OTS: CGTN: Čína na summite BRICS o palestínsko-izraelskej ...

TASR, 22. novembra 2023 14:51

OTS: CGTN: Čína na summite BRICS o palestínsko-izraelskej otázke hovorí za mier a spravodlivosť

Peking 22. novembra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Lídri krajín BRICS sa v utorok zišli na mimoriadnom virtuálnom summite o palestínsko-izraelskej otázke.

Čínsky prezident Si Ťin-pching na summite vyzval na okamžité prímerie ako prvý krok k realizácii trvalého mieru a bezpečnosti.

Zabrániť humanitárnej katastrofe

Zúčastnené strany konfliktu musia ukončiť nepriateľské akcie a okamžite dosiahnuť prímerie, zastaviť všetky násilnosti a útoky proti civilistom, ako aj prepustiť civilistov zadržiavaných v zajatí, zdôraznil Si Ťin-pching.

Humanitárne koridory sa musia udržiavať bezpečné a bez prekážok a obyvateľom Gazy by sa malo poskytovať viac humanitárnej pomoci, uviedol Si Ťin-pching.

Hromadné trestanie ľudí v Gaze vo forme nútených presunov a znemožňovanie prístupu k vode, elektrine a palivu sa musí zastaviť, povedal Si Ťin-pching.

Vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby prijalo praktické opatrenia, ktoré zabránia rozšíreniu konfliktu a ohrozeniu stability na Blízkom východe.

Na pomoc pri zmiernení humanitárnej krízy v Gaze poskytla Čína do pásma Gazy za pomoci Egypta núdzovú humanitárnu pomoc vo výške 2 miliónov dolárov prostredníctvom agentúr Palestínskeho štátneho úradu a Organizácie Spojených národov (OSN) a núdzové humanitárne zásoby, ako sú potraviny a lieky, v hodnote 15 miliónov jüanov (2,1 milióna dolárov).

Čína poskytne viac zásob a pomoci podľa potrieb obyvateľov Gazy, povedal na samite Si Ťin-pching.

Mierové úsilie Číny

Od vypuknutia posledného palestínsko-izraelského konfliktu Čína aktívne pracuje na podpore mierových rozhovorov a prímeria, povedal Si Ťin-pching.

Čína ako rotujúca predsedajúca krajina Bezpečnostnej rady OSN tento mesiac podnikla aktívne kroky na dosiahnutie konsenzu a presadenie toho, aby Bezpečnostná rada prijala ďalšie zmysluplné opatrenia v súvislosti so situáciou v Gaze.

Bezpečnostná rada OSN prijala 15. novembra rezolúciu č. 2712, ktorá vyzvala na naliehavé a predĺžené humanitárne prestávky a koridory v celom pásme Gazy, a to „na dostatočný počet dní". Rezolúcia bola prvým krokom Bezpečnostnej rady v súvislosti s pásmom Gazy po eskalácii konfliktu 7. októbra.

Spoločná delegácia ministrov zahraničných vecí arabských a islamských krajín vrátane Saudskej Arábie, Jordánska, Egypta, Indonézie a Palestíny a generálny tajomník Organizácie islamskej spolupráce sú na dvojdňovej návšteve Číny, ktorá sa začala 20. novembra.

Delegácia si vybrala Čínu ako prvú časť svojej cesty, ktorej cieľom je presadiť ukončenie nepriateľských akcií medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi.

Ministri zahraničných vecí arabských a islamských krajín vysoko ocenili dlhodobo spravodlivý postoj Číny k palestínskej otázke a očakávajú, že Čína bude zohrávať ešte významnejšiu úlohu pri ukončení palestínsko-izraelského konfliktu, riešení relevantných otázok a dosiahnutí férovosti a spravodlivosti.

„Bez spravodlivého riešenia otázky Palestíny nemôže byť na Blízkom východe udržateľný mier a bezpečnosť," povedal Si Ťin-pching v utorok.

https://news.cgtn.com/news/2023-11-21/Xi-attends-BRICS-virtual-summit-on-Palestinian-Israeli-issue-1oUUfulBaMg/index.html

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring