OTS: Bývanie je základ. Vďaka Nadácii DEDO a BILLA majú ľudia v núdzi domov

TASR, 25. júla 2024 13:47

Bratislava 25. júla (TASR/OTS) - Viete si predstaviť chodiť do práce, vychovávať deti a žiť dôstojný život, ak by ste nemali strechu nad hlavou? Pre mnohé rodiny, ktoré sa ocitli v núdzi, ide o každodennú realitu. Projekt Nadácie DEDO týmto rodinám zabezpečuje dostupné nájomné bývanie, ktoré je založené na inovatívnom prístupe „housing first“. Pomocnú ruku pri napĺňaní tohto projektu nadácii podáva spoločnosť BILLA a jej o. z. BILLA ľuďom, a to prostredníctvom filantropického programu CHLEBODARCA. Na východnom Slovensku už našlo domov viac ako 35 rodín, ktoré so stabilným bývaním obrátili svoj život k lepšiemu.

Teplá sprcha v čistej kúpeľni, chladnička a v nej dostatok jedla, písací stôl, na ktorom sa deti pripravujú do školy. Pre väčšinu rodín samozrejmosť, no pre tie v bytovej núdzi luxus. O poskytovanie dostupného bývania pre ľudí ohrozených chudobou sa preto snaží prístup „housing first“. Ten na bývanie nazerá ako na základné ľudské právo – ľudia bez domova sa podľa neho úspešne vrátia do spoločnosti len vtedy, ak najskôr budú mať trvalé bývanie.

Tento prelomový koncept u nás zaviedla do praxe aj Nadácia DEDO a ňou založené neziskové organizácie. Od júna 2024 sa k ich programu finančnou a potravinovou podporou pripojila aj spoločnosť BILLA, a to prostredníctvom svojho projektu CHLEBODARCA. V Košiciach, kde nadácia spustila „housing first“ pred niekoľkými rokmi, už našlo bezpečný domov viac ako 35 rodín. „Dostupné nájomné bývanie a odborná podpora na jeho udržanie, teda ,housing first‘, je účinný nástroj, ako ukončiť bezdomovectvo, pretože 80 až 95 % ľudí si takéto bývanie udrží. Bezpečný domov výrazne zlepšuje kvalitu života rodín, ako aj ich fyzický a duševný zdravotný stav. Keď má človek kde bývať, ľahšie si nájde zamestnanie, z ktorého potom dokáže toto bývanie financovať. Rodiny tak získavajú domov a súkromie, obnovujú rodinné i spoločenské vzťahy a majú reálnu možnosť postupne zmeniť svoju životnú situáciu,“ hovorí Alena Vachnová, predsedníčka správnej rady v Nadácii DEDO.

Podpora vo všetkých oblastiach života

Klienti, ktorých Nadácia DEDO a BILLA zabývajú podľa zásad „housing first“, platia za bývanie riadny nájom, prispôsobený finančnej situácii, v ktorej sa aktuálne nachádzajú. Zaväzujú sa tiež k tomu, že budú so susedmi udržiavať dobré vzťahy. „Podmienkou je okrem toho prijímanie podpory multidisciplinárneho tímu, ktorý tvoria odborníci zo zdravotníckej, právnej, sociálnej či psychologickej oblasti. Požiadať o dostupné nájomné bývanie môžu rodiny bez domova, ktoré sa ocitli v útulkoch, krízových centrách, azylových domoch či neformálnych osídleniach,“ vysvetľuje Jana Gregorovičová, senior CSR špecialistka BILLA. Zároveň dopĺňa, že súčasný systém prestupného bývania nie je efektívny, pretože bezdomovectvo len manažuje, no neukončuje. Rodičia s deťmi sa tak „učia bývať“ v útulkoch či nocľahárňach, ktoré však nie sú trvalým bývaním.

Na BILLA a CHLEBODARCU sa podporené rodiny v núdzi môžu spoľahnúť aj počas krátkodobej nepriaznivej situácie, napríklad pri chorobe či nepredvídateľnej strate príjmu. Projekt im totiž navyše zabezpečí aj pomoc v podobe BILLA karty, s ktorou si môžu nakúpiť potraviny.

V zahraničí tromi desaťročiami overený princíp „housing first“ nepodporuje spoločnosť BILLA vo svojom projekte CHLEBODARCA náhodou. Pomoc ohrozeným skupinám je jedným z pilierov jej spoločenskej zodpovednosti. „Na hranici chudoby či v krízových situáciách sa v priebehu života môže ocitnúť každý z nás, a často nie vlastnou vinou. Preto si pred ťažkými ľudskými osudmi nezatvárame oči. Podpora jednotlivcov a rodín v núdzi patrí medzi naše priority, a nemyslíme pritom len na širokú verejnosť, ale aj na našich zamestnancov,“ uviedla Jana Gregorovičová.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring