OTS: CGTN: Čína sa v rámci modernizácie ...

TASR, 6. marca 2024 10:13

OTS: CGTN: Čína sa v rámci modernizácie zaväzuje rozvíjať nové kvalitné výrobné sily

Peking 6. marca (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Čína zaznamenala v roku 2023 nárast počtu zmluvných technologických transakcií o 28,6 percenta, čo je úspech, ktorý vypovedá o posilnenej kapacite krajiny v oblasti rozvoja založeného na inováciách.

Podľa vládnej pracovnej správy, ktorá bola v utorok predložená na rokovanie národného zákonodarného zboru, Čína využije vedúcu úlohu inovácií, podporí priemyselné inovácie prostredníctvom pokroku v oblasti vedy a techniky a bude pokračovať v novej industrializácii.

Čínsky premiér Li Qiang predniesol správu na otváracom stretnutí druhého zasadnutia 14. národného ľudového kongresu vo Veľkej sále ľudu v Pekingu.

V správe sa uvádza, že krajina sa bude snažiť modernizovať priemyselný systém a rozvíjať nové kvalitné výrobné sily rýchlejším tempom.

Rozvoj nových kvalitných výrobných síl

Nová kvalita výrobných síl s podporou inovácií znamená prekročenie tradičných modelov hospodárskeho rastu. Táto cesta sa vyznačuje špičkovou technológiou, vysokou účinnosťou a vysokou kvalitou a je v súlade s novou rozvojovou filozofiou Číny.

V záujme rozvoja týchto nových kvalitných výrobných síl obsahuje pracovná správa vlády sériu úloh.
Vyzýva na zlepšenie a modernizáciu priemyselných a dodávateľských reťazcov popri kultivácii vznikajúcich a budúcich priemyselných odvetví, ako je vodíková energia, nové materiály, biovýroba, komerčné vesmírne lety, kvantová technológia a vedy o živej prírode.

V správe sa tiež uvádza podpora inovačného rozvoja digitálnej ekonomiky, spustenie iniciatívy Umelá inteligencia Plus a krajina upevní a posilní svoje vedúce postavenie v odvetviach, ako sú inteligentné pripojené vozidlá poháňané novou energiou.

Okrem toho si Čína stanovila na rok 2024 cieľ hospodárskeho rastu vo výške približne 5 percent a prisľúbila podporu vysokokvalitného rozvoja. Podľa správy bude každoročne v nasledujúcich niekoľkých rokoch vydávať mimoriadne dlhé špeciálne štátne dlhopisy na realizáciu hlavných národných stratégií a budovanie bezpečnostných kapacít v kľúčových oblastiach, počnúc 1 biliónom juanov takýchto dlhopisov v tomto roku.

Správa tiež zdôrazňuje úsilie o oživenie Číny prostredníctvom vedy a vzdelávania a konsolidáciu základov pre vysokokvalitný rozvoj.

Čína urýchli úsilie o budovanie kontingentu pracovníkov s odbornými znalosťami strategického významu a bude vychovávať viac prvotriednych vedcov a inovačných tímov.

Podľa správy krajina vyvinie platformy na identifikáciu talentov v oblasti základného výskumu, vyškolí vysoko výkonných inžinierov a vysokokvalifikovaných pracovníkov a zvýši podporu pre mladých vedcov a inžinierov.

Konanie na základe filozofie rozvoja zameraného na ľudí

Správa ďalej uvádza, že Čína vynaloží úsilie na zabezpečenie a zlepšenie blahobytu ľudí a na podporu lepších a nových spôsobov riadenia spoločnosti.

Zdôrazňuje, že Čína prinesie ľuďom skutočné výhody k ich spokojnosti, pretože bude konať na základe filozofie rozvoja zameraného na ľudí.

V roku 2023 sa disponibilný príjem obyvateľov Číny na obyvateľa zvýšil o 6,1 percenta a viac ako 66 miliónov daňových poplatníkov využilo zvýšenie osobitných dodatočných odpočtov dane z príjmu fyzických osôb, ktoré pokrývajú výdavky na starostlivosť o deti, vzdelávanie detí a výdavky na starostlivosť o starších ľudí.

V roku 2024 krajina očakáva, že vytvorí viac ako 12 miliónov pracovných miest v mestských oblastiach a udrží zaznamenanú mieru nezamestnanosti v mestách na úrovni približne 5,5 percenta.

Čína podľa správy tiež posilní ekologickú ochranu a podporí ekologický a nízkouhlíkový rozvoj vrátane prijatia komplexných krokov na zlepšenie životného prostredia a posilnenie ekologického a nízkouhlíkového hospodárstva.

V roku 2023 prekonala inštalovaná kapacita obnoviteľnej energie v Číne prvýkrát v histórii kapacitu tepelnej energie a podľa údajov zverejnených Národnou energetickou správou predstavovala viac ako polovicu novo inštalovanej kapacity obnoviteľnej energie na celom svete.

Podľa správy bude krajina napredovať v energetickej revolúcii a aktívne a obozretne pracovať na zastavení stúpania emisií oxidu uhličitého a dosiahnutí uhlíkovej neutrality.

https://news.cgtn.com/news/2024-03-05/China-s-top-legislature-starts-annual-session-1rImSPDg5EI/p.html

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring