OTS: Bill Gates zdôrazňuje silu cieľov pri riešení extrémnej chudoby

TASR, 31. januára 2013 14:00

Bill Gates zdôrazňuje silu cieľov a merania ako kľúčových prvkov pri riešení extrémnej chudoby

Piaty výročný list zdôrazňuje úspechy vzdelávania v Spojených štátoch amerických v oblasti zdravotnej prenatálnej starostlivosti v Etiópii a navrhuje víziu na zlepšenie životov chudobných ľudí v nasledujúcich 15 rokoch

Seattle 31. januára (TASR/OTS/PRNewswire) - o svojom piatom výročnom liste (http://billsletter.org ) zdôrazňuje Bill Gates, spolupredseda nadácie Billa a Melindy Gatesových, kľúčovú úlohu stanovovania cieľov a presného merania pri zlepšovaní životov chudobných ľudí na celom svete.  

Multimediálny materiál súvisiaci s touto tlačovou správou si môžete pozrieť na adrese: http://www.multivu.com/mnr/49396-bill-melinda-gates-foundation-fifth- annual-letter (Fotografia: http://photos.prnewswire.com/prnh/20130130/MM50698 ).

"Viem, že nejde o najsexi tému, ale dôkaz o jej dopade je nepopierateľný," napísal Gates. "Životy tých najchudobnejších sa za posledných 15 rokov zlepšovali oveľa rýchlejšie ako kedykoľvek predtým."

List opisuje pozoruhodný pokrok dosiahnutý v školách v Spojených štátoch v súvislosti so zdravotnou starostlivosťou v Etiópii a hovorí o tom, že pokračujúce investície do týchto snáh vytvorili merateľný rozdiel pre milióny najchudobnejších ľudí na svete. Hlavným dôvodom bol svetový záväzok stanoviť jasné ciele a určiť správne opatrenia na dosiahnutie týchto cieľov. 

Toto platí najmä v oblasti zahraničnej pomoci. "Z historického hľadiska sa o pomoci veľa diskutovalo najmä v súvislosti s celkovým investovaným objemom finančných prostriedkov. V súčasnosti, keď presnejšie meriame ukazovatele ako je úmrtnosť detí, ľudia lepšie vidia dopad pomoci v absolútnom meradle – čo znamená, že je rozdiel, či poskytneme ľuďom liečbu na AIDS alebo ich necháme zomrieť," hovorí Gates vo svojom liste.

Pokračuje zdôraznením dôležitosti tohto prístupu z dôvodu obmedzených rozpočtov na celom svete: "Nielenže jasné ciele a opatrenia umožňujú vládam využívať finančné prostriedky určené na takúto pomoc efektívnejšie, ale podporujú aj pestovanie politickej vôle pokračovať v programoch financujúcich takúto pomoc tým, že sa zverejňujú ich úspechy. Nie je to len o vládach, ktoré poskytujú iným vládam peniaze svojich daňových poplatníkov. Je to o jednom spoločenstve, ktoré pomáha inému spoločenstvu vymaniť sa z chudoby." 

Gates zdôrazňuje dôležitosť Rozvojových cieľov milénia v Spojených štátoch amerických (MDG) ako príklad toho, ako môže svet dosiahnuť skutočne veľké veci, keď je stanovený jasný cieľ a keď existujú metódy na meranie dosiahnutého pokroku. MDG predstavujú súbor ôsmich konkrétnych cieľov, ktoré sú nebývalou celosvetovou snahou uspokojiť do roku 2015 potreby tých najchudobnejších ľudí na svete.

"Aj keď nedosiahneme všetky tieto ciele, pokrok, ktorý dosiahneme pri plnení každého z nich, bude ohromný," hovorí Gates. "Cieľ MDG znížiť extrémnu chudobu o polovicu bol dosiahnutý ešte pred stanoveným termínom, rovnako ako cieľ znížiť podiel ľudí, ktorí nemajú prístup k nezávadnej pitnej vode o polovicu." 

Keďže svet sa pozerá dopredu, Gates podporil ostatných, prezentovať svoje nápady súvisiace s tým, ako zlepšiť svet pre budúce generácie podelením sa o ich nádeje pre rok 2030. Dúfa, že urýchli globálnu diskusiu o účinnom rozvoji a o tom, ako by sa mal svet spojiť na dosiahnutie ďalšieho pokroku v prípade najchudobnejších ľudí na svete.

List načrtáva aj iné kľúčové priority nadácie pre rok 2013, vrátane pomoci pri odstránení detskej obrny, znížení počtu úmrtí detí, zvýšení prístupu k antikoncepcii a zlepšení vzdelávania v Spojených štátoch amerických.

Gates tiež informoval o druhom víťazovi ceny Gates Vaccine Innovation Award, ktorá oceňuje inovatívnu prácu Margaridy Matsinhe, terénnej pracovníčky pre VillageReach, ktorá pomáhala pri dôkladnom prepracovaní logistického systému očkovania odstránením prekážok, ktoré bránia deťom dať sa zaočkovať.

Úplné znenie listu si môžete prečítať na adrese: www.gatesfoundation.org/annualletter. Fotografie s vysokým rozlíšením a video záznam vo vysielacej kvalite nájdete na adrese: www.thenewsmarket.com/gatesfoundation Kontakt: E-mail: media@gatesfoundation.org Telefón: +1-206-709-3400

KONTAKT: Amber Zeddies, Amber.Zeddies@gatesfoundation.org; or media@gatesfoundation.org, +1-206-709-3400

TASR/OTS rsc

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring