OTS: CGTN: Ako čínska iniciatíva BRI pomáha ...

TASR, 5. marca 2024 9:09

OTS: CGTN: Ako čínska iniciatíva BRI pomáha výrobcom kadidla dostať sa do celého sveta

Peking 5. marca (TASR/OTS) - /PRNewswire/- Pu Lianggong ovláda umenie výroby kadidla rovnako ako jeho arabskí predkovia.

Teraz má Pu takmer 70 rokov a vyrába kadidlo v okrese Yongchun v Quanzhou, pobrežnom meste východočínskej provincie Fujian.

Výroba kadidla má korene v starodávnej námornej Hodvábnej ceste, ktorá slúžila ako dôležitý kanál pre obchod a kultúrnu výmenu medzi čínskymi juhovýchodnými pobrežnými oblasťami Číny a zahraničím.

Pu patrí do rodiny arabského pôvodu 10. generácie, ktorá sa usadila v Quanzhou, známom ako východiskový bod starodávnej námornej Hodvábnej cesty, v roku 1646. Keďže čínsky námorný obchod prosperoval počas dynastií Song (960-1279) a Yuan (1271-1368), Quanzhou sa stal najväčším prístavom vo východnej Číne.

Arabskí predkovia rodiny Pu priniesli aromatické prísady so sebou pozdĺž starodávnej námornej Hodvábnej cesty, živili sa ich predajom a postupne sa integrovali do života v Quanzhou, sobášili sa s miestnymi obyvateľmi a prijali čínske priezvisko Pu.

Rodina Pu vyrábala kadidlo z bambusu a aromatických prísad zo svojej vlasti, ktoré sa líši od voňavých štiepok nazývaných vo väčšine arabských krajín „bakhoor". Podobajú sa čínskym vonným tyčinkám, pričom bambusové tyčinky sú zabalené v mletých aromatických prísadách.

S podporou vplyvnej rodiny Pu sa kadidlo stalo v Yongchun prosperujúcim odvetvím. V súčasnosti je tu takmer 300 tovární na výrobu kadidla, ktoré predávajú výrobky na domácom aj zahraničnom trhu.

Vďaka nárastu medzinárodných objednávok sa pracovníci a ich rodiny môžu tešiť z pohodlnejšieho života, čo je zlepšenie čiastočne poháňané iniciatívou Belt and Road (BRI).

Cieľom iniciatívy, ktorú Čína navrhla v roku 2013, je vybudovať obchodné a infraštruktúrne siete spájajúce Áziu s Európou a ďalšími krajinami pozdĺž starodávnych obchodných ciest Hodvábnej cesty a spoločne tak dosahovať rozvoj a prosperitu.

Táto iniciatíva, ktorá slúži aj ako platforma na podporu medzikultúrnej výmeny a vzájomného porozumenia, predstavuje príležitosť na podporu rozmanitosti a inkluzívnosti.

Čínsky prezident Xi Jinping raz citoval staré čínske príslovie: „Lahodná polievka sa varí kombinovaním rôznych prísad", pomocou ktorého vysvetľoval význam rozmanitosti.

Spoločná budúcnosť pre ľudstvo

„Lahodná polievka sa varí kombinovaním rôznych prísad."

Toto príslovie pochádza z čínskeho klasického diela „História troch kráľovstiev", a doslova vyjadruje čínsku kulinársku tradíciu používania rôznych ingrediencií, ako sú bylinky, koreniny a zelenina, na vytvorenie chutnej polievky. Zdôrazňuje silu spolupráce a fakt, že hodnota rozmanitosti v ľudskej civilizácii je zdrojom ľudského pokroku.

Xi Jinping ju citoval v hlavnom prejave v kancelárii Organizácie Spojených národov v Ženeve v januári 2017, keď povedal, že rozmanitosť je „motorom, ktorý poháňa pokrok ľudských civilizácií".

„Náš svet pozostáva z viac ako 200 krajín a regiónov, viac ako 2500 etnických skupín a mnohých náboženstiev. Rôzne dejiny, národné podmienky, etnické skupiny a zvyky umožňujú vznik rôznych civilizácií a robia svet pestrým," povedal Xi.

„Výmeny medzi civilizáciami by sa mali stať zdrojom inšpirácie pre rozvoj ľudskej spoločnosti a väzby, ktorá udržuje svet v mieri."

Xi Jinping zdôraznil potrebu budovania otvoreného a inkluzívneho sveta prostredníctvom výmen a vzájomného učenia sa a dodal, že výmena medzi civilizáciami je „zdrojom inšpirácie pre rozvoj ľudskej spoločnosti" a „väzby na udržanie sveta v mieri".

Staré čínske príslovie sa do veľkej miery zhoduje s históriou výroby kadidla v Yongchun. Pred stáročiami prišli do Číny arabské aromatické prísady ako „poslovia", integrovali sa a vyvíjali spolu s čínskymi aromatickými prísadami, aby sa nakoniec rozšírili po celom svete.

V súčasnosti sú arabské štáty, ktoré boli dôležitými účastníkmi pozdĺž starovekých obchodných ciest Hodvábnej cesty, kľúčovými partnermi Číny v rámci BRI.

Za posledné desaťročie mala iniciatíva BRI pozitívny dopad pre miestnych obyvateľov v partnerských krajinách tým, že im poskytla pracovné príležitosti a zároveň uľahčila medzinárodný obchod.

Od roku 2013 do roku 2022 dosiahol obchod medzi Čínou a partnerskými krajinami BRI podľa bielej knihy celkovo hodnotu 19,1 bilióna USD s priemernou ročnou mierou rastu 6,4 percenta. Do júna 2023 Čína podpísala viac ako 200 dohôd o spolupráci v rámci BRI s viac ako 150 krajinami a 30 medzinárodnými organizáciami na piatich kontinentoch, čo prinieslo množstvo zásadných projektov, ale aj malých projektov s vysokým dopadom.

Čína tiež vyvinula snahu spojiť partnerské krajiny a organizácie BRI prostredníctvom spoločných kultúrnych aktivít vrátane vytvorenia medzinárodných aliancií divadiel, múzeí, umeleckých festivalov a knižníc, ako sú Medzinárodná aliancia múzeí Hodvábnej cesty a Medzinárodná liga divadiel Hodvábnej cesty.

Spájaním rozmanitých kultúr a rôznych krajín podporuje BRI spoluprácu, otvorenosť a inkluzívnosť na celom svete, čím približuje Čínu k jej cieľu budovať komunitu so spoločnou budúcnosťou pre ľudstvo na podporu spoločného rozvoja.

https://news.cgtn.com/news/2024-03-03/How-China-proposed-BRI-helps-incense-makers-go-global-1rFeyGs1XJS/p.html

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring