OTS: CGTN: Ako prináša čínska modernizácia svetu nové príležitosti

TASR, 2. januára 2024 9:59

Peking 2. januára (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Čínsky ľud sa snaží rozvíjať modernizáciu Číny po celé generácie.

V roku 2023 začala krajina po prvý celý rok uplatňovať základné zásady 20. národného kongresu Komunistickej strany Číny (CPC), ktoré určili kurz ďalšej fázy modernizácie Číny.

„Činska modernizácia, globálne príležitosti," špecializovaná interaktívna stránka, ktorú spustila spravodajská stanica CGTN, informuje o domácom vývoji a medzinárodnej účasti Číny v roku 2023 prostredníctvom vizuálnych príspevkov a podrobných reportáží.

Silné zameranie na čínsku modernizáciu

V roku 2023 uskutočnil čínsky prezident Si Ťin-pching 14 domácich inšpekcií, pričom vydal podrobné plány a pokyny počas každej návštevy a naliehal na nepretržité úsilie o napredovanie čínskej modernizácie s ohľadom na miestne špecifiká.

Počas inšpekčných prehliadok Si Ťin-pchinga bol najčastejšie spomínaným kľúčovým slovom rozvoj, čo naznačuje silné zameranie na cieľ napredovať v modernizácii Číny.

V navštívených oblastiach prezident zdôraznil potrebu naplno realizovať nové rozvojové koncepty a význam zamerania na podporu vysoko kvalitného rozvoja a budovania nového rozvojového modelu.

Podľa analýzy CGTN boli popri rozvoja ďalšími najčastejšie používanými slovami a frázami, ktoré Si počas svojich návštev použil inovácie, technológie, modernizácia, ekológia, kultúra, ľudia, ekonomika, vysoká kvalita a bezpečnosť.

V roku 2023 Čína naďalej sledovala ciele stanovené v jej pláne rozvoja a bola hlavným motorom rastu svetového hospodárstva. Medzinárodný menový fond predpovedá čínskej ekonomike v roku 2023 rast o 5,4 %, čo sa zhoduje s predpokladaným tempom globálne.

Zdieľanie rozvojových dividend so svetom

V roku 2023 Čína podporovala globálnu prosperitu, stabilitu a mier tým, že sa so svetom delila o rozvojové dividendy, ktoré získala modernizáciou.

Ako povedal prezident Si Ťin-pching vo svojom príhovore do nového roka 2024, „Budeme úzko spolupracovať s medzinárodnou komunitou pre spoločné dobro ľudstva, budovať spoločnú budúcnosť pre ľudstvo a snažiť sa, aby sa na svete všetkým žilo lepšie."

Na prvom samite Číny a Strednej Ázie podpísala Čína spolu s piatimi stredoázijskými krajinami sedem bilaterálnych a multilaterálnych dokumentov a viac ako 100 dohôd o spolupráci v rôznych oblastiach.

Tretie Belt and Road Forum pre medzinárodnú spoluprácu, ktoré sa konalo v októbri a bolo najvýznamnejšou oslavou 10. výročia iniciatívy Belt and Road Initiative (BRI), prinieslo 458 poznatkov a dohody o spolupráci v hodnote 97,2 miliardy USD.

Počas „úprimných a plodných" diskusií v Moskve prezident Si Ťin-pching spolu s ruským náprotivkom Vladimírom Putinom vypracovali plán rozvoja bilaterálnych vzťahov. Vysoko očakávané stretnutie Si-Biden v San Franciscu zohralo kľúčovú úlohu pri transformovaní vzťahov medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami.

V roku 2023 prispela Čína k vzostupu globálneho Juhu a podporila rozšírenie Šanghajskej organizácie spolupráce a BRICS. Okrem toho iniciovala sériu plánov na pomoc Afrike pri modernizácii a podpísala dokumenty o spolupráci pre BRI so všetkými 22 arabskými krajinami a Ligou arabských štátov.

V marci za účasti Číny ako sprostredkovateľa sa Saudská Arábia a Irán dohodli na obnovení diplomatických vzťahov a opätovnom otvorení svojich veľvyslanectiev.

Čína nielen slovami ale aj skutkami preukázala, že vždy bola a naďalej bude podporovateľom svetového mieru, prispievateľom ku globálnemu rozvoju a obhajcom medzinárodného poriadku.

https://news.cgtn.com/news/2023-12-31/How-Chinese-modernization-brings-new-opportunities-to-world-1pZoMDZdlSg/p.html

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring