OTS: Cena Yidan 2023: Michelene Chi a Shai Reshef získali ...

TASR, 28. septembra 2023 9:24

OTS: Cena Yidan 2023: Michelene Chi a Shai Reshef získali najvyššie svetové ocenenie v oblasti vzdelávania

Hongkong 28. septembra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Nadácia Yidan Prize udelila profesorovi Univerzity štátu Arizona, Michelene Chi a rektorovi Ľudovej univerzity Shai Reshef Yidanovu cenu 2023, najvyššie svetové ocenenie v oblasti vzdelávania. Toto ocenenie sa udeľuje za ich inovatívne riešenia, ktoré pomáhajú študentom naplno rozvinúť svoj potenciál tým, že zvyšujú kvalitu vyučovania a učenia a odstraňujú bariéry v oblasti vysokoškolského vzdelávania na celom svete.

Už siedmy ročník Ceny Yidan pokračuje vo vyzdvihovaní tvorcov zmien vo výskume a vývoji v oblasti vzdelávania prostredníctvom otvorenej výzvy na predkladanie nominácií a prísneho, nezávislého procesu hodnotenia. Ako laureáti Yidanovej ceny 2023 za výskum v oblasti vzdelávania a Yidanovej ceny 2023 za rozvoj vzdelávania sa Michelene Chi a Shai Reshef stanú členmi celosvetovej komunity odborníkov na vzdelávanie Nadácie Yidan Prize. Každý z nich dostane zlatú medailu a 30 miliónov hongkonských dolárov (približne 3,8 milióna USD), z čoho polovicu tvorí neobmedzený projektový fond na podporu rozšírenia ich práce.

"Srdečne blahoželáme laureátom ceny Yidan za rok 2023 . Uznávaním inovatívneho a transformačného výskumu a postupov - tých, ktoré odomykajú príležitosti pre študentov - môžeme pomôcť vytvoriť lepší svet prostredníctvom vzdelávania," povedal Dr. Charles CHEN Yidan, zakladateľ Ceny Yidan.

Odomknutie lepšej budúcnosti prostredníctvom vyzdvihnutia transformatívnych myšlienok vo vzdelávaní

Michelene (Micki) Chi, profesorka Regents aDorothy Bray Endowed profesorka vedy a vyučovania z Mary Lou Fulton Teachers College z Arizona State University, získal Yidanovu cenu 2023 za výskum v oblasti vzdelávania. Je vedkyňou v oblasti kognitívnej vedy a jej široko prijatá teória kognitívneho zapojenia, nazývaná ICAP (interaktívne, konštruktívne, aktívne, pasívne), stanovila referenčný bod pre definovanie aktívneho učenia, vďaka čomu učitelia lepšie chápu, ako sa žiaci učia a ako navrhovať plány hodín a aktivity, aby ich lepšie zapojili.

"Najvýznamnejším prínosom Michelene pre výskum v oblasti vzdelávania je vedecká teória o tom, ako sa študenti učia. Usporiadala veľmi odlišné prístupy k aktívnemu učeniu do jednoduchého, ale široko použiteľného rámca - a s nadšením sa stará o to, aby táto teória zmenila vzdelávaciu prax v praxi," uviedol Andreas Schleicher, predsedník poroty Ceny Yidan pre výskum v oblasti vzdelávania a riaditeľ riaditeľstva pre vzdelávanie a zručnosti OECD. S využitím finančných prostriedkov projektu Ceny Yidan plánuje Micki posilniť rámec ICAP, vytvoriť moduly odbornej prípravy pre učiteľov K-12 a post-sekundárneho vzdelávania a rozšíriť dosah ICAP na celom svete.

Shai Reshef, prezidentovi a zakladateľovi Univerzity ľudu, bola udelená cena Yidan 2023 za rozvoj vzdelávania. Jeho model vysokoškolského vzdelávania - so sídlom v USA, bez školného, nezisková, akreditovaná, online univerzita s celosvetovým dosahom na viac ako 137,000 študentov - reaguje na potreby študentov inovatívnym, škálovateľným riešením.

"Celosvetový problém prístupu k vysokoškolskému vzdelávaniu znamená, že jeho vplyv na zmenu života, pokiaľ ide o otvorenie mysle, zlepšenie zamestnanosti a zárobkov, je pre mnohých stále nedostupný. Model Shai mení predstavu o vysokoškolskom vzdelávaní a otvára dvere tým, ktorí boli predtým vylúčení," uviedla Dorothy K. Gordon, predsedníčka poroty Ceny Yidan pre rozvoj vzdelávania a členka správnej rady Inštitútu UNESCO pre informačné technológie v oblasti vzdelávania.

Shai plánuje využiť prostriedky z projektu Ceny Yidan na ďalší rozvoj Ľudovej univerzity a podporu väčšieho počtu študentov a skupín obyvateľstva, čím poskytne komplexné riešenie otázok dostupnosti a cenovej prístupnosti vysokoškolského vzdelávania.

Zrýchlenie pokroku vo vzdelávaní s cieľom pozitívne zmeniť životy a spoločnosť

Nadácia Yidan Prize vytvára globálnu vzdelávaciu komunitu, ktorá podporuje spoluprácu medzi výskumom a praxou. Jej komunita sa neustále rozrastá, čo sa týka veľkosti aj vplyvu, a posilňuje schopnosť nadácie presadzovať partnerstvá, ktoré formujú budúcnosť vzdelávania.

"Sme radi, že môžeme privítať Micki a Shai v našom globálnom spoločenstve," povedal Edward Ma, generálny tajomník Nadácie Yidan Prize. "Naši porotcovia si všimli, že práca tohtoročných laureátov je široko použiteľná a rozšíriteľná a mení predstavu o vzdelávaní pre potreby dnešných študentov."

Tento rok sa slávnostné odovzdávanie cien Yidan a Summit ceny Yidan uskutoční 3. decembra a 4. decembra, resp. Na podujatiach sa stretávajú popredné osobnosti z oblasti vzdelávania, verejnej politiky a filantropie na celom svete, aby oslávili laureátov 2023 a diskutovali o riešeniach, ktoré povedú k významnému a trvalému pokroku v oblasti vzdelávania.

Vítame 2024 nominácie Yidan Prize od októbra

Portál Cena Yidan podporuje tvorcov zmien vo vzdelávaní a prostredníctvom svojich projektových fondov podporuje inovatívne nápady, ktoré sa rozšíria. Jej nezávislý hodnotiaci výbor sa skladá z dvoch skupín, z ktorých jedna sa zameriava na výskum v oblasti vzdelávania a druhá na rozvoj vzdelávania. Starostlivo a spoločne posudzujú všetky nominácie podľa štyroch kritérií: či je práca orientovaná na budúcnosť, inovatívna, transformačná a udržateľná. Nominácie na cenu Yidan 2024 sú otvorené od októbra 2023 do 31. marca 2024.

O NADÁCII YIDAN PRIZE

Nadácia Yidan Prize je globálna filantropická nadácia, ktorej poslaním je vytvárať lepší svet prostredníctvom vzdelávania. Nadácia Nadácia Yidan Prize prostredníctvom svojej ceny a siete inovátorov podporuje myšlienky a postupy v oblasti vzdelávania – najmä tie, ktoré majú silu pozitívne zmeniť životy a spoločnosť. Cena Yidan je ocenenie v oblasti inkluzívneho vzdelávania, ktoré sa udeľuje jednotlivcom alebo tímom, ktorí významne prispeli k teórii a praxi vzdelávania.

https://yidanprize.org

Foto - https://mma.prnewswire.com/media/2222817/Photo_1.jpg

Foto - https://mma.prnewswire.com/media/2222820/Photo_2.jpg

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/1636915/Yidan_Prize_Logo.jpg

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring