OTS: CGTN: Čína si zachováva kultúrnu dôveru a ...

TASR, 9. októbra 2023 16:23

OTS: CGTN: Čína si zachováva kultúrnu dôveru a otvorenosť pre rozvoj čínskej civilizácie

Peking 9. október TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Amiris Rodrigues Barros, Brazílčanka, ktorá študuje magisterský stupeň na univerzite Nankai v severočínskom meste Tianjin, je zamilovaná do tradičnej čínskej kultúry: sama sa pustila do učenia čínskeho jazyka a neskôr sa stala žiačkou dediča nehmotného kultúrneho dedičstva Číny.

O Čínu sa začala zaujímať na strednej škole v Brazílii, kde navštevovala hodiny čínštiny a obľúbila si čínske jedlo.

V roku 2019 sa Amiris už ako zahraničná študentka na Nankai začala zaujímať o umenie „Jingdong Dagu" (v doslovnom preklade Východný pekingský bubon). „Jingdong Dagu" patrí medzi čínske národné nehmotné kultúrne dedičstvo. Je to ľudové umenie, ktoré v sebe spája hru na bubon s baladickým spevom a používa nárečie východného Pekingu.

Amiris skutočne spoznala čaro tradičnej čínskej kultúry ako chránenkyňa umelca Wanga Wenleia a jeho partnerka pri vystúpeniach Jingdong Dagu a dúfa, že sa raz stane poslom kultúrnej výmeny medzi Čínou a Brazíliou.

„Myslím si, že ide o kultúrnu výmenu a dedičstvo. Navzájom sa oceňujeme a spoločne robíme pokroky. Číňania to nazývajú vzájomným učením medzi civilizáciami," povedala pre China Media Group.

Počas celoštátneho stretnutia, ktoré sa konalo v sobotu a v nedeľu v Pekingu, vydal čínsky prezident Si Ťin-pching inštrukcie týkajúce sa práce v oblasti verejnej komunikácie a kultúry, pričom zdôraznil potrebu budovať silnejšiu kultúrnu dôveru, dodržiavať prístup otvorenosti a inkluzívnosti, zachovávať základné princípy a zároveň vytvárať nové podmienky.

Budovanie silnejšej kultúrnej dôvery

Čína preukázala svoje kultúrne sebavedomie a charakter, pričom naďalej podporuje vzájomnú výmenu a vzdelávanie medzi čínskou a zahraničnou civilizáciou.

Vezmime si napríklad Šanghaj. V meste ponúka nový a živý kultúrny priestor celkom 3 075 historických budov, 397 chránených ciest (ulíc a uličiek), 250 chránených štvrtí a 44 historických a kultúrnych oblastí.

Mestská kultúra podporuje aj hospodársky rast. V roku 2022 predstavovala celková produkcia kultúrneho a kreatívneho priemyslu v Šanghaji približne 13 % celkového HDP mesta.

V rokoch 2022 a 2023 sa v miestnych múzeách a galériách uskutočnilo množstvo zahraničných výstav, ktoré obyvateľom predviedli rozmanité a nádherné umelecké zbierky a podporili vzájomné vzdelávanie a výmeny medzi rôznymi civilizáciami.

Rastúca popularita študijných ciest zameraných na tradičnú kultúru prilákala toto leto do čínskych múzeí obrovské davy ľudí.

Ako sa uvádza v oznámení Úradu pre mestské kultúrne dedičstvo v Pekingu, až 46 múzeí v Pekingu zareagovalo na fenomén „múzejnej horúčky počas letných prázdnin" a dočasne v auguste zrušili pravidlo, že v pondelok sú múzeá zatvorené. Otvorili tak svoje brány návštevníkom každý deň.

Guo Sike, kurátor Konfuciovho múzea v meste Čchufu vo východočínskej provincii Šan-tung, si posvietil na príčiny tejto „múzejnej horúčky" a poukázal na „túžbu po tradičnej kultúre" najmä medzi mladými Číňanmi.

„Mladé generácie majú kultúrne sebavedomie a milujú nádhernú tradičnú čínsku kultúru," objasnil Guo.

Prezident Si uviedol počas júnového stretnutia o kultúrnom dedičstve a rozvoji, že na vybudovanie modernej čínskej civilizácie v tomto novom historickom východiskovom bode by si Čína mala zachovať dôveru vo svoju kultúru, pokračovať vo vlastnej ceste a presadzovať čínske skúsenosti do čínskej teórie, aby sa dosiahla intelektuálna nezávislosť a samostatnosť.

Ďalej sa v inštrukciách vyjadril, že súvisiaca práca by sa mala vykonávať so zameraním na nové kultúrne poslanie, ktorým je ďalší pokrok v kultúrnej prosperite, vybudovanie vedúcej krajiny v oblasti kultúry a podpora modernej čínskej civilizácie v novom historickom východiskovom bode.

Vzájomné učenie, výmeny medzi civilizáciami

Prezident Si sa raz vyslovil, že len sebavedomá civilizácia dokáže tolerovať, učiť sa od rôznych civilizácií a absorbovať ich, pričom si zachováva svoje vlastné národné charakteristiky.

V prejave na bankete v Čcheng-tu privítal prezident Si hostí, ktorí sa v júli zúčastnili na otváracom ceremoniáli Svetových univerzitných hier FISU v Čcheng-tu a zdôraznil význam hier pre pokrok ľudskej civilizácie.

„Civilizácie majú rôzne podoby, vďaka čomu je svet pestrý a rozmanitý," povedal prezident a vyzval na obhajobu spoločných hodnôt ľudstva a napísanie novej kapitoly v budovaní globálneho spoločenstva spoločnej budúcnosti.

Čína podpísala dohody o spolupráci v oblasti kultúrneho dedičstva s viac ako 20 krajinami a uskutočnila ochranu a reštaurovanie kultúrnych pamiatok, ako aj spoločnú archeologickú spoluprácu so zúčastnenými krajinami iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta.

Počas konferencie o dialógu ázijských civilizácií usporiadala Čína výstavu ázijských civilizácií a zhromaždila viac ako 400 kultúrnych pokladov z 49 krajín, ktoré prezentujú jedinečné čaro Ázie a ľudské kultúrne dedičstvo a podporujú vzájomné učenie a spoločný rozvoj medzi civilizáciami.

Prezident Si vyzval počas nedeľňajšieho stretnutia na podporu tvorivej transformácie a inovatívneho rozvoja jemnej tradičnej čínskej kultúry, ako aj vzájomného učenia a výmeny medzi rôznymi civilizáciami.

https://news.cgtn.com/news/2023-10-08/Xi-makes-instruction-on-work-of-public-communication-culture-1nJOviGD5x6/index.html

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring