OTS: CGTN: Čína úspešne bojuje proti tuberkulóze

TASR, 26. marca 2024 9:43

Peking 26. marca (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Účelom Svetového dňa tuberkulózy (TBC), ktorý každoročne pripadá na 24. marca, je budovať povedomie verejnosti o tom, že TBC je stále globálnym problémom verejného zdravia, ktorý vážne ohrozuje zdravie ľudí.

Podľa globálnej správy o tuberkulóze Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) z roku 2023 bolo v roku 2022 na celom svete viac ako 10,6 milióna prípadov aktívnej TBC, pričom 1,3 milióna ľudí zomrelo.

Pred tohtoročným Svetovým dňom TBC navštívila Peng Liyuan, manželka čínskeho prezidenta Xi Jinpinga a veľvyslankyňa dobrej vôle WHO pre TBC a HIV/AIDS, miestnu komunitu v Changshe, hlavnom meste stredočínskej provincie Hunan, aby preskúmala prevenciu a liečbu TBC v krajine na miestnej úrovni.

Najprv navštívila stredisko Yuhua District Health Education Center, kde sa dozvedela o úsilí inštitúcie posilniť zdravotnú výchovu o TBC, ako aj budovať mechanizmy prevencie a liečby TBC.

Peng vyzvala všetkých, aby spolupracovali ako podporovatelia a dobrovoľníci s cieľom zvýšiť popularizáciu poznatkov o prevencii a liečbe TBC medzi obyvateľmi komunity a mladou generáciou.

Okrem toho Peng absolvovala priateľské stretnutie so zdravotníckym personálom, ktorý slúži miestnej komunite, od ktorého sa dozvedela o postupoch diagnostiky a liečby TBC na základnej úrovni.

Po rozhovore s uzdravenými pacientmi s TBC, deťmi čakajúcimi na očkovanie a ich rodičmi Peng vyjadrila nádej, že všetky strany budú aj naďalej spolupracovať na ukončení šírenia TBC.

Aktivity Číny

Čínska vláda prikladá veľký význam prevencii a liečbe TBC a začlenila ju do stratégie Zdravá Čína.

V rozhovore pre China Media Group poukázal Zhao Yanlin, riaditeľ Centra pre prevenciu a kontrolu tuberkulózy čínskeho CDC, na skutočnosť, že za posledné desaťročie klesla úmrtnosť na TBC v Číne o 25 percent, čo je viac ako dvojnásobok celosvetovej priemernej miery poklesu.

Podľa Zhaa je od roku 2023 celkové vnútroštátne financovanie prevencie a kontroly TBC takmer 20-krát vyššie v porovnaní s rokom 2001.

Čína neustále zlepšuje podpornú kapacitu, rozširuje spoluprácu medzi odvetviami, angažuje celú spoločnosť a aktívne podporuje nové diagnostické techniky, terapeutické riešenia a nástroje riadenia. Vďaka tomu zostáva miera vyliečenia tuberkulózy v krajine nad 90 percent.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Organizácia Spojených národov (OSN) majú veľké očakávania, pokiaľ ide o účasť mládeže na prevencii TBC, ako aj ich zapojenie sa do podpory zdravotnej starostlivosti pre celé ľudstvo.

Čína tiež prikladá veľký význam rozvoju mladých dobrovoľníkov a aktívne podporuje verejné dobrovoľnícke činnosti na prevenciu a kontrolu TBC. Za posledných 10 rokov sa počet dobrovoľníkov v Číne zvýšil na viac ako 1 milión, z čoho viac ako polovicu tvoria mladí ľudia.

https://news.cgtn.com/news/2024-03-24/China-advances-battle-against-tuberculosis-1seyW34OSXe/p.html

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring