OTS: CGTN: Desať rokov vývoja: Ako BRI rastie od vízie k realite

TASR, 4. októbra 2023 9:31

Peking 3. októbra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Čína a Salvádor zaznamenali rýchly rast obchodu, odkedy v roku 2018 podpísali memorandum o porozumení (MoU) a spolupráci v rámci iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta (Belt and Road Initiative) (BRI).

Čína tiež zvýšila svoju angažovanosť v projektoch infraštruktúry v Salvádore.

Projekty, ako napríklad výstavba národnej knižnice a prístavu La Libertad, nielenže vytvorili pracovné príležitosti pre miestnych obyvateľov, ale tiež podporili miestne hospodárstvo a zlepšili životné podmienky ľudí.

Podľa čínskej Hlavnej colnej správy dosiahol objem obchodu medzi oboma krajinami v r. 2022 hodnotu 1,892 miliárd USD, čo predstavuje medziročný nárast o 9,6 percent.

China Media Group „Vzťahy s Čínou prostredníctvom BRI sú už päť rokov mimoriadne produktívne," uviedol Adriana Mira, námestník ministra zahraničných vecí Salvádoru, a dodal, že ide o skvelú príležitosť zblížiť sa s ostatnými krajinami v rámci BRI.

Ako jedna z najskloňovanejších skratiek v medzinárodnej spolupráci, BRI, iniciovaná čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v roku 2013, sa snaží vytýčiť novú cestu k zdieľanému rozvoju a spoločnej prosperite prostredníctvom spolupráce a za 10 rokov rozvoja dosiahla viac než len prepojenie.

Počas návštevy Kazachstanu v septembri 2013 predniesol Si na univerzite Nazarbayev prejav ďalekosiahleho významu.

Si vo svojom príhovore vrátil publikum do obdobia pred viac ako 2100 rokmi, keď bol čínsky vyslanec vyslaný do Strednej Ázie s misiou mieru a priateľstva a otvoril Hodvábnu cestu, po ktorej sa odvtedy čínsky hodváb, čaj a porcelán dostali do iných častí sveta a priniesli späť korenie, kožušiny, ovocie a drahé kamene.

Namiesto toho, aby sa utápal v nostalgii, čerpal inšpiráciu z obchodných ciest starovekej Hodvábnej cesty a navrhol myšlienku vybudovať „hospodárske pásmo pozdĺž Hodvábnej cesty".

O mesiac neskôr v Indonézii Si navrhol vybudovanie námornej Hodvábnej cesty 21. storočia, ktorá sa v kombinácii s návrhom hospodárskeho pásma nakoniec pretavila do iniciatívy BRI.

Iniciatíva podporuje otvorenosť a inkluzívnejší rast. Si verí, že ďalšie otváranie krajiny povedie k jej väčšej sile a prosperite.

V snahe poskytnúť finančnú podporu na výstavbu projektov BRI oznámila Čína v roku 2014 zriadenie Fondu Hodvábnej cesty s investíciou vo výške 40 miliárd USD.

V roku 2015 Čína vydala víziu a program spoločného budovania hospodárskeho pásma pozdĺž Hodvábnej cesty a námornej Hodvábnej cesty 21. storočia s cieľom urýchliť implementáciu iniciatívy BRI a užšie spojiť ázijské, európske a africké krajiny v záujme vzájomne výhodnej spolupráce.

Ako nový typ multilaterálnej finančnej inštitúcie iniciovanej Čínou a spoločne založenej 57 krajinami bola v januári 2016 oficiálne spustená Ázijská banka pre investície do infraštruktúry (AIIB).

Cieľom banky je posilniť sociálny a hospodársky rozvoj v Ázii, a preto sa jej počet členov rozšíril z 57 zakladajúcich členov na 109 schválených členov a vytvorila portfólio 202 projektov v 33 krajinách v celkovej hodnote 38,8 miliárd USD.

V roku 2016 podpísala organizácia Program rozvoja OSN a Čínska ľudová republika memorandum o porozumení a spolupráci v rámci iniciatívy BRI.

Ide o prvú spoluprácu v rámci MoU medzi čínskou vládou a medzinárodnou organizáciou v oblasti podpory tejto iniciatívy. Zapojenie medzinárodnej organizácie je novým a inovatívnym krokom v rámci BRI.

V máji 2017 sa v Pekingu úspešne uskutočnilo prvé Fórum pásma a cesty v prospech medzinárodnej spolupráce. Na podujatí sa zúčastnilo viac ako 1 600 zástupcov z vyše 140 krajín a vyše 80 medzinárodných organizácií vrátane hláv štátov a vlád z 29 krajín.

Fórum prinieslo celý rad záverov, ktorý obsahuje 76 bodov a viac ako 270 konkrétnych výsledkov, čím sa dosiahol medzinárodný konsenzus o spoločnom budovaní iniciatívy BRI.

Druhé stretnutie Fóra pásma a cesty v prospech medzinárodnej spolupráce sa konalo tiež v Pekingu v roku 2019. Na stretnutí sa zúčastnilo viac ako 6 000 zahraničných hostí zo 150 krajín a 92 medzinárodných organizácií vrátane 37 zahraničných lídrov, generálneho tajomníka OSN a výkonného riaditeľa Medzinárodného menového fondu.

Zúčastnené strany dosiahli dôležitý konsenzus v oblasti vysokokvalitného spoločného budovania BRI a vytvorení globálneho partnerstva v oblasti konektivity, čo prinieslo sériu praktických výsledkov spolupráce. Znamená to, že spoločné budovanie BRI vstúpilo do novej fázy.

Podľa bielej knihy zverejnenej 26. septembra na webovej stránke Informačnej kancelárie štátnej rady Číny (China's State Council Information Office) sa iniciatíva BRI stala živým príkladom budovania globálneho spoločenstva a spoločnej budúcnosti, ktoré Čína poskytuje svetu ako globálny verejný statok a platformu spolupráce.

Čína sa usiluje o otvorenú, ekologickú, čistú spoluprácu založenú na vysokých štandardoch s cieľom podporiť udržateľný rozvoj a zlepšiť život ľudí a pokročila vo vysokokvalitnej spolupráci v rámci projektu Pásmo a cesta.
Účastníci iniciatívy spoločne vyvinuli „pevné prepojenie", „jemné prepojenie" a „prepojenie medzi ľuďmi", čím vytvorili dôležitú platformu, ktorá umožnila širokú účasť, vybudovala medzinárodný konsenzus a spojila silné stránky všetkých strán.

https://news.cgtn.com/news/2023-10-03/Ten-years-of-development-How-BRI-grows-from-vision-to-reality-1nASj3bv2Zq/index. html

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring