OTS: CGTN: „Heart to Heart": Ako môžu hry Asiad ...

TASR, 25. septembra 2023 10:42

OTS: CGTN: „Heart to Heart": Ako môžu hry Asiad v Chang-čou posilniť jednotu a priateľstvo v celej Ázii?

Peking 25. septembra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Oksana Chusovitina, legendárna umelecká gymnastka z Uzbekistanu a symbol dlhovekosti v tomto športe, sa rozhodla dosiahnuť úspech na Ázijských hrách v Chang-čou.

„Chcem súťažiť na Ázijských hrách, aby som ukázala, čo dokážem," povedala minulý týždeň pre CGTN 48-ročná gymnastka, ktorá nechce poľaviť ani po tom, čo sa zúčastnila štyroch Ázijských hier a ôsmich olympijských hier.

K Chusovitine sa v Chang-čou pripojí približne 12 500 športovcov zo 45 krajín a regiónov, ktorí počas 19. ročníka Ázijských hier, známych aj ako Asiad, budú súťažiť v rekordných 40 športoch.

Po tom, ako v sobotu večer na otváracom ceremoniáli v Chang-čou, hlavnom meste východočínskej provincie Če-ťiang, vpochodovali zástupcovia športovcov do hlavného dejiska hier – Veľkého lotosu – čínsky prezident Si Ťin-pching vyhlásil 19. ázijské hry za otvorené.

Športoviská a zariadenia v Chang-čou sú „impozantné" a športovci ich považujú za „veľmi uspokojivé," povedal Raja Randhir Singh, úradujúci prezident Olympijskej rady Ázie (OCA), počas piatkového stretnutia s čínskym prezidentom.
Si Ťin-pching povedal, že čínska vláda a ľud sú sebavedomí a schopní zabezpečiť veľkolepé športové podujatie, ktoré ukazuje čínske črty a oslavuje šarm Ázie.

Na sobotňajšom uvítacom bankete čínsky prezident povedal, že Ázijské hry, s mnohými jedinečnými športovými podujatiami v Ázii, ponúkajú miesto, kde sa športy a kultúry navzájom obohacujú a živo ukazujú, ako sa ázijské kultúry od seba navzájom učia a žiaria vitalitou.

„Nové štandardy"

Keď sa začiatkom tohto týždňa skončila takmer dvojtýždňová štafeta pochodne, jej 2 022 nosičov prešlo s pochodňou cez 11 miest v provincii Če-ťiang. Zároveň sa viac ako 100 miliónov ľudí zapojilo do virtuálnej štafety s pochodňou prostredníctvom digitálnych platforiem.

Na historicky prvom digitálnom slávnostnom zapálení pochodne na Ázijských hrách v sobotu večer bežal jeden digitálny model človeka, zástupca 100 miliónov digitálnych nosičov pochodne, od rieky Čchien-tchang do Veľkého lotosu, aby spolu s nosičmi pochodne zapálil ohňový kotol vo fyzickom svete.

Okrem využívania špičkových technológií organizátori predstavili iniciatívy, o ktorých dúfajú, že urobia z Chang-čou hostiteľské miesto prvých uhlíkovo neutrálnych hier Asiad. Napríklad v ázijskej dedinke hier môžu účastníci získať „nízkouhlíkové body" a vyhrať ceny prostredníctvom aktivít, ako je ekologická doprava a nakupovanie bez plastových tašiek.

Ázijské hry v Chang-čou sú príkladom pre budúce Ázijské hry v mnohých rôznych smeroch, povedal v piatok prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach.

„Taktiež nastavia nové štandardy súvisiace s udržateľnou organizáciou takýchto veľkých hier, s emisiami uhlíka, politikou nulového odpadu a mnohým ďaľším úsilím," povedal Bach.

„Heart to heart" (Od srdca k srdcu)

Ázijské hry v Chang-čou sú po Pekingu v roku 1990 a Kantone v roku 2010 tretími Ázijskými hrami, ktoré sa konajú v Číne. Ide tiež o najväčšie medzinárodné športové podujatie, ktoré sa konalo v Číne od zimných olympijských hier v Pekingu v roku 2022.

Nepálsky premiér Pushpa Kamal Dahal „Prachanda", ktorý v sobotu pricestoval do Chang-čou na otvárací ceremoniál hier Asiad, pochválil jeho slogan – „Heart to Heart, @Future."

„Hoci Ázia rastie, musíme podporovať ázijskú jednotu, musíme spojiť srdcia našich ľudí so srdcom pre spoločnú a trvalú prosperitu," povedal pred svojou cestou do Číny.

Predseda olympijského výboru Kambodže Thong Khon, ktorý na najväčšie športové podujatie v Ázii povedie delegáciu krajiny juhovýchodnej Ázie pozostávajúcu z viac ako 110 športovcov, uviedol, že Ázijské hry v Chang-čou stelesňujú ducha mieru, priateľstva, solidarity, jednoty a medzinárodnej spolupráce medzi ľuďmi z rôznych prostredí v celom regióne.

„Bude ďalej podporovať kultúrne a medziľudské výmeny, ako aj vzájomné učenie sa medzi ázijskými krajinami a regiónmi," povedal Thong Khon.

S týmto posolstvom sa stotožnil aj prezident MOV. Počas piatkového stretnutia so Si Ťin-pchingom Bach poznamenal, že svet v súčasnosti čelí geopolitickým konfliktom a mnohým ďalším ťažkostiam, ale ocenil úlohu hier pri posilňovaní jednoty v Ázii.

MOV sa zaviazal chrániť multilateralizmus a stavia sa proti politizácii športu, a takiež oceňuje Čínu za to, že zaujala správny postoj, povedal Bach.

„Verím, že to budú úspešné a nádherné Ázijské hry, ktoré podporia jednotu a priateľstvo v Ázii," povedal.

https://news.cgtn.com/news/2023-09-23/President-Xi-declares-19th-Asian-Games-open-1nkWisyuBOw/index. html

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring