OTS: CGTN: Čínska ekonomika vykazuje vitalitu ...

TASR, 27. februára 2024 9:43

OTS: CGTN: Čínska ekonomika vykazuje vitalitu s inovatívnym rastom a prekvitajúcim trhom

Peking 27. februára (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Čínske regióny si na úrovni provincií stanovili ciele hospodárskeho rastu na rok 2024 v rozmedzí od 4,5 do 8 percent. Medzi nimi je viac ako 20 regiónov, ktoré sa snažia prekročiť 5-percentný rast HDP.

Tieto provincie zdieľajú najmä kľúčové priority, ako sú „nové výrobné sily", „zvýšenie spotreby" a „zlepšenie podnikateľského prostredia".

Pojem „nové výrobné sily" sa vzťahuje na novú formu výrobných síl, odvodenú od nepretržitých vedeckých a technologických prielomov a inovácií, ktoré poháňajú strategické vznikajúce odvetvia a budúce odvetvia v čoraz inteligentnejšej a informačnej ére.

Provincie identifikovali špecifické sektory na ukotvenie nových výrobných síl vrátane bio-výroby, ekonomiky v nízkych výškach a vznikajúcich oblastí, ako sú kvantové technológie a vedy o živých organizmoch.
Úsilie o integráciu údajov s praktickým využitím sa vynakladá aj na posilnenie digitálnej ekonomiky. Provincia Zhejiang má napríklad za cieľ 9-percentný nárast pridanej hodnoty svojich hlavných digitálnych odvetví a snaží sa zabezpečiť, aby 85 percent veľkých podnikov prešlo digitálnou transformáciou.

Podobne sa niekoľko západných vnútrozemských provincií snaží využiť svoje výhody v oblasti výpočtového výkonu na rozšírenie digitalizácie priemyslu. Napríklad autonómny región Ningxia Hui si kladie za cieľ inteligentne modernizovať tradičné odvetvia a digitálne posilniť malé a stredné podniky, ktoré sa usilujú o to, aby digitálna ekonomika tvorila viac ako 36 percent jeho regionálneho HDP.

Podpora rozvoja súkromného sektora sa navyše stala kľúčovým zameraním. Niekoľko provincií plánuje využiť finančné predpisy na podporu zásadných technologických inovácií súkromných podnikov, podporiť ich účasť na kľúčových vedeckých projektoch a nasmerovať súkromné investície do infraštruktúry.

Tento rok plánuje Jiangsu zaviesť špecializované predpisy na stimuláciu súkromných investícií, zatiaľ čo Guangxi má viesť finančné inštitúcie k zvýšeniu podpory pre prvé úverové financovanie pre súkromné podniky. Hainan tiež vytvorí fond na pomoc spoločnostiam s dobrým menom, ale dočasnými finančnými ťažkosťami.

Provincie a obce ako Jiangxi, Liaoning, Chongqing a Shanxi medzitým zlepšujú svoje regulačné rámce s cieľom chrániť investičné práva. Ich cieľom je odstrániť nepriame prekážky vstupu na trh a zabezpečiť rovnaké podmienky pre podniky všetkých typov.

Vďaka zlepšujúcemu sa a prívetivému podnikateľskému prostrediu a obrovskému spotrebiteľskému trhu majú podniky financované zo zahraničia istotu vo svojich dlhodobých investičných vyhliadkach v Číne.

Veľké nadnárodné korporácie z rôznych sektorov, vrátane KFC a Standard Chartered, nedávno zvýšili svoje investície v Číne. Krajina je naďalej hlavnou investičnou destináciou vďaka sľubným príležitostiam v oblasti inovácií, komplexnej priemyselnej podpore a vytváraniu priaznivého podnikateľského prostredia.

Podľa oficiálnych údajov Bundesbank analyzovaných inštitútom IW sa priame investície Nemecka v Číne v roku 2023 zvýšili o 4,3 percenta a dosiahli rekordnú hodnotu 11,9 miliardy eur (12,7 miliardy dolárov). Okrem toho podiel Číny na celkových zahraničných investíciách Nemecka v minulom roku vzrástol na 10,3 percenta, čo predstavuje najvyššiu úroveň od roku 2014.

Prekvitajúci spotrebiteľský trh

Od roku 2023 vykazuje čínsky spotrebiteľský trh výrazné oživenie. Podľa Národného štatistického úradu dosiahol v minulom roku celkový maloobchodný predaj spotrebného tovaru 47,15 bilióna juanov (približne 6,63 bilióna amerických dolárov), čo je o 7,2 percenta viac ako za predchádzajúci rok. Online maloobchodný predaj zaznamenal nárast o 11 percent, pričom online predaj fyzického tovaru predstavoval 27,6 percenta celkového maloobchodného predaja.

Vzostup nových spotrebiteľských modelov, ako napríklad internetový obchod, rozšíril rozsah predajných kanálov dostupných na spotrebiteľskom trhu a ponúkol používateľom rôznorodejšie skúsenosti, poznamenal Pan Helin, výskumný pracovník na univerzite Zhejiang.

Revitalizácia spotrebiteľského trhu sa prejavila aj v cestovnom ruchu. Počas tohtoročných sviatkov jarnej slávnosti bola zaznamenaná vysoká úroveň nadšenia pre cestovanie. Podľa údajov dosiahol počet návštevníkov hlavných kultúrnych a turistických lokalít na celoštátnej úrovni 123 miliónov, čo predstavuje nárast o 22,8 percenta v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2023.

Zvýšené cestovné a kultúrne aktivity počas jarnej slávnosti tiež prispeli k nárastu výdavkov na zábavu, najmä vo filmovom priemysle. Podľa Dengta Pro, analytickej pobočky poprednej čínskej filmovej platformy Taopiaopiao, prekročili pokladničné príjmy v Číne počas sviatkov jarnej slávnosti (vrátane predpredaja) k 13:15 hod. v piatok 7 miliárd juanov (približne 983,3 milióna dolárov).

Pan Helin poznamenal, že rastúci dopyt spotrebiteľov po vyššej kvalite života a bohatších skúsenostiach znamená posun v spotrebiteľských modeloch. Tento trend spolu s rastúcim nadšením pre nakupovanie a voľnočasové aktivity naznačuje stabilné oživenie na čínskom spotrebiteľskom trhu.

https://news.cgtn.com/news/2024-02-16/China-s-economy-shows-vitality-with-innovative-growth-booming-market-1rfaQqARiCI/p.html

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring