OTS: Aby Vás vlastné bývanie nezruinovalo

OTS, 25. júla 2013 15:27

Bratislava 25. júla (TASR-OTS) - Každý už od malička sníva o vlastnom dome, no ten si môžeme často dovoliť až vo vyššom veku, ak vôbec. Neraz sme nútení sťahovať sa za prácou a uspokojiť sa aj s bytom niekde na okraji centra. Ceny nehnuteľností a najmä nových rodinných domov sú u nás, v porovnaní so mzdami, veľmi vysoké. Preto musíme šetriť, ak si chceme tento sen splniť. V skutočnosti si ho môže dovoliť len zopár ľudí a tí ostatní sa zmieria s tým, že majú aspoň strechu nad hlavou.

V poslednom období však, najmä v okrajových dedinách menších miest, môžeme zaznamenať zvýšený stavebný ruch. Tento zapríčiňujú najmä mladí, ktorí si svoj sen o vlastnom dome plnia pomerne skoro. Umožnili to samozrejme dostupné hypotéky a fakt, že v okrajových obciach sú pozemky oveľa lacnejšie. Stavba domu tu vyjde podstatne menej ako kúpa bytu.

Najväčšiu časť rozpočtu na stavbu rodinného domu tvorí nielen samotná hrubá stavba, ale aj zariadenie. Dokončovacie práce taktiež nepatria k lacným záležitostiam. Preto je potrebné sumu dobre rozdeliť, a držať sa stanoveného rozpočtu. Nie je nič príjemné ak sa Vám peniaze minú ešte pred dokončením.

Kompromisy, aby sme ušetrili, hľadáme vždy. Pri moderných technológiách sa rozhodujeme či sa počiatočná vysoká investícia skutočne vyplatí, a následná úspora nám tieto peniaze vráti. Na škodu nie je ani zatepľovanie domu. Je to obľúbený spôsob ako ušetriť na kúrení a robí sa tak na starších, ako aj nových domoch, najmä v prípade, že stavebný materiál nespĺňa potrebné tepelno-izolačné parametre. Na teple sa dá ušetriť aj vďaka správnemu kúreniu. Palivové drevo je lacnejšie a má dobrú výhrevnosť.

Zariadenie domu zväčša kupujeme na etapy, keďže peňazí po dokončení stavby ubúda. Kuchynská linka je prirodzene dôležitou súčasťou domova. Časom zariadite celý dom a kávu si vychutnáte naplno. Spoľahlivý automatický kávovar nájdete tu.

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.


Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring