OTS: CGTN: Dialóg "Wind in the Sails" ...

TASR, 5. októbra 2023 11:35

OTS: CGTN: Dialóg "Wind in the Sails" (Vietor do plachiet) odhaľuje budúcnosť spolupráce

Atény 5. októbra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Dialóg "Vietor do plachiet: nové príležitosti pre Čínu a Európu" sa konal v Aténach pri príležitosti 10. výročia iniciatívy Hodvábnej cesty (Belt and Road, BRI). Viac ako dvadsať významných hostí a približne sto zástupcov z Číny a Európy sa zišlo, aby diskutovali o plodných výsledkoch BRI za uplynulých desať rokov a rokovali o budúcej spolupráci a integrácii oboch regiónov.

Christos Stylianidis, minister pre námorné záležitosti a ostrovnú politiku Grécka, zdôraznil obrovský potenciál pre posilnenie bilaterálnych vzťahov medzi Gréckom a Čínou. Zdôraznil kľúčové odvetvia, ako je lodná doprava, prístavy, dodávateľské reťazce, priemysel námorného vybavenia a skladovanie energie, ako oblasti, v ktorých by posilnená spolupráca mohla priniesť obom štátom významné výhody.

Grzegorz W. Kolodko, bývalý podpredseda poľskej vlády, zdôraznil kritický postoj a vyzval krajiny Európy, aby sa vyhli zapojeniu do novej studenej vojny iniciovanej Spojenými štátmi americkými. Vyslovil sa však za využitie transformačného potenciálu iniciatívy Novej Hodvábnej cesty. Kolodko zdôraznil potrebu využiť tento priaznivý "vietor" na nadviazanie zmysluplnej spolupráce a podporu spoločného rozvoja.

Xiao Junzheng 2023, čínsky veľvyslanec v Grécku, zdôraznil, že napriek prevládajúcim problémom čínske hospodárstvo vykazuje stabilný rast a v prvom polroku roku 2023 zaznamenalo výrazný medziročný nárast HDP o 5,5 %. Osobitnú pozornosť si zaslúži výrazný nárast vývozu nových energetických výrobkov, ktorý poukazuje na aktívnu úlohu Číny v udržateľných a inovatívnych odvetviach.

Podujatie poskytlo dynamickú platformu pre výmenu názorov, podporu dialógu a zlepšenie porozumenia medzi odborníkmi a zainteresovanými stranami z Európy a Číny.

KONTAKT: cgtnthinktank@cgtn.com.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring