OTS: CGTN: Ako Čína mení svoj trh na spoločný svetový trh?

TASR, 9. novembra 2023 9:26

Peking 9. novembra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Americký podnikateľ Owen Messick s radosťou spomína na „prekvapivú" skúsenosť svojej spoločnosti na prvom veľtrhu China International Import Expo (CIIE). „Na ten prvý veľtrh CIIE si pamätám veľmi dobre. Na nás ako spoločnosť a na mňa osobne mal dosť veľký vplyv."

Podľa Messicka si jeho spoločnosť doTERRA rezervovala stánok s rozlohou 9 metrov štvorcových na testovanie vôd na inauguračnom konaní CIIE v roku 2018. Tento malý stánok však priniesol americkej značke esenciálnych olejov predbežné dohody v hodnote 380 miliónov jüanov (55,48 miliónov USD).

„Povzbudení efektom z účasti na veľtrhu sme už mesiac po prvom CIIE založili regionálne sídlo v Šanghaji a začali sme stavať továreň a naše prvé zámorské laboratórium v Číne," povedal Messick, ktorý je v súčasnosti prezidentom doTERRA China.

Na šiestom ročníku CIIE, ktorý sa koná od 5. do 10. novembra tohto roku v Šanghaji, spoločnosť rozšírila svoj stánok na 200 metrov štvorcových.

Keď sa pozrieme späť na prvý veľtrh CIIE, Messick hovorí, že ho zasiahol prejav čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga na otváracom ceremoniáli.

„Myslím si, že hlavným posolstvom, ktoré dal, bolo: pozrite sa, Čína je otvorená svetu, sme otvorení tomu, aby do Číny prišli podniky a boli tu úspešné. Myslím si, že to skutočne povzbudilo mnohé spoločnosti, vrátane nás."
V liste šiestemu veľtrhu CIIE čínsky prezident opätovne potvrdil záväzok Číny k otvoreniu sa na najvyššej úrovni, pričom sa zaviazal, že Čína bude pevne napredovať v otváraní sa na najvyššej úrovni a bude pokračovať v tom, aby bola hospodárska globalizácia otvorenejšia, inkluzívnejšia, vyváženejšia a prospešnejšia.

Čínsky trh je trhom pre všetkých

Čína má viac ako 1,4 miliardy obyvateľov a skupinu so stredným príjmom viac ako 400 miliónov ľudí, čo predstavuje obrovský potenciál z hľadiska dopytu na trhu, uviedol v nedeľu čínsky premiér Li Qiang vo svojom hlavnom prejave na otváracom ceremoniáli šiesteho ročníka veľtrhu CIIE.

Podľa Li sa očakáva, že čínsky dovoz tovarov a služieb dosiahne v najbližších piatich rokoch kumulatívne 17 biliónov dolárov.

Každá krajina bez ohľadu na svoju veľkosť a silu môže využiť veľtrh CIIE ako príležitosť prístupu na veľký čínsky trh. Guinea-Bissau, ktorá sa nachádza na západnom pobreží Afriky, je dobrým príkladom.

Krajina je jedným z najväčších svetových producentov orieškov kešu. Viac ako 80 percent jej pracovnej sily pracuje v odvetví orieškov kešu a oriešky kešu tvoria viac ako 90 percent jej celkového vývozu. Oriešky kešu sú tak nielen kľúčovým zdrojom príjmov pre miestnych obyvateľov, ale aj hlavnou hnacou silou hospodárstva krajiny.

Na piatom veľtrhu CIIE minulý rok bol guinejsko-bissauským spoločnostiam ponúknutý bezplatný stánok s rozlohou 18 metrov štvorcových, aby predviedli svoje produkty, čo im umožnilo preniknúť na čínsky trh.

Počas minuloročného veľtrhu prejavilo viacero podnikov veľký záujem o guinejsko-bissauský priemysel s kešu orieškami a niektoré dokonca plánovali investovať v tejto africkej krajine, uviedol veľvyslanec Guinejsko-bissauskej republiky v Číne Antonio Serifo Embalo.

Šiesty ročník veľtrhu CIIE opäť ponúka bezplatné výstavné stánky vystavovateľom z najmenej rozvinutých krajín, ako je Guinea-Bissau, aby pomohol väčšiemu počtu výrobkov z týchto krajín vstúpiť na čínsky trh.

Prístup veľtrhu CIIE je v súlade so slovami prezidenta Si. Čínsky prezident vo svojom liste vyjadril nádej, že veľtrh CIIE bude lepšie slúžiť ako okno na podporu nového modelu rozvoja, ktorý prostredníctvom ďalšieho rozvoja Číny vytvára nové príležitosti pre svet, a ako platforma na otvorenie sa vysokým štandardom, ktorá umožní svetu využívať obrovský čínsky trh.

Obojstranne výhodná spolupráca pre svet

Prezident Si poznamenal, že oživenie svetového hospodárstva postráda dynamiku a vyžaduje si solidaritu a spoluprácu všetkých krajín a vyjadril v liste nádej, že CIIE bude hrať významnejšiu úlohu pri poskytovaní spoločných medzinárodných verejných statkov a služieb, ktoré uľahčia otvorenú svetovú ekonomiku a umožnia svetu profitovať z obojstranne výhodnej spolupráce.

V prejave na minulomesačnom treťom fóre Jeden pás, jedna cesta (Belt and Road) pre medzinárodnú spoluprácu čínsky prezident zdôraznil, že obojstranne výhodná spolupráca je istou cestou k úspechu.

Veľtrh CIIE sa stal dôležitou platformou pre vystavovateľov z partnerských krajín Iniciatívy jeden pás, jedna cesta (Belt and Road Initiative – BRI) a podnetom, aby vstúpili na čínsky trh a dosiahli obojstranne výhodné výsledky.

Na šiestom ročníku veľtrhu CIIE sa zúčastňuje viac ako 1 500 podnikov z partnerských krajín projektu Belt and Road, ktorých výstavná plocha predstavuje takmer 80 000 metrov štvorcových, čo je oproti minulému roku nárast o 30 percent.

„Sme svedkami náznakov spomalenia procesu globalizácie, keďže geopolitické napätie, obchodné prekážky a ďalšie faktory spôsobujú, že mnohé krajiny sa viac zameriavajú na domácu spotrebu," uviedol Kevin Kolevar, viceprezident pre globálnu politiku a vládne záležitosti v spoločnosti Dow. „Čína však vždy signalizovala svoju otvorenosť. Čína ako krajina s najväčšou spotrebiteľskou základňou na svete má obrovský potenciál."

Poznamenal, že veľtrh CIIE symbolizuje záväzok Číny a jej podporu hospodárskej globalizácie, medzinárodnej spolupráce a otvorenosti, a dodal, že výstava slúži nielen ako platforma pre globálnu obchodnú spoluprácu, ale uľahčuje aj komunikáciu a interakciu medzi vedúcimi predstaviteľmi z rôznych regiónov.

https://news.cgtn.com/news/2023-11-05/How-does-China-transfer-its-market-to-a-shared-one-for-world--1otVjhK1Cms/index.html

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2270636/1.jpg

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring