OTS: CGTN: Čína a Vietnam sa usilujú o užšie medziľudské vzťahy

TASR, 11. decembra 2023 10:01

Peking 11. decembra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - V rámci 15. veľtrhu vietnamsko-čínskeho medzinárodného obchodu a cestovného ruchu na rieke Beilun, hraničnej rieke medzi Čínou a Vietnamom, sa 30. novembra uskutočnila výmena antifonálnych spevov.

Čínski a vietnamskí speváci predniesli piesne oslavujúce blízke priateľstvo medzi obyvateľmi oboch krajín.
Čína a Vietnam ako socialistické krajiny a priateľskí susedia sú svedkami viac ako sedem desaťročí trvajúcich diplomatických vzťahov a úzkych väzieb medzi oboma národmi.

Dlhoročné priateľstvo

Čínsky veľvyslanec vo Vietname Xiong Bo povedal pre China Media Group, že medzi Čínou a Vietnamom existuje veľa priaznivých podmienok pre medziľudské výmeny.

Vďaka podobnému historickému a kultúrnemu dedičstvu sú Vietnamci veľmi dobre oboznámení s čínskou históriou a konfucianizmom a súčasné čínske filmy, ako aj televízne seriály sú medzi Vietnamcami veľmi populárne, povedal.

Čína a Vietnam zdôraznili význam spolupráce v oblasti vzdelávania v záujme posilnenia vzájomného porozumenia a priateľstva medzi oboma národmi.
Zheng Dawei, poradca pre vzdelávanie čínskeho veľvyslanectva vo Vietname, uviedol, že viac ako 50 vysokoškolských inštitúcií vo Vietname ponúka katedry alebo odbory čínskeho jazyka, pričom 15 000 študentov študuje čínštinu na vyššej úrovni vzdelávania.

Podľa spoločného vyhlásenia o prehlbovaní China-Vietnam komplexného strategického partnerstva v oblasti spolupráce, ktoré bolo vydané minulý rok, Čína oznámila, že v nasledujúcich piatich rokoch ponúkne Vietnamu viac ako 1 000 štipendií čínskej vlády a viac ako 1 000 medzinárodných štipendií pre učiteľov čínskeho jazyka, čo pomôže Vietnamu trénovať talenty a učiteľov čínskeho jazyka na vysokej úrovni.

Od roku 2021 do roku 2022 študovalo v Číne viac ako 27 000 vietnamských študentov, pričom viac ako 1 700 z nich získalo štipendium čínskej vlády, uviedol veľvyslanec Xiong.

Xiong uviedol, že je potrebné ďalej posilňovať základ verejnej mienky medzi oboma stranami. Obe strany by mali klásť väčší dôraz na posilnenie priateľstva China-Vietnam, poznamenal.

Očakáva sa viac medziľudských výmen

Po 20. národnom kongrese Komunistickej strany Číny bol generálny tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Vietnamu Nguyen Phu Trong prvým zahraničným lídrom pozvaným na návštevu Číny.

Na pozvanie Tronga a vietnamského prezidenta Vo Van Thuong, čínsky prezident Xi Jinping uskutoční štátnu návštevu Vietnamu v dňoch 12. až 13. decembra.

Lídri budú diskutovať o zlepšení vzťahov medzi Čínou a Vietnamom a zamerajú sa na šesť hlavných oblastí – politiku, bezpečnosť, praktickú spoluprácu, verejnú podporu, multilaterálne záležitosti a námorné otázky – uviedol na pravidelnom tlačovom brífingu hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wenbin.
Počas októbrového stretnutia s Thuongom, ktorý bol v Pekingu na treťom fóre Pásma a cesty pre medzinárodnú spoluprácu, prezident Xi povedal, že obe krajiny by mali pokračovať v budovaní užších väzieb medzi oboma národmi, najmä medzi mladou generáciou, aby prešli o tradičnom priateľstve z generácie na generáciu.

Vietnamci tiež očakávajú užšie puto medzi oboma národmi. Le Nguyet Quynh, ktorá získala druhú cenu v 16. ročníku súťaže pre zahraničných študentov stredných škôl, uviedla, že čínštinu študuje už šesť rokov a teší sa na nadchádzajúcu návštevu prezidenta Xi.

"Dúfam, že po tejto návšteve bude mať mládež oboch krajín viac príležitostí na vzájomnú komunikáciu a posilnenie našich väzieb," povedala Le.

https://news.cgtn.com/news/2023-12-09/China-Vietnam-eye-closer-people-to-people-bonds-1po749WWKgU/index.html

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring