OTS: CGTN: Ako Čína popri raste pridáva „zelenú" ...

TASR, 16. októbra 2023 9:01

OTS: CGTN: Ako Čína popri raste pridáva „zelenú" a prináša ľuďom výhody prostredníctvom progresu v ekológii

Peking 16. októbra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - V súčasnosti sa vysokokvalitný organický zelený čaj z oblasti Wuyuan vo východočínskej provincii Ťiang-si predáva do viac ako 60 krajín a regiónov a vývoz organického čaju tvorí viac ako 50 percent trhu EÚ už 25 rokov po sebe.

Vďaka pokrytiu lesmi, ktoré dosahuje 82,6 percent, má Wuyuan krásne ekologické prostredie a je považované za „prírodné kyslíkové pásmo". Takéto priaznivé ekologické prostredie umožnilo čaju z tohto kraja prekonať prekážky a vstúpiť na európsky trh so zeleným čajom a dostať sa na svetový trh.

„Musíme uprednostniť ekologický pokrok, pokračovať v ekologickom rozvoji a koordinovane napredovať v ekologickej ochrane životného prostredia a hospodárskom a sociálnom rozvoji," uviedol čínsky prezident Si Ťin-pching, ktorý je zároveň generálnym tajomníkom Ústredného výboru Komunistickej strany Číny, na sympóziu o napredovaní rozvoja hospodárskeho pásma na rieke Jang-c'-ťiang, ktorému predsedal vo štvrtok v meste Nan-čchang vo východočínskej provincii Ťiang-si.

Prioritou je ekologický progres

„Krištáľovo čisté vody a svieže hory sú neoceniteľným bohatstvom." Táto základná koncepcia čínskej snahy o ekologický pokrok viedla nielen k dramatickému zlepšeniu životného prostredia v krajine, ale aj k novým rastovým impulzom pre druhú najväčšiu svetovú ekonomiku.

Podľa Štátnej správy lesov a pasienkov plocha lesov a zásoby lesov v Číne naďalej rastú, pričom miera pokrytia štátnymi lesmi sa zvýšila na 24,02 percent a zachovaná plocha umelých lesov dosiahla 87,6 mil. ha, čo je prvé miesto na svete.
Za posledné desaťročie sa energetická náročnosť krajiny znížila o 26,4 percent. Čína sa stala jednou z krajín s najrýchlejším znižovaním energetickej náročnosti na svete.

Medzitým Čína prispela približne 48 percentami k celkovej svetovej novej kapacite obnoviteľných zdrojov energie v roku 2022, uvádza sa v správe zverejnenej Medzinárodnou agentúrou pre obnoviteľnú energiu (IRENA).
Čína je odhodlaná nájsť rovnováhu medzi ekonomickým rozvojom a ochranou životného prostredia, aby sa dosiahol trvalo udržateľný rast, povedal Francesco La Camera, generálny riaditeľ IRENA, pre China Media Group.

Počas štvrtkového stretnutia Si zdôraznil úsilie o ďalšie posilnenie komplexného riadenia ekologického životného prostredia, zvýšenie kontroly znečistenia v kľúčových oblastiach, koordináciu v oblasti vodných zdrojov, životného prostredia a ekológie, dôslednú podporu prevencie a kontroly znečistenia ovzdušia a pôdy s cieľom znížiť celkové množstvo emisií znečisťujúcich látok už na začiatku procesov.

Snaha o ekologický rozvoj

Čína intenzívne rozvíja ekologický vidiecky cestovný ruch a premieňa ekologické výhody a prírodné krásy na podnety pre ekologický rozvoj, aby do svojho ekologického pokroku pridala viac „zelene".

Napriek svojej odľahlej polohe priťahuje v lete lesom pokrytá oblasťZhongyuan Township na svahu v Ťiang-si húfy návštevníkov z celej krajiny.

Zhongyuan sa nachádza vo vnútrozemí Jiuling Mountain s takmer 90 -percentnou lesnatosťou a v lete je tu chladnejšie, čo z nej robí ideálnu lokalitu na rozvoj „letnej ekonomiky".

Z údajov vyplýva, že v letoviskách Zhongyuan je zaregistrovaných 721 ubytovacích zariadení, ktoré každé leto privítajú približne 30 000 turistov. V oblasti ekoturistiky začalo podnikať v Zhongyuane viac ako 640 rodín a ponúklo prácu vyše 2 000 ľuďom.

Okrem cestovného ruchu Čína pokračuje v ekologickej transformácii priemyslu. Čistá elektrická energia sa vyrába napríklad postavením solárnych fotovoltaických panelov na vodnej hladine, kde je teplota vody nižšia ako na voľnej vode, čo je priaznivé pre chov rýb, pretože obsah kyslíka vo vode je vyšší.

Podľa Čínskej rady pre elektrickú energiu sa v období od roku 2006 do roku 2022 v čínskom energetickom priemysle znížili emisie oxidu uhličitého približne o 24,73 miliárd ton.

Zdôrazňujúc dôležitosť priemyselnej ekologickej transformácie a modernizácie, naliehal prezident Si na úsilie urýchliť expanziu zeleného a nízkouhlíkového priemyslu, vyvinúť zelené technológie a produkty a zvýšiť potenciál a trvalosť rozvoja.

https://news.cgtn.com/news/2023-10-12/How-China-adds-green-to-development-through-ecological-progress-1nQzwHv4XWo/index. html

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring