OTS: CEWE Photo Award 2025: Najväčšia fotografická súťaž na svete začína

TASR, 28. mája 2024 11:30

Nové kategórie a špeciálne ocenenie pre mladé fotografické talenty

Oldenburg 28. mája (TASR/OTS) - Šiesty ročník CEWE Photo Award odštartoval tento mesiac pod známym mottom „Náš svet je krásny“ – a veľa vecí je tentokrát nových. Okrem čerstvo zostavenej poroty zloženej z medzinárodne uznávaných fotografov pod vedením britskej fotografickej ikony Christie Goodwin zahŕňa fotosúťaž nové kategórie ako „Street fotografia“, „Príroda & Wildlife“ a „Close-Up & Makro“. Novinkou je špeciálna kategória pre mladých fotografov Young Talent Award. SOS Children´s Villages worldwide zaručene vyhrajú aj tentoraz: za každú zaslanú fotografiu venuje CEWE 10 centov na vzdelávací projekt, ktorý organizuje táto detská charitatívna organizácia.

CEWE, popredná európska fotografická spoločnosť, opäť pozýva fotografických nadšencov z celého sveta, aby zachytili krásu našej planéty na fotografiách. Pod heslom „Náš svet je krásny“ môžu účastníci prihlásiť svoje diela v desiatich inšpiratívnych kategóriách: „Ľudia“, „Zvieratá“, „Krajina“, „Architektúra“, „Šport a akcia“, „Cestovanie a kultúra“ a „Varenie & Jedlo“. Po prvýkrát sú súčasťou globálnej súťaže tri nové kategórie: „Príroda a divočina“, „Street fotografia“ a „Close-Up & Makro“.

Výhry v hodnote 250 000 eur

Do fotosúťaže je možné prihlásiť sa od 6. mája 2024 a ponúka amatérom a profesionálom v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov príležitosť podeliť sa o svoju prácu a stať sa súčasťou komunity, ktorá robí svet krajším cez objektív fotoaparátu. Po vyše pol milióne príspevkov v poslednej súťaži očakáva CEWE aj tentoraz vysoký počet účastníkov. 1 000 najlepších výhercov sa môže tešiť na výhry v celkovej hodnote vyše 250 000 eur.

The Young Talent Award: Nová kategória pre mladé fotografické talenty

Ako špeciálnu novinku predstavuje CEWE ocenenie Young Talent Award, ktoré povzbudzuje mladých fotografov vo veku od 16 do 25 rokov, aby sa podelili o svoj pohľad na svet. Víťaz Young Talent Award získava cenu v celkovej hodnote 8 500 eur a svoje miesto na slávnostnom odovzdávaní cien a na výstavách po celej Európe.

Slovák v prvej desiatke najlepších fotografií CEWE Photo Award 2023

Minulý ročník bol pre Slovensko mimoriadne úspešný. Slovenský fotograf Marián Kuric z Lučenca vyhral v kategórii „Krajina“ s podmanivou snímkou Doom. Okrem neho sa v najlepšej tisícke fotografií umiestnilo 34 slovenských fotografií a celkove bolo do súťaže prihlásených vyše 20 000 záberov zo Slovenska.

Yvonne Rostock, predsedníčka predstavenstva CEWE, na začiatku súťaže zdôrazňuje dôležitosť fotografie ako kultúrneho bohatstva: „Sme veľmi radi, že môžeme pozývať ľudí, aby sa zúčastnili CEWE Photo Award, medzinárodne fotografickej súťaži. Pokračujúce nadšenie pre fotografiu na celom svete nás povzbudzuje v našom poslaní neustále podporovať fotografickú kultúru na všetkých úrovniach. Tento rok sme obzvlášť hrdí na uvedenie ocenenia Young Talent Award, ktoré povzbudzuje a podporuje mladých fotografov, aby sa podelili o svoje kreatívne vízie. Tieto inovácie podčiarkujú náš záväzok aktívne formovať budúcnosť fotografie a konať sociálne zodpovedným spôsobom prostredníctvom našej podpory SOS Children´s Villages worldwide.“

Medzinárodne uznávaná porota

Za výber víťazov je zodpovedná skúsená porota zložená z renomovaných odborníkov z oblasti fotografie. Christie Goodwin, tohtoročná prezidentka poroty, je vynikajúca koncertná fotografka z Veľkej Británie, známa svojou prácou s medzinárodnými hudobnými hviezdami ako Taylor Swift, Ed Sheeran, Usher a Katy Perry. Jej schopnosť zachytiť emócie a energiu živých umelcov si vyslúžila uznanie v popredných publikáciách ako Rolling Stone Magazine, The Washington Post a The New York Times. Christie je aktívna nielen za objektívom, ale pôsobí aj ako mentorka pre začínajúcich fotografov.

Ďalšími členmi poroty sú Lois Lammerhuber, rakúsky fotograf a kurátor, JC Pieri, talentovaný fotograf a filmový režisér z Francúzska, George Steinmetz, známy hlavne vďaka jeho leteckým fotografiám a predsedníčka predstavenstva CEWE Yvonne Rostock.

Informácie o súťaži: CEWE Photo Award 2025 = https://sutaz.cewe.sk/cewephotoaward-2025/sk_sk/

Kontakt pre PR:

CEWE a. s.

Lucia Bednáriková – Projektový manažér

Tel.: 0918 376581

lucia.bednarikova@cewe.sk

www.cewe.sk

Skupina CEWE je popredným európskym poskytovateľom fotografických služieb a online tlače

Od svojich začiatkov v roku 1912 sa CEWE vypracovala na popredný výrobca fotografických produktov pre každého, kto chce zo svojich fotografií vyťažiť viac. Dokazuje to najmä ocenená CEWE FOTOKNIHA, ktorej sa ročne predá okolo šesť miliónov kusov. Zákazníci môžu získať ďalšie personalizované fotoprodukty pod značkami CEWE, WhiteWall a Cheerz – ako aj od mnohých popredných európskych predajcov. Skupina CEWE je prítomná v 21 krajinách a zamestnáva 4 000 zamestnancov.

Na Slovensku pôsobí spoločnosť CEWE už 29 rokov. Okrem online predaja fotoproduktov prevádzkuje 10 maloobchodných predajní CEWE Fotolab, ktoré ponúkajú široký sortiment fototechniky a fotopríslušenstva.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring