OTS: CGTN: Čína a Poľsko ďalej posilňujú ...

OTS, 27. júna 2024 10:56

OTS: CGTN: Čína a Poľsko ďalej posilňujú kultúrne výmeny pre bilaterálne priateľstvo

Peking 27. júna (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Minulé leto sa v čínskom meste Tchien-ťin zišlo celkovo 24 študentov z Konfuciových inštitútov na Poľskej univerzite Adama Mickiewicza a z Univerzity Vistula, ktorí absolvovali dvojtýždňový výlet za čínskou kultúrou.

Pripojením sa k letnému táboru „Čínsky most", podujatiu zameranému na podporu porozumenia čínskeho jazyka a kultúry medzi študentmi z rôznych krajín a posilnenie priateľských výmen medzi čínskymi a zahraničnými študentmi, ocenili čaro čínskej kultúry a absolvovali kurzy čínštiny a zúčastnili sa na kultúrnych návštevách a aktivitách.

„Moja cesta v Číne sa skončila, ale moja cesta učenia sa čínskej kultúry sa práve začala," povedal člen tábora počas slávnostnej promócie.

Čína a Poľsko sa môžu pochváliť dlhou históriou a hlbokými kultúrnymi tradíciami a medziľudské a kultúrne výmeny medzi oboma stranami sú v posledných rokoch čoraz aktívnejšie, povedala v pondelok Peng Liyuanová, manželka čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga počas návštevy čínskeho Národného centra pre divadelné umenie (National Center for the Performing Arts – NCPA).

Peng navštívila Agatu Kornhauserovú-Duduovú, manželku poľského prezidenta Andrzeja Dudu, ktorý je na štátnej návšteve Číny. Vychutnali si vystúpenia vrátane tradičnej čínskej ľudovej hudby, pekinskej opery a klavírnych skladieb z oboch krajín.

Rozmach medziľudských výmen

Počas svojho pobytu na Technickej univerzite v Tchien-ťin sa 24 poľských študentov zúčastnilo čínskych kurzov a kultúrnych prednášok, ako aj projektov, ako je kaligrafia, strihanie papiera a Tai Chi.

„Výmeny medzi čínskymi a poľskými študentmi prispievajú k podpore kultúrnych výmen medzi oboma krajinami," povedal Liu Qun, úradník jazykovej a kultúrnej školy univerzity.

Dnes existuje niekoľko poľských univerzít, ktoré ponúkajú kurzy čínštiny, a Konfuciove inštitúty v Poľsku často organizujú skupiny letných táborov a vzdelávacie delegácie na návštevu Číny s cieľom podporiť vzdelávacie a kultúrne výmeny medzi týmito dvoma krajinami.

S obohatenými kultúrnymi výmenami sa prehĺbi aj vzájomné porozumenie a priateľstvo medzi oboma národmi, povedala Peng.

Agata ocenila čínsku tradičnú kultúru a povedala, že sa teší na ďalšie výmeny a spoluprácu medzi oboma krajinami a posilnené priateľstvo medzi oboma národmi.

Posilnené výmeny a spolupráca

Čína a Poľsko v pondelok vydali akčný plán na prehĺbenie svojho komplexného strategického partnerstva, v ktorom sa dohodli, že budú uprednostňovať spoluprácu medzi ľuďmi a kultúrne výmeny.

Podľa Ctrip, poprednej čínskej online cestovnej kancelárie, sa Poľsko k 23. júnu 2024 radí medzi top 30 pôvodných destinácií pre turistov vstupujúcich do Číny v tomto roku.

V nasledujúcej letnej prestávke sa cestovné objednávky poľských turistov do Číny v porovnaní s minulým rokom zvýšili o 80 percent.

V utorok Čína oznámila, že rozšíri svoju bezvízovú politiku na Poľsko. Od 1. júla 2024 do 31. decembra 2025 budú môcť poľskí občania s bežnými pasmi vstupovať do Číny a zdržiavať sa v nej bez víz až 15 dní na účely podnikania, cestovného ruchu, návštevy príbuzných a priateľov a tranzitu.

Poľsko sa nachádza v srdci Európy a má úzke hospodárske a obchodné výmeny s Čínou, povedal Qin Jing, viceprezident skupiny Ctrip a dodal, že bezvízová politika sa pre Čínu stala silným opatrením na podporu obnovy cestovného ruchu smerujúceho do krajiny.

https://news.cgtn.com/news/2024-06-25/China-Poland-to-enhance-cultural-exchanges-for-bilateral-friendship-1uIWhQxh26Y/p.html

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring