OTS: CGTN: Ako Čína prispieva k budovaniu ekologickej iniciatívy ...

OTS, 13. októbra 2023 7:24

OTS: CGTN: Ako Čína prispieva k budovaniu ekologickej iniciatívy „Jedno pásmo, jedna cesta"

PEKING 13. októbra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Adil Ahmed, 65, je jedným z Pakistancov, ktorí pocítili účinky prosperujúceho rozvoja čistej energie prebiehajúceho v Pakistane prostredníctvom rôznych energetických projektov realizovaných v spolupráci s Čínou.

„Na svoju strechu som nainštaloval fotovoltaické panely," povedal Ahmed a dodal, že mnohé panely v Pakistane boli vyrobené v Číne.

Okrem vývozu fotovoltaických panelov Čína pomáha Pakistanu pri využívaní jeho bohatých zdrojov slnečnej energie a vody prostredníctvom projektov zelenej energie.

Podľa pakistanských predstaviteľov z Karot Hydropower Plant sa očakáva, že projekt vodnej elektrárne Karot s ročnou výrobnou kapacitou 3,2 miliardy kilowatthodín čistej elektrickej energie ušetrí približne 1,4 milióna ton štandardného uhlia a zníži emisie oxidu uhličitého o 3,5 milióna ton ročne.

Projekt vodnej elektrárne Karot je len jedným z príkladov úsilia Číny o vybudovanie ekologickej iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta.

Tento rok si pripomíname 10. výročie uvedenia iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta (BRI), ktorú navrhla Čína. V uplynulom desaťročí Čína nielenže pokročila vo svojej vlastnej ekologickej transformácii, ale dosiahla aj významný pokrok vo vývoji ekologickej iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta.

„Za posledných 10 rokov sa Číne podarilo dosiahnuť priemerný ročný hospodársky rast 6 percent, pričom priemerná ročná spotreba energie vzrástla o 3 percent," povedal Huang Runqiu, minister ekológie a životného prostredia, keď v máji vystúpil na diskusii o ekologickom rozvoji iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta a na valnom zhromaždení Medzinárodnej koalície pre ekologický rozvoj v rámci iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta.

Emisie oxidu uhličitého na jednotku HDP v Číne klesli približne o 35 percent, čo zodpovedá zníženiu približne o 3,7 miliárd metrických ton emisií oxidu uhličitého, uviedol Huang a dodal, že v roku 2022 dosiahol inštalovaný výkon energie z obnoviteľných zdrojov v Číne 1,2 miliárd kilowattov, čím po prvýkrát v histórii predbehol výkon energie z uhlia.

Okrem vlastného ekologického a udržateľného rozvoja Čína v posledných rokoch pokračovala v zdieľaní pokročilých technológií a realizovala niekoľko projektov spolupráce s inými krajinami v oblasti čistej, nízkouhlíkovej a kvalitnej zelenej energie.

Využívajúc svoje odborné znalosti v oblasti obnoviteľných zdrojov energie, úspory energie, ochrany životného prostredia a čistej výroby a pomocou čínskych technológií, výrobkov a skúseností Čína aktívne podporuje spoluprácu v rámci iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta v oblasti ekologického rozvoja, ako sa uvádza v technickej dokumentácii s názvom „Iniciatíva Jedno pásmo, jedna cesta: Kľúčový pilier globálneho spoločenstva spoločnej budúcnosti".

V Etiópii, kde bohaté zdroje obnoviteľnej energie vrátane veternej a vodnej energie podľa odhadov vyrábajú viac ako 60 000 megawattov elektrickej energie, pomohla Čína vybudovať projekty, ako sú veterné farmy Adama, ktoré sa nachádzajú v pásme skalnatých kopcov na etiópskej vysočine, a vodnú elektráreň Genale-Dawa III s výkonom 254 MW.

Okrem využívania miestnych obnoviteľných zdrojov energie kladie Čína pri rozvoji energetiky dôraz aj na ochranu životného prostredia.

Pri budovaní železnice Mombasa-Nairobi so štandardným rozchodom, ktorá vedie cez prírodné rezervácie, ako sú národný park Nairobi a národný park Tsavo, sa počas projektovania a výstavby železnice prijala séria opatrení.

Pozdĺž železnice je 14 veľkých priechodov pre divú zver a 79 mostov, pričom mostné priechody pre zvieratá majú výšku viac ako 6,5 metra, čo uľahčuje prechod veľkým zvieratám, ako sú slony a žirafy. Okrem toho boli na oboch stranách trate vybudované deliace ploty, aby sa obmedzil kontakt medzi zvieratami a vlakmi.

Spolupráca v oblasti rozvoja ekologickej a nízkouhlíkovej energetiky sa neobmedzuje len na spoluprácu medzi jednotlivými krajinami.

Ako sa uvádza v technickej dokumentácii, Čína uzavrela dohody o spolupráci v oblasti životného prostredia s viac ako 30 krajinami a medzinárodnými organizáciami, spustila Iniciatívu Jedno pásmo, jedna cesta (BRI) a partnerstvo v oblasti zeleného rozvoja s 31 krajinami a vytvorila Medzinárodnú koalíciu pre ekologický rozvoj v rámci iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta s vyše 150 partnermi z viac ako 40 krajín.

Ďalej sa tam uvádza, že Čína je pripravená nadviazať v rámci iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta bližšiu a lepšiu spoluprácu s ostatnými krajinami a budovať otvorený, inkluzívny, čistý a krásny svet.

https://news.cgtn.com/news/2023-10-12/How-China-contributes-to-building-a-green-Belt-and-Road--1nQ4RB6xsn6/index.html


UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring