OTS: CGTN: Čína a Kuba sa spojili, aby vybudovali ...

TASR, 21. septembra 2023 9:31

OTS: CGTN: Čína a Kuba sa spojili, aby vybudovali spoločenstvo so spoločnou budúcnosťou pre ľudstvo

Peking, 21. septembra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Dvojdňový samit skupiny 77 (G77) a Číny sa skončil minulú sobotu v Havane na Kube výzvou na väčšiu účasť a vyjadrenie Globálneho juhu v systéme globálneho riadenia.

Čína a ostatné rozvojové krajiny pracujú ruka v ruke na podpore ďalšieho rozvoja spolupráce Juh-Juh.

Po účasti na samite G77 spolu s Čínou oficiálne navštívil od soboty do pondelka Li Xi, člen Stáleho výboru politickej strany Ústredného výboru komunistickej strany Číny (KSČ), Kubu a stretol sa s množstvom kubánskych vedúcich predstaviteľov, pričom prisľúbil prehĺbenie praktickej spolupráce v rôznych oblastiach a vzájomnú podporu v otázkach týkajúcich sa kľúčových záujmov druhej strany.

Hlboké priateľstvo medzi Čínou a Kubou s pevnou vzájomnou podporou
Kuba je prvou krajinou na západnej pologuli, ktorá nadviazala diplomatické vzťahy s Čínou.

Pri návšteve Raula Castra, vodcu kubánskej socialistickej revolúcie, Li, ktorý je zároveň tajomníkom Ústrednej komisie CPC pre kontrolu disciplíny, uviedol, že tradičné priateľstvo medzi Čínou a Kubou vytvorila a starostlivo pestovala staršia generácia vodcov oboch krajín.

V roku 2022 sa uskutočnila štátna návšteva prvého tajomníka ÚV KSČ Kuby (PCC) a kubánskeho prezidenta Miguel Diaz-Canela v Číne a obe strany vydali spoločné vyhlásenie o prehĺbení vzťahov medzi Čínou a Kubou v novej ére.

„Čína je pripravená podporovať rozvoj budovania príslušnej strany a socialistického pôsobenia," uviedol Li počas stretnutia s Diaz-Canelom.

V rámci spoločného budovania iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta (Belt and Road – BRI), prehĺbili Čína a Kuba výmeny a rozšírili praktickú spoluprácu v oblastiach, ako je energetika, poľnohospodárstvo, bio-medicína, veda a technika, vzdelávanie a kultúra, čo prinieslo obom národom hmatateľné výhody.

Počas pandémie COVID-19 kládli obe krajiny na prvé miesto bezpečnosť ľudských životov a uskutočnili plodnú spoluprácu v boji proti pandémii. Keď bola pandemická situácia na Kube vážna, Čína poskytla naliehavo potrebné zásoby, ako sú ventilátory, oxygenerátory, potraviny a lieky.

Ďakujúc Číne za jej pomoc pri hospodárskom a sociálnom rozvoji Kuby a za pevnú podporu spravodlivého boja kubánskeho ľudu proti jednostrannej blokáde a sankciám Diaz-Canel prisľúbil, že bude udržiavať úzke priateľské výmeny s KČS a podporovať praktickú spoluprácu.

Počas stretnutia s Robertom Morales Ojedom, členom Politického byra a organizačným tajomníkom Ústredného výboru PCC, sa obe strany dohodli na posilnení vzájomnej politickej dôvery a strategickej koordinácie, prehĺbení praktickej spolupráce v rôznych oblastiach a posilnení výmeny a vzájomného učenia sa v oblasti riadenia a výmeny skúseností a spolupráce v oblasti riadenia strany a boja proti korupcii.

Obe strany boli tiež svedkami podpísania memoranda o porozumení a vzájomnej spolupráci medzi Čínskou Národnou komisiou pre dohľad a Úradom generálneho kontrolóra Kuby.

Napredovanie v južno-južnej spolupráci s cieľom vybudovať spoločenstvo so spoločnou budúcnosťou pre ľudstvo.

Čína, ako člen rodiny Globálneho juhu, aktívne realizuje južno-južnú spoluprácu a prispieva k spoločnému rozvoju rozvojových krajín.

Čína poskytla rozvojovú pomoc viac ako 160 krajinám, spolupracovala s viac ako 150 krajinami na spoločnom budovaní iniciatívy Jeden pás, jedna cesta a podporovala spoluprácu na Globálnej rozvojovej iniciatíve (GDI) s viac ako 100 krajinami a medzinárodnými organizáciami.

Čína medzitým zriadila Fond rozvojovej spolupráce a Fond spolupráce Juh-Juh s celkovým objemom finančných prostriedkov vo výške 4 miliardy USD.

„Fond poskytuje bezpodmienečnú rozvojovú pomoc viacerým rozvojovým krajinám, pričom nezasahuje do vnútorných záležitostí iných krajín a zohráva dôležitú úlohu pri vytváraní spravodlivejšieho a rovnomernejšieho nového medzinárodného hospodárskeho a sociálneho poriadku," uviedol kubánsky veľvyslanec v Číne, Alberto J. Blanco Silva.

„Čína sa pevne postavila na stranu krajín zoskupenia Globálny juh a účinne chránila spoločné záujmy rozvojových krajín," povedal Diaz-Canel pánovi Li.

Li vyzval na spoločné úsilie o vybudovanie spoločenstva so spoločnou budúcnosťou pre ľudstvo a uviedol, že Čína je ochotná spolupracovať s Kubou na podpore vykonávania GDI, Globálnej bezpečnostnej iniciatívy a Iniciatívy globálnej civilizácie.

https://news.cgtn.com/news/2023-09-20/China-Cuba-jointly-build-community-with-shared-future-for-mankind-1nflWfJwVOg/index.html

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring