OTS: CGTN: Ako sa iniciatíva Jedno pásmo, jedna ...

TASR, 20. októbra 2023 16:09

OTS: CGTN: Ako sa iniciatíva Jedno pásmo, jedna cesta stala populárnou platformou pre medzinárodnú spoluprácu?

Peking 20. októbra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - John Ross, britský spisovateľ a vedúci pracovník Inštitútu pre finančné štúdie v Chongyangu, vystúpil v stredu na tematickom fóre o výmene názorov v skupine odborníkov počas tretieho Fóra Jedno pásmo, jedna cesta (BRF) pre medzinárodnú spoluprácu, kde sa významné osobnosti z celého sveta podelili o svoje uznanie iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta (BRI), pričom zdôraznili popularitu spoločného budovania Jedného pásma a jednej cesty ako medzinárodného verejného dobra a medzinárodnej platformy spolupráce.

„A práve to sú dva skutočné póly dnešného sveta," dodal.

Za posledných desať rokov sa iniciatíva BRI vyvinula z myšlienok do činov a z vízie do reality. Rýchlovlaky a nákladné autá sa v novej ére stali symbolmi obchodu, podobne ako v minulosti ťavie karavány. Vodné a veterné elektrárne pomohli odstrániť prekážky v rozvoji rozvojových krajín. Nové letiská, prístavy a priemyselné parky priniesli nový impulz pre regionálny rast.

Doteraz podpísalo dohody o spolupráci v rámci iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta viac ako 150 krajín a viac ako 30 medzinárodných organizácií, pričom táto iniciatíva sa rozprestiera od euroázijského kontinentu až po Afriku a Latinskú Ameriku.

„Keď krajiny začnú spolupracovať a konať v zhode, hlboká priepasť sa môže zmeniť na dopravnú tepnu, krajiny bez prístupu k pevnine môžu získať prepojenie a miesto zaostalosti sa môže zmeniť na krajinu prosperity," povedal v stredu čínsky prezident Si Ťin-pching, keď predniesol hlavný prejav na otváracom ceremoniáli fóra BRF.

Prezident Si uviedol, že pri pohľade na uplynulé desaťročie dosiahnuté výsledky dokazujú, že spolupráca v rámci projektu Jedno pásmo, jedna cesta je na správnej strane histórie. „Predstavuje pokrok našej doby a je to správna cesta vpred."

Irina Georgieva Bokova, bývalá generálna riaditeľka Organizácie OSN pre výchovu, vedu a kultúru uviedla na tematickom fóre, že iniciatíva BRI je dôležitým partnerom pri realizácii programu Cieľov trvalo udržateľného rozvoja Organizácie Spojených národov.

Delegáti, ktorí sa zúčastnili na fóre BRF, sa zhodli na tom, že presadzovaním spolupráce v rámci iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta sa Čína usiluje o modernizáciu prostredníctvom spoločného úsilia nie pre seba, ale pre všetky rozvojové krajiny.

Bývalý český premiér Jiri Paroubek sa na tematickom fóre vyjadril, že projekty Jedno pásmo, jedna cesta vytvorili nové pracovné príležitosti, podporili obchodnú prosperitu a hospodársky rozvoj desiatok krajín a zlepšili životnú úroveň miestnych obyvateľov.

„V súčasnosti je to vlastne najdôležitejší hospodársky projekt na svete," povedal.

Kľúčovou hnacou silou globálneho spoločenstva so spoločnou budúcnosťou, víziou navrhnutou Čínou a zosúladenou s iniciatívou BRI, je globalizácia, s ktorou sa hlboko stotožňuje väčšina krajín sveta, najmä krajín globálneho Juhu.

Globalizácia ako rastúci trend poskytuje nielen prístup na medzinárodné trhy, čo umožňuje krajinám zvýšiť svoj vývoz a prilákať zahraničné investície, ale podporuje aj prenos technológií a znalostí, čo môže podporiť inovácie a budovanie kapacít. Globalizácia sa prehlbuje, keďže iniciatíva BRI sprostredkúva prepojenie na celom svete.

Iniciatíva BRI „je silným motorom procesu nezvratnej globalizácie, pretože bude nezvratnou, len ak bude inkluzívnejšia," povedal na tematickom fóre Grzegorz Kolodko, bývalý podpredseda poľskej vlády.

„To je to, čomu sa tu v Číne hovorí win-win: víťazstvo pre obe strany," povedal.

Vo svete nedôvery a skreslených príbehov sa koncepcia Global Civilization Initiative (GCI), ktorú navrhla Čína, stala dôležitou silou pri spochybňovaní kultúrnej hegemónie, ako uviedol Ong Tee Keat, predseda Centra pre novú inkluzívnu Áziu, keď predniesol prejav na tematickom fóre.

Uviedol, že kritici iniciatívy BRI sa snažia zmeniť globálny diskurz s cieľom kontrolovať vplyv Číny, ale cieľom troch čínskych iniciatív a BRI je bojovať proti dezinformáciám poskytovaním faktov a údajov, čo posilňuje občianske spoločnosti a premýšľavých jednotlivcov najmä z globálneho Juhu.

Prezident Si uviedol na otváracom ceremoniáli fóra BRF, že iniciatíva BRI prekonáva rozdiely medzi civilizáciami, kultúrami, sociálnymi systémami a stupňami rozvoja, otvára novú cestu pre výmeny medzi krajinami a vytvára nový rámec medzinárodnej spolupráce.

https://news.cgtn.com/news/2023-10-19/How-has-BRI-become-a-popular-platform-for-international-cooperation--1o1O1dXTNf2/index. html

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2252336/How_has_BRI_become_a_popular_platform_for_international_cooperation.jpg

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring