OTS: Cerebras a G42 začali s výstavbou superpočítača ...

TASR, 15. marca 2024 9:33

OTS: Cerebras a G42 začali s výstavbou superpočítača s umelou inteligenciou Condor Galaxy 3 s 8 exaFLOP

Condor Galaxy 3 vybavený 64 systémami Cerebras CS-3 zdvojnásobuje výkonnosť pri rovnakej kapacite a cene

Sunnyvale 15. marca 2024 (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Spoločnosť Cerebras Systems, priekopník v zrýchľovaní generatívnej AI, a G42, popredná technologická holdingová skupina so sídlom v Abú Zabí, dnes oznámili výstavbu Condor Galaxy 3 (CG-3), tretieho klastra z ich konštelácie superpočítačov s podporou AI, Condor Galaxy. Vďaka 64 systémom CS-3, ktoré nedávno ohlásila spoločnosť Cerebras – pričom všetky sú vybavené najrýchlejším čipom AI v odvetví, Wafer-Scale Engine 3 (WSE-3) – poskytne Condor Galaxy 3 8 AI exaFLOP s 58 miliónmi jadier optimalizovaných pre AI.

Strategické partnerstvo Cerebras a G42 už prinieslo 8 exaFLOP výkonu superpočítača AI v modeloch Condor Galaxy 1 a Condor Galaxy 2, z ktorých každý patrí medzi najväčšie superpočítače AI na svete. Condor Galaxy 3, ktorý sa nachádza v texaskom Dallase, zvyšuje aktuálny súčet siete Condor Galaxy na 16 exaFLOP.

„S Condor Galaxy 3 pokračujeme v realizácii našej spoločnej vízie transformácie globálneho inventára výpočtovej techniky s podporou AI prostredníctvom vývoja najväčších a najrýchlejších superpočítačov AI na svete," povedal Kiril Evtimov, technický riaditeľ skupiny G42. „Existujúca sieť Condor Galaxy vyškolila niektoré z najlepších modelov s otvoreným zdrojovým kódom v odvetví, s desiatkami tisíc stiahnutí. Zdvojnásobením kapacity na 16 exaFLOP sa tešíme na ďalšiu vlnu inovácií, ktoré umožnia superpočítače Condor Galaxy."

Srdcom Condor Galaxy 3 je 64 systémov Cerebras CS-3. Každý CS-3 poháňa nový WSE-3 so 4 biliónmi tranzistorov a 900 000 jadrami IA. WSE-3, ktorý vyrába spoločnosť TSMC na 5-nanometrovom uzle, ponúka dvojnásobnú výkonnosť oproti predchádzajúcej generácii pri rovnakej kapacite a rovnakej cene. Model WSE-3 je navrhnutý tak, aby trénoval najväčšie modely AI v odvetví, a ponúka úžasný výkon 125 petaflopov na čip.

„Sme hrdí, že naše novo ohlásené systémy CS-3 budú zohrávať kľúčovú úlohu v našom priekopníckom strategickom partnerstve so skupinou G42," povedal Andrew Feldman, generálny riaditeľ a spoluzakladateľ spoločnosti Cerebras. „Condor Galaxy 3 a následné superpočítače spoločne prinesú desiatky exaflopov výpočtovej kapacity umelej inteligencie. Znamená to významný míľnik v oblasti výpočtov AI a poskytuje bezkonkurenčný výpočtový výkon a efektívnosť."

Spoločnosť Condor Galaxy vytrénovala špičkové generatívne modely AI vrátane modelov Jais-30B, Med42, Crystal-Coder-7B a BTLM-3B-8K. Jais-13B a Jais-30B sú najlepšie dvojjazyčné arabské modely na svete, ktoré sú teraz k dispozícii v Azure Cloud. BTLM-3B-8K je popredným 3B modelom na HuggingFace, ktorý ponúka výkon parametra 7B v ľahkom 3B parametrovom modeli na odvodzovanie. Med42, vyvinutý s M42 a Core42, je popredným klinickým LLM, trénovaným na Condor Galaxy 1 počas víkendu, ktorý prekonáva MedPaLM v oblasti výkonu a presnosti.

Condor Galaxy 3 bude k dispozícii v 2. štvrťroku 2024. Viac informácií o Condor Galaxy nájdete na našej webovej stránke.

O spoločnosti Cerebras Systems

Cerebras Systems je tím priekopníckych počítačových architektov, počítačových vedcov, výskumníkov v oblasti hlbokého vzdelávania a inžinierov všetkých typov Dali sme sa dokopy, aby sme urýchlili generatívnu AI vybudovaním novej triedy superpočítačov s AI. Náš vlajkový produkt, systém CS-3, je poháňaný najväčším a najrýchlejším procesorom AI na svete, motorom Wafer-Scale Engine-3. CS-3 sa dajú rýchlo a ľahko zoskupiť, aby vznikli najväčšie superpočítače AI na svete, vďaka čomu je zjednodušené umiestňovanie modelov na superpočítačoch, pretože sa vyhýbame zložitosti distribuovaných výpočtov. Popredné korporácie, výskumné inštitúcie a vlády používajú riešenia spoločnosti Cerebras na vývoj priekopníckych vlastných modelov a na tréning modelov s otvoreným zdrojovým kódom s miliónmi stiahnutí. Riešenia Cerebras sú k dispozícii prostredníctvom Cerebras Cloud a priamo na mieste. Ďalšie informácie nájdete na stránke https://www.cerebras.net.

O skupine G42

G42 je globálnym lídrom vo vytváraní vizionárskych schopností umelej inteligencie pre lepší zajtrajšok. Skupina G42, ktorá vznikla v Abú Zabí a pôsobí po celom svete, podporuje umelú inteligenciu ako mocnú silu pre dobré účely. Jej ľudia neustále rozvíjajú predstavy o tom, čo môže technológia dokázať, uplatňujú pokročilé myslenie a inovácie na urýchlenie pokroku a riešenie najnaliehavejších problémov spoločnosti.

Skupina G42 spája svoje sily s národmi, korporáciami a jednotlivcami, aby vytvorila infraštruktúru pre svet zajtrajška. G42 si dnes uvedomuje exponenciálne možnosti, od molekulárnej biológie až po výskum vesmíru a všetko medzi tým.

Viac informácií nájdete na stránke www.g42.ai.

Kontakt

Ulviyya Hasanzade, riaditeľ korporátnej komunikácie

ulviyya.hasanzade@g42.ai

Foto: https://mma.prnewswire.com/media/2361801/Condor_Galaxy_3_AI_Supercomputer.jpg

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring