OTS: CGTN: Galavečer CMG k Sviatku polovici jesene ...

TASR, 2. októbra 2023 9:47

OTS: CGTN: Galavečer CMG k Sviatku polovici jesene 2023: Rodinné putá žiaria pri splne mesiaca

Peking 2. októbra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - 29. septembra, s príchodom Sviatku polovice jesene, usporiadala China Media Group (CMG) galavečer k Sviatku polovici jesene, na ktorom sa stretli Číňania z celého sveta, aby oslávili a vzdali hold Mesiacu a podporili pocit jednoty počas tohto sviatočného obdobia.

Na galavečere odzneli rôzne láskavé a srdečné programy, ktoré vniesli do atmosféry vrelé rodinné objatie.

Prezentáciou pohľadov bežných ľudí podujatie úzko odrážalo každodenný život divákov.

Program „Čas detstva" zobrazoval jednoduché a príjemné zážitky z detstva a zdôrazňoval krásu v jeho jednoduchosti.

Zatiaľ čo program „Otec" skúmal univerzálne puto hlbokej lásky, ktoré rodičia na celom svete zdieľajú so svojimi deťmi.

Tento rok boli používatelia siete pozvaní, aby sa podelili o fotografie so svojimi otcami a označili ich hashtagom „Vezmite môjho otca na galavečer CMG k Sviatku polovici jesene 2023". Tieto fotografie by sa potom mohli objaviť na javiskovom plátne.

Od svojho vzniku táto iniciatíva zaznamenala takmer 10 miliónov zobrazení. Množstvo ľudí na sieti nadšene zdieľalo dojímavé fotografie, na ktorých vyjadrovali svoje hlboké emócie a lásku k otcom.

Kultúrne prvky začlenené do slávnostného galavečera

Tohtoročný galavečer sa sústredil na päť literárnych prvkov, ktoré obsahovali poéziu, víno, mesiac, vodu a bambus, čo sú najčastejšie formy kultúrnych obrazov, ktoré sa nachádzajú v starovekých čínskych básňach.

V starovekej čínskej histórii sa poézia tešila najvyššej literárnej úcte. Okrem stručného jazyka a melodických rytmov slúžili obrazy, známe ako yixiang, ako kľúčový a umelecký nástroj na vyjadrenie zložitých emócií.

Väčšina starovekých básnikov namiesto priameho vyjadrovania svojich pocitov umne vplietala skryté emócie a hlboké významy do konkrétnych predmetov a objektívnych scén prostredníctvom umeleckého pozorovania a tradičných literárnych perspektív.

Napríklad víno v čínskej kultúre často symbolizuje stretnutia, oslavy a prípitky. Prekračuje rámec obyčajného nápoja a stelesňuje akt nadväzovania kontaktov a zábavy s priateľmi a rodinou.

Zatiaľ čo mesiac predstavuje v čínskej literatúre a kultúre opakujúci sa motív, ktorý stelesňuje pojmy ako stretnutie, zmena, plynutie času a nostalgia.

V období dynastie Tang (618 – 907) napísal známy básnik Čang Ťiou-ling tieto verše: „Tak ako jasný mesiac svieti nad morom, ty z diaľky zdieľaš so mnou túto chvíľu". Tieto verše odrážajú hlboký smútok po domove, ktorý básnik pociťoval.

Na galavečere boli predstavené programy zdôrazňujúce päť trvalých kultúrnych symbolov hlboko zakorenených v čínskej histórii, ktoré ponúkajú pohľad na starovekú civilizáciu pozdĺž rieky Jang-c'-ťiang.

Pieseň „Pýtanie sa mesiaca s pohárom vína v ruke" odzrkadľuje kultúru vína v čínskej histórii. Ďalšia pieseň, „Jasné svetlo," obsahuje text od slávneho spisovateľa Su Š' z obdobia Severnej dynastie Sung (960 – 1127), ktorý sa zameriava na odolnosť a nezlomného ducha čínskeho ľudu.

Symbolický význam lásky a stretnutia

Slávnosť sa konala v meste I-pin v juhozápadnej čínskej provincii S'-čchuan. Hlavné pódium bolo postavené v parku rieky Jang-c'-ťiang, na mieste, kde sa rieky Ťin-ša a Min-ťiang zbiehajú do mohutnej rieky Jang-c'-ťiang.

Mesto I-pin, známe ako „Prvé mesto na rieke Jang-c'-ťiang", sa môže pochváliť bohatou históriou výstavby mesta, ktorá trvá už viac ako 2 200 rokov, viac ako 3 000-ročným dedičstvom pestovania čaju a viac ako 4 000-ročnou tradíciou výroby piva.

„I-pin je domovom mojich predkov. Hoci som v Lizhuangu prvýkrát, cítim sa tu veľmi dobre", povedal Qin Hao, ktorý na galavečere vystúpil.

„V čínskej kultúre majú niektoré obrazy univerzálny význam. Symboly ako mesiac hlboko rezonujú s Číňanmi naprieč generáciami", povedal.

Sviatok polovice jesene má v srdciach Číňanov osobitné miesto. V priebehu dejín bol tento sviatok prepojený s čínskou mytológiou, folklórom a poéziou, čo obohatilo jeho kultúrny význam.

Tento sviatok nie je len oslavou mesiaca, ale aj chvíľou, keď ľudia vyjadrujú svoje najhlbšie emócie svojim blízkym. Je to čas lásky, vďačnosti a starostlivosti o trvalé rodinné putá.

https://news.cgtn.com/news/2023-09-29/CMG-2023-Mid-Autumn-Festival-Gala-Family-bonds-shine-under-full-moon-1nuIYjtQRGM/index.html

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring