OTS: CGTN: Čína a Rovníková Guinea sľubujú ...

OTS, 30. mája 2024 11:11

OTS: CGTN: Čína a Rovníková Guinea sľubujú užšie výmeny, spoluprácu pre dynamickejšie väzby

Peking 30. mája (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - V utorok čínsky prezident Si Ťin-pching a Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, prezident Republiky Rovníková Guinea, počas stretnutia v Pekingu oznámili zvýšenie bilaterálnych väzieb na komplexné strategické partnerstvo v duchu spolupráce.

Si Ťin-pching privítal priateľstvo medzi oboma krajinami a povedal, že Čína je pripravená využiť príležitosť na posilnenie bilaterálnych vzťahov s cieľom ďalej prehĺbiť priateľské výmeny s Rovníkovou Guineou a vymieňať si skúsenosti v oblasti reforiem, rozvoja a zmierňovania chudoby s cieľom vniesť trvalý impulz do tradičného priateľstva týchto dvoch krajín.

Obe krajiny podporujú vzájomný rešpekt a podporu a v novej ére aktívne zosúladili svoje rozvojové stratégie a posilnili bilaterálne vzťahy.

Vzájomné výhody

Čína často pomáha v Rovníkovej Guinei a buduje rôzne typy infraštruktúry, ako sú cesty, mosty, prístavy, letiská, elektrárne a telekomunikácie. Od roku 1971 Čína vyslala 33 lekárskych tímov s viac ako 600 odborníkmi, aby poskytovali lekársku starostlivosť v Rovníkovej Guinei, ošetriac viac ako milión pacientov.
Vodná elektráreň Djibloho, podporovaná čínskymi podnikmi, je najväčšou svojho druhu v Rovníkovej Guinei a od roku 2011 dokáže uspokojiť približne 90 percent potrieb elektrickej energie v kontinentálnej časti krajiny. Je známa ako projekt Rovníkovej Guiney s názvom „Tri rokliny".

Rovníková Guinea na druhej strane poskytla pomoc takisto Číne. Počas svojej návštevy Číny v apríli 2015 oznámil Obiang dar základnej školy priateľstva medzi Čínou a Rovníkovou Guineou okresu Jinping v čínskej juhozápadnej provincii Jün-nan. Za posledných deväť rokov ukončilo školu viac ako 2 000 detí.

„Čína a Rovníková Guinea sú dobrí priatelia a partneri, ktorí sa k sebe úprimne správajú," povedal Si Ťin-pching Obiangovi a dodal, že Čína podporuje hospodársky a sociálny rozvoj Rovníkovej Guiney a jej úsilie o podporu hospodárskej diverzifikácie a industrializácie.

Si Ťin-pching vyzval na prehĺbenie výmen a spolupráce v oblastiach, ako je medicína, zdravotná starostlivosť, vzdelávanie a kultúra s cieľom odovzdať tradičné priateľstvo medzi oboma krajinami a lepšie využiť obidva národy.

Obiang zdôraznil, že spolupráca medzi oboma krajinami bola vždy založená na rovnosti a vzájomnom rešpekte a povedal, že jeho krajina je ochotná otvoriť svoje dvere Číne a privítať čínske spoločnosti, aby investovali a spolupracovali v Rovníkovej Guinei s cieľom pomôcť krajine dosiahnuť dlhodobý a zdravý rozvoj.

Nová kapitola budovania čínsko-africkej komunity so spoločnou budúcnosťou

V rámci iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta (Belt and Road Initiative) a Fóra o spolupráci medzi Čínou a Afrikou (Forum on China-Africa Cooperation – FOCAC) dosiahli Čína a Rovníková Guinea celý rad výsledkov spolupráce.

Nemocnica priateľstva medzi Čínou a Rovníkovou Guineou, ktorá začala svoju činnosť v roku 2023, ďalej rozšírila služby lekárskeho a zdravotníckeho systému Rovníkovej Guiney.

Nový terminál medzinárodného letiska Malabo sa stal novým orientačným bodom, ktorý výrazne podporuje regionálnu a subregionálnu prepojenosť.

V auguste 2023 spustila Čína iniciatívu na podporu industrializácie Afriky, plán na podporu modernizácie poľnohospodárstva v Afrike a plán na spoluprácu medzi Čínou a Afrikou v oblasti rozvoja talentov, ktorý podporuje integráciu a modernizáciu Afriky.

„Oceňujem iniciatívu prezidenta Si Ťin-pchinga pomôcť africkým krajinám. Verím, že je to pre Afriku najúčinnejší spôsob, ako prekonať všetky ťažkosti, ktorým dnes čelí a ktoré sa nám nepodarilo dosiahnuť s pomocou krajín, ktoré nás kolonizovali," povedal Obiang v rozhovore pre agentúru Xinhua.

Si Ťin-pching poznamenal, že rozvojové krajiny musia posilniť solidaritu a spoluprácu viac ako kedykoľvek predtým, a povedal, že Čína je pripravená spolupracovať s Afrikou na usporiadaní nového kola FOCAC a spoločne diskutovať o plánoch budúceho rozvoja a spolupráce s cieľom otvoriť novú kapitolu v budovaní čínsko-africkej komunity so spoločnou budúcnosťou.

https://news.cgtn.com/news/2024-05-28/President-Xi-holds-talks-with-Equatorial-Guinean-president-in-Beijing-1tYnHwtroTm/p.html

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring