OTS: CGAP oznamuje víťaza fotografickej súťaže za rok 2013

TASR, 18. novembra 2013 16:30

Washington 18. novembra 2013 (TASR/OTS/PRNewswire) - Víťazom fotografickej súťaže CGAP na rok 2013 sa stal Truong Minh Dien z Vietnamu. Štvorčlenná porota vybrala jeho fotografiu s názvom „Daždivé popoludnie“ z rekordných 3890 príspevkov od profesionálnych a amatérskych fotografov z 91 krajín. Víťazná fotografia zachytáva ženu nesúcu zemiaky v lejaku na miestnom trhu vo Vietname. Ženin zárobok pomáha nakŕmiť jej manžela a dve deti.
Multimédiá súvisiace s touto správou nájdete na adrese: http://www.multivu.com/mnr/56884-cgap-photo-contest-winners-2013 (Foto: http://photos.prnewswire.com/prnh/20131118/MM14870) (Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20110412/MM81963LOGO)
Porota ocenila „Daždivé popoludnie“ za spôsob, akým citlivo znázornila odolnosť a vytrvalosť drobných vietnamských podnikateľov s nízkymi príjmami. „Táto fotografia skutočne zachytila pôsobivý okamih,“ povedal Mohammad Rakibul Hasan, víťaz fotografickej súťaže CGAP za rok 2010 a hosťujúci porotca pre ročník 2013.
Okrem zaujímavého príbehu je podľa názoru poroty víťazný záber na vynikajúcej technickej úrovni. „Na urobenie takéhoto záberu treba disciplinovaného fotografa, ktorý dokáže ustúpiť do úzadia,“ povedal Stelios Varias, jeden zo štyroch porotcov, skúsený fotograf a redaktor agentúry Thomson Reuters. „Je nesmierne ťažké získať dobrý záber v daždi.“
Kompletná galéria 30 víťazných fotografií je k dispozícii tu. Hlavnou cenou pre ročník 2013 je darčekový poukaz na nákup fotografického vybavenia v hodnote 2000 dolárov.
Porota vybrala 28 ďalších fotografií z celého sveta ako regionálnych víťazov, finalistov a čestné uznania za technickú úroveň a znázornenie príbehov a tvárí na pozadí finančnej inklúzie. Za osobitnú zmienku stojí regionálny víťaz z Južnej Ázie - „Murár“ od Moksumula Haqueho z Bangladéša. Fotografia zachytáva tehly vyhodené do vzduchu, pričom divák môže uvažovať, čo sa stalo bezprostredne po urobení záberu.
Už druhý rok po sebe určilo verejné hlasovanie na CGAP.org víťaza z Výberu ľudí. Hlasujúci sa rozhodli pre fotografiu „Talentovaná Nesma“ od Mohamada Goudu z Egypta, ktorá zobrazuje ženu, ktorá využila mikrofinančný úver na vybudovanie podnikania zaoberajúceho sa maľovaním a vyšívaním. Táto fotografia získala 1236 hlasov, takmer o 400 viac ako ďalšia najpopulárnejšia fotografia.
Konkurencia počas ôsmeho ročníka bola vďaka fotografom z 90 krajín mimoriadne veľká. Členmi poroty pre rok 2013 boli Suzanne Lemakis, riaditeľka odboru výtvarného umenia spoločnosti Citigroup, Mohammad Rakibul Hasan, víťaz Fotografickej súťaže CGAP za rok 2010 a profesionálny fotograf z Bangladéša, Stelios Varias z agentúry Reuters a Indira Williams, vrchná manažérka vizuálnych zdrojov múzea spravodajstva Newseum. Na záver zasadnutia poroty, ktoré sa konalo 1. novembra 2013, Indira Williams poznamenala: „Bola to neuveriteľná zbierka fotografií. Ich kvalita na mňa urobila veľký dojem.“ „Kvalita obrázkov bola tento rok naozaj výnimočná,“ povedala Suzanne Lemakis.
Cieľom každoročnej fotografickej súťaže je predstavovať výnimočné fotografie od profesionálnych aj amatérskych fotografov, ktoré znázorňujú finančnú inklúziu vo svete. Prostredníctvom silných fotografií CGAP poukazuje na rôzne spôsoby, ktorými sa chudobné domácnosti snažia finančne vyžiť a ako môže finančná inklúzia zlepšiť situáciu ľudí na spodných priečkach ekonomického rebríčka. „Fotografie spoločnosti a spoločenskej nerovnosti môžu napomôcť pri eliminovaní chudoby prostredníctvom vytvárania sociálneho povedomia,“ povedal Mohammad Rakibul Hassan.
KONTAKT: Erin Scronce, escronce@worldbank.org

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring