľnohospodárov od SZRB

TASR, 17. júna 2024 10:34

Bratislava 17. júna (TASR/OTS) - Počínajúc dnešným dňom môžu poľnohospodári požiadať o bezúročnú pôžičku. Táto pôžička je určená pre poľnohospodárov, ktorým Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) nestihne spracovať a vyplatiť priame podpory za rok 2023 do konca júna tohto roka a súčasne títo oprávnení poľnohospodári nemôžu čerpať obdobný preklenovací úver poskytnutý na rovnaký účel, aký je predmetom tejto pomoci.

V zmysle Schémy pomoci de minimis na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory pre poľnohospodárov, Ministerstvo financií SR v spolupráci so Slovenskou záručnou a rozvojovou bankou (SZRB) dnes vyhlásili výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie pomoci vo forme návratnej finančnej výpomoci (https://www.szrb.sk/produkty/pomoc-pre-polnohospodarov/) pre poľnohospodárov – mikro, malých a stredných podnikateľov.

„Cieľom návratnej finančnej výpomoci poskytovanej prostredníctvom SZRB je pomôcť s financovaním potrieb poľnohospodárov v období do vyplatenia priamej podpory zo strany PPA. Som rád, že práve naša banka ako vykonávateľ Schémy pomoci de minimis podporí poľnohospodárov prostredníctvom bezúročnej pôžičky,“ uviedol Radko Kuruc, generálny riaditeľ a predseda Predstavenstva SZRB.

Príjemcom pomoci môže byť mikro, malý a stredný podnik pôsobiaci v odvetví prvovýroby poľnohospodárskych výrobkov, ktorý požiadal PPA o priamu podporu na poľnohospodársku pôdu za rok 2023. Žiadateľ nemôže čerpať obdobný preklenovací úver poskytnutý na rovnaký účel, aký je predmetom pomoci. Zároveň je potrebné požiadať PPA o zmenu čísla bankového účtu na poukázanie priamej podpory na jeho úverový splátkový účet, ktorý mu bude bezodplatne zriadený v SZRB.

Výška návratnej finančnej výpomoci môže byť maximálne 70% predbežného nároku na priamu podporu na poľnohospodársku pôdu za rok 2023, najviac však do výšky 100 000,- EUR. Úroková sadzba návratnej finančnej výpomoci je 0% p. a. Zmluva o návratnej finančnej výpomoci musí byť uzavretá a účinná najneskôr do 31. augusta 2024.

Lehota na predkladanie žiadostí je od zverejnenia tejto výzvy do 23. 6. 2024. Žiadosť o poskytnutie pomoci vo forme návratnej finančnej výpomoci, vrátane Vyhlásenia žiadateľa o minimálnu pomoc, sú dokumentami potrebnými pre posúdenie nároku pomoci, ktoré predkladá žiadateľ elektronicky odoslaním na e-mailovú adresu polnohospodari@szrb.sk. Podrobné informácie a súvisiace dokumenty sú k dispozícii na webovom sídle vykonávateľa schémy www.szrb.sk/pomocprepolnohospodarov.

KONTAKT PRE MÉDIÁ – SZRB:

Adriána Páchniková

špecialistka pre komunikáciu a PR

kancelária generálneho riaditeľa

adriana.pachnikova@szrb.sk

Tel.: 02/57 292 632

Mobil: 0911 861 827

Slovenská záručná a rozvojová banka bola založená ako štátny peňažný ústav v roku 1991, od roku 2002 sa banka zmenila na akciovú spoločnosť. Jej jediným akcionárom je štát, ktorý svoje akcionárske práva vykonáva prostredníctvom Ministerstva financií SR. Banka je zameraná najmä na rozvoj malého a stredného podnikania na Slovensku.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring