OTS: CGTN: Čínsky prezident Si Ťin-pching ...

TASR, 16. novembra 2023 9:49

OTS: CGTN: Čínsky prezident Si Ťin-pching prichádza do San Francisca na rokovanie s Bidenom, stretnutie APEC

Peking 16. novembra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga srdečne privítali predstavitelia USA na letisku po tom, čo v utorok priletel do San Francisca na summit s americkým prezidentom Joeom Bidenom a na 30. stretnutie ekonomických lídrov APEC.

Na letisku privítali prezidenta Si americkí predstavitelia vrátane guvernéra štátu Kalifornia Gavina Newsoma a ministerky financií Janet Yellenovej.

Po ceste z letiska do hotela bolo vidieť zástupy čínskych ľudí zo zámoria, ktorí mávali národnými vlajkami Číny a Spojených štátov na pozdrav prezidentovi Si.

„Veľmi radi ho tu vítame. Je naozaj dôležité, aby si členské krajiny APEC uvedomili, že je to dobrá príležitosť pre neho a Bidena, aby obnovili náš vzťah a ďalej ho rozvíjali," povedal Robert Weisenmiller, bývalý predseda Energetickej komisie štátu Kalifornia.

Obaja prezidenti budú podrobne diskutovať o otázkach strategického a zásadného významu pri formovaní čínsko-amerických vzťahov a o hlavných otázkach týkajúcich sa svetového mieru a vývoja, uviedol v pondelok hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning.

Nadchádzajúce rozhovory Si Ťin-pchinga s Bidenom budú prvým osobným stretnutím oboch prezidentov, odkedy sa okrajovo stretli na summite G20 minulý rok na Bali v Indonézii. Rok 2022 sa však ukázal byť ťažkým z hľadiska vzťahov medzi týmito dvoma národmi, pričom návšteva vtedajšej predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej v čínskom regióne Taiwan vážne tieto vzťahy narušila.

V priebehu tohto roka optimizmus pomaly narastal. Peking a Washington v posledných mesiacoch obnovili komunikáciu a udržiavali časté kontakty v rôznych oblastiach, čím vytvorili nové podmienky pre nadchádzajúce rozhovory medzi oboma lídrami.

Svet sleduje, či sa hlavám oboch štátov podarí nadviazať na závery z Bali a dosiahnuť v San Franciscu nový vývoj v bilaterálnych vzťahoch.

„Bol som nadšený, keď som videl, ako lídri Číny a lídri Spojených štátov odsunuli stranou všetky rozdiely v geopolitických výzvach, o ktorých ich tímy pravidelne diskutujú a zasadnú spolu na stretnutí APEC. Pretože si uvedomujú dôležitosť tohto druhu zapojenia," povedal Ertharin Cousin, bývalý riaditeľ Svetového potravinového programu OSN.

Čínsky prezident Si Ťin-pching sa počas svojho pobytu zúčastní aj série podujatí, ktorých cieľom je nájsť spoločnú reč s lídrami ázijsko-pacifických ekonomických subjektov. San Francisco je od 11. do 17. novembra hostiteľským mestom Týždňa lídrov APEC 2023 s témou „Vytváranie odolnej a udržateľnej budúcnosti pre všetkých".

https://news.cgtn.com/news/2023-11-15/Xi-arrives-in-San-Francisco-for-talks-with-Biden-APEC-meeting-1oKETzq1lUA/index.html

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2277741/APEC.jpg

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring