OTS: CGTN: Čínsko-francúzske puto medzi národmi vstupuje ...

TASR, 29. januára 2024 13:52

OTS: CGTN: Čínsko-francúzske puto medzi národmi vstupuje po 60 rokoch diplomatických vzťahov do novej éry

Peking 29. januára (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Čínsky prezident Si Ťin-pching si v sobotu vymenil gratulácie so svojím francúzskym kolegom, Emmanuelom Macronom, pri príležitosti 60. výročia diplomatických vzťahov medzi ich dvomi krajinami.

Si Ťin-pching pripísal veľký význam rozvoju bilaterálnych vzťahov a uviedol, že je pripravený spolupracovať s Macronom na tom, aby sa 60. výročie diplomatických väzieb stalo príležitosťou na otvorenie novej budúcnosti a aby sa komplexné strategické čínsko-francúzske partnerstvo stalo pevnejším a dynamickejším, čo ďalej prispeje k zlepšeniu blahobytu oboch národov a ľudstva.

Hlboké putá medzi dvomi národmi

Obyvatelia Číny a Francúzska po celé desaťročia budovali hlboké putá prostredníctvom svojich priateľských výmen a spoločného kultúrneho poznávania.

Túto zimu sa skvelá atrakcia Harbin Ice and Snow World, krajina inšpirovaná čínsko-francúzskym rokom kultúry a turizmu, stala živým dôkazom týchto výmen. Jej súčasťou sú svetoznáme kultúrne pamiatky, katedrála Notre-Dame v Paríži a Chrám nebies v Pekingu. Dve ľadové sochy, ktoré predstavujú Čínu a Francúzsko, sú prepojené mostom ako symbolom priateľstva.

Sochy odhalila francúzska ministerka cestovného ruchu Olivia Grégoireová, keď 5. januára v Harbin Ice and Snow World oficiálne vyhlásila začiatok čínsko-francúzskeho roka kultúry a cestovného ruchu 2024.

V reakcii na gratulačný odkaz Si Ťin-pchinga uviedol Macron vo svojom sobotňajšom odkaze, že sa teší na spoluprácu s čínskym prezidentom na podporu bilaterálnych výmen v oblasti ekonomiky, kultúry a mládeže.

Macron tiež povedal, že sa teší na neustále prehlbovanie komplexného francúzsko-čínskeho strategického partnerstva s prezidentom Si Ťin-Pching, aby obe strany prinášali do bilaterálnych vzťahov novú vitalitu na ďalších 60 rokov.

Podpora bližších medziľudských vzťahov

Vo videopríhovore k publiku v Pekingu pri príležitosti 60. výročia diplomatických vzťahov medzi Čínou a Francúzskom vyzval Si Ťin-Pching obidve strany, aby rozvíjali kultúrne kontakty a kontakty medzi ľuďmi a podporili užšie medziľudské výmeny tým, že využijú ako príležitosť Rok kultúry a cestovného ruchu medzi Čínou a Francúzskom a Olympijské hry v Paríži.

V novembri 2023 sa v Pekingu uskutočnilo 6. kolo dialógu na vysokej úrovni medzi Čínou a Francúzskom o výmenách medzi ľuďmi, kde ministri zahraničných vecí oboch krajín podpísali dokumenty o spolupráci v oblastiach, ako je vzdelávanie a vedecký výskum, kultúrny cestovný ruch a zdravotníctvo. Výsledný zoznam kultúrnych kontaktov medzi obidvomi krajinami na vysokej úrovni bol zverejnený v roku 2024.

Na letných Olympijských hrách 2024 v Paríži otvorí čínsky olympijský výbor po dobu podujatia tzv. „Čínsky dom," kde sa budú okrem iného konať výstavy športových úspechov, výstavy čínskej športovej kultúry a bude miestom na podporu interakcie medzi športovcami v čínskych a francúzskych športových kruhoch, aby boli letné Olympijské hry 2024 v Paríži ešte zaujímavejšie, uviedol v piatok čínsky veľvyslanec vo Francúzsku Lu Ša-jie pre China Media Group.

Lu Ša-jie k tomu dodal, že medziľudské výmeny medzi Čínou a Francúzskom sa v post-pandemickej ére zintenzívnili. „Vo Francúzsku študuje takmer 46 000 Číňanov a okolo 1 000 základných a stredných škôl vo Francúzsku otvorilo čínske jazykové kurzy, na ktorých sa učí čínštinu vyše 100 000 študentov."

Čína medzitým zaviedla možnosť 15-dňového bezvízového vstupu pre držiteľov bežných pasov zo šiestich krajín vrátane Francúzska, aby uľahčila výmeny medzi ľuďmi.

„Ak si vzťah medzi Čínou a Francúzskom predstavíme ako veľký strom, priateľstvo medzi týmito dvomi národmi tvorí jeho silné a pevné podložie," povedal Lu Ša-jie.

https://news.cgtn.com/news/2024-01-27/Chinese-French-bonds-go-deeper-on-60-years-of-diplomatic-ties-1qI6XKHPt60/p.html

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring