OTS: CGTN: Čína bude presadzovať otvorenosť ...

TASR, 20. novembra 2023 11:45

OTS: CGTN: Čína bude presadzovať otvorenosť a spoločný rozvoj pre lepšiu ázijsko-tichomorskú spoluprácu

Peking, 20. novembra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Hernan Garces, vnuk čilského pestovateľa čerešní, má radosť, že sa jeho rodinný podnik stal hlavným vývozcom čerešní do Číny. Garces je manažérom jedného z najväčších miestnych vývozov čerešní a môže sa pochváliť tým, že viac ako 80 percent svojich čerešní vyváža do Číny. Svoj úspech pripísal dobrému podnikateľskému prostrediu v Číne.

„Podnikateľské prostredie v Číne je veľmi priateľské a ponúka nekonečné možnosti," povedal Garces, ktorý presťahoval rodinu do Šanghaja, aby mohol lepšie riadiť podnikanie.

Čerešne, ktoré sa rozprestierajú na severnej a južnej pologuli, sú svedkami neustálej vzájomnej závislosti a hlbokej integrácie medzi čínskym a ázijsko-tichomorským hospodárstvom.

Otvorenosť a spoločný rozvoj

Čínsky prezident Si Ťin-pching vo svojom prejave na summite generálnych riaditeľov APEC, ktorý sa konal vo štvrtok v San Franciscu, uviedol, že od prvého stretnutia ekonomických lídrov Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) v roku 1993 sa v regióne prehĺbila hospodárska spolupráca a integrácia.

„Počas uplynulých troch desaťročí sme sa naďalej venovali otvorenému regionalizmu, otvorenosti a inkluzívnosti, učili sme sa zo svojich silných stránok, vymieňali sme si potreby, zameriavali sme sa na rozvoj a spoločne sme rozvíjali „prístup APEC" na základe zásad dobrovoľnosti, budovania konsenzu a postupného pokroku, využívajúc ducha partnerstva, ktoré sa vyznačuje harmóniou bez uniformity, solidaritou a vzájomnou pomocou," dodal prezident Si.

Čínsky prezident uviedol, že otvorenosť, inkluzívnosť a rozvoj pre všetkých prevyšujú zvyšok na pozoruhodnej ceste spolupráce Ázie a Tichomoria.

„Za posledné tri desaťročia sa v ázijsko-tichomorskom regióne znížila priemerná colná sadzba zo 17 percent na 5 percent a 70 percentami prispela k celosvetovému hospodárskemu rastu," uviedol prezident Si, pričom dodal, že v tom istom období sa „príjem na obyvateľa v ázijsko-tichomorskom regióne viac ako zoštvornásobil a jedna miliarda ľudí sa vymanila z chudoby."

Napriek rozdielnej histórii, kultúre a štádiu vývoja zdôraznil prezident Si, že hľadanie spoločného základu pri súčasnom odložení rozdielov je najlepším postupom regionálnej spolupráce.

Uľahčenie regionálnej spolupráce

Prezident Si poukázal na to, že svet vstúpil do nového obdobia turbulencií a zmien a uviedol, že najväčším rizikom je absencia spolupráce a že oddelenie a narušenie dodávateľského reťazca nie je v záujme nikoho.

Ďalej uviedol, že ekonomiky APEC by mali „vytrvalo presadzovať budovanie Ázijsko-tichomorskej zóny voľného obchodu".

Fakty sú viac než slová. Podľa čínskeho Ministerstva obchodu (MOC) v posledných rokoch Čína neustále prehlbovala hospodársku a obchodnú spoluprácu so zvyšnými 20 ekonomikami APEC a naďalej prispievala silou Číny k budovaniu ázijsko-tichomorskej ekonomiky.
Konkrétne v roku 2022 predstavoval celkový objem dovozu
a vývozu Číny a členov APEC USD 3 739,08 miliárd, čo podľa údajov MOC predstavuje 59,7 percenta celkového objemu dovozu a vývozu Číny.

Z údajov v tom istom roku tiež vyplynulo, že osem z desiatich najväčších obchodných partnerov Číny sú členovia APEC a Čína je najväčším obchodným partnerom trinástich ekonomík APEC.

Luo Rong, výskumný pracovník pre akadémiu Chinese Academy of Macroeconomic Research, si všimol, že dvere Číny sa otvárajú čoraz viac, jej schopnosť využívať zahraničné investície stále rastie a podnikateľské prostredie sa naďalej zlepšuje. „To všetko dodá regionálnemu hospodárskemu rastu novú vitalitu a impulz."

Ďalšie opatrenia na podporu zahraničných investícií

APEC sa stala prvou hospodárskou a obchodnou organizáciou, do ktorej Čína vstúpila od svojej reformy a otvorenia pred 45 rokmi.

V novom východiskovom bode prezident Si uviedol, že Čína je naďalej odhodlaná pokračovať v rozvoji s otvorenými dverami a bude neochvejne presadzovať otváranie sa vysokým štandardom a ďalej rozširovať prístup na trh, pričom dodal, že Čína oznámila odstránenie všetkých reštriktívnych opatrení týkajúcich sa zahraničných investícií do výroby.

Čínsky prezident tiež uviedol, že bez ohľadu na vývoj medzinárodnej situácie sa čínske predsavzatie podporovať trhovo orientované, právne a prvotriedne podnikateľské prostredie nezmení, a dodal, že sa nezmení ani politika Číny poskytovať zahraničným investorom rovnaké a kvalitné služby.

Prezident Si sa ďalej vyjadril, že najväčšia rozvojová krajina na svete prijme aj ďalšie opatrenia, ako napríklad zlepšenie politiky vstupu a pobytu cudzincov v Číne a odstránenie prekážok v oblasti finančných, zdravotníckych, elektronických platieb a iných služieb.

Napríklad Peking zjednodušil proces získavania pracovných povolení a povolení na pobyt pracovného typu pre cudzincov. Všetky zahraničné talenty pracujúce v Pekingu majú nárok na pohodlnú službu podávania žiadostí o tieto dve povolenia na jednom mieste na ktoromkoľvek z 15 kontaktných miest po celom meste.

„Cieľom všetkých týchto opatrení je uľahčiť zahraničným spoločnostiam investovanie a pôsobenie v Číne," uviedol prezident Si.

https://news.cgtn.com/news/2023-11-17/Xi-delivers-written-message-to-APEC-CEO-Summit-1oN7z9BWpoI/index.html

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring