OTS: CGTN: Medzinárodní predstavitelia očakávajú ...

TASR, 16. novembra 2023 9:19

OTS: CGTN: Medzinárodní predstavitelia očakávajú, že na stretnutí Xi-Biden sa nájde správna cesta na zlepšenie vzťahov medzi Čínou a USA

Peking 16. novembra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - V San Franciscu sa začína stretnutie ekonomických lídrov Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) 2023. Nadchádzajúce stretnutie hláv štátov Číny a USA je netrpezlivo očakávané.

Predstavitelia významných medzinárodných organizácií a Spojených štátov sa zhodujú, že dobré vzťahy medzi Čínou a USA sú v súčasnosti mimoriadne dôležité a že bilaterálne rozhovory prinesú svetu optimizmus a nové možnosti.

Očakáva sa, že stretnutie Xi-Biden prinesie „silnú dávku optimizmu"

Rebecca Fatima Sta Maria, výkonná riaditeľka sekretariátu APEC uviedla: „Skutočnosť, že dve najväčšie ekonomiky sú tu prítomné, aby viedli veľmi dôležité rozhovory, zásadné rozhovory, skutočne v tomto čase otvára svetu dvere novým možnostiam."

„Prináša to silnú dávku optimizmu, pretože sa blíži koniec roka a začiatok toho ďalšieho," povedala.
Dodala, že krajiny by sa mali zamerať na komplexnejšie výhody, ktoré môžu podporiť globálny rast zo širšieho hľadiska.

V exkluzívnom rozhovore pre portál CGTN bývalý generálny riaditeľ WTO Roberto Azevedo vyjadril nádej, že USA a Čína nájdu spôsob, ako sa prostredníctvom stretnutia posunúť vpred, pretože pozitívnejšie prostredie medzi oboma veľmocami je „absolútne nevyhnutné na to, aby sa svet cítil bezpečnejšie a aby cítil, že sme na správnej ceste".

Navrhol, aby boli obe strany otvorené rozhovoru a vypočuli si aj to, čo nechcú počuť.

Gita Gopinath, prvá zástupkyňa výkonného riaditeľa IMF, pre portál CGTN uviedla, že pre Čínu a USA a pre svetové hospodárstvo je veľmi dôležité mať úzke vzťahy a dobré pracovné vzťahy. „Musí existovať spôsob, ako môžu obe krajiny spolupracovať," povedala.

Bývalý americký minister energetiky Steven Chu medzitým v rozhovore pre CGTN povedal, že „oddelenie" medzi USA a Čínou je „zlý nápad", a dodal, že ak sa tak stane, začne sa vytrácať aj to málo dôvery, ktoré ešte zostalo.

Vzhľadom na to, že Čína sa stala významným hráčom a druhou najväčšou ekonomikou sveta, Chu uviedol, že USA, Čína a Európa musia úzko spolupracovať na dosiahnutí nulových emisií oxidu uhličitého.

Nový východiskový bod pre medziľudské porozumenie

Philadelphia Orchestra sa vracia do Číny 50 rokov po svojej historickej ceste v 1973, keď sa stal prvým americkým orchestrom, ktorý navštívil túto krajinu.

Od 9. do 18. novembra koncertuje a organizuje rezidenčné aktivity v Pekingu, Tchien-ťine, Su-čou a Šanghaji.
V exkluzívnom rozhovore pre CGTN, Tristan Rais-Sherman, asistent dirigenta Filadelfského orchestra, povedal: „Sme naozaj nadšení, že môžeme osláviť túto historickú udalosť a tento historický moment."

Asistent dirigenta vyjadril nádej, že táto návšteva by sa mohla stať dobrým východiskom a že ďalšie americké orchestre budú pokračovať v návrate, aby hrali pre čínske publikum.

Po koncerte Philadelphského orchestra v Pekingu, USA. Veľvyslanec v Číne Nicholas Burns povedal CGTN, že hudba spája obe krajiny. „V roku 1973 sem prišiel orchester a spojil obe krajiny; teraz sa nachádzame v inej dobe, kde sa obe krajiny opäť spájajú, naši lídri, naše vlády a naši ľudia."

Od 9. novembra sa tiež opäť zvýšil počet pravidelných priamych letov medzi Čínou a USA, čo medzi oboma krajinami prinieslo viac medziľudského porozumenia.

San Francisco, hostiteľské mesto nadchádzajúceho stretnutia APEC, je dobre pripravené na to, aby upútalo celosvetovú pozornosť svojimi úzko spätými kultúrnymi a hospodárskymi väzbami na región Asia-Pacific, o čom svedčí historická čínska štvrť a skutočnosť, že tretina jeho obyvateľov má ázijský alebo tichomorský pôvod.

London Breedová, 45. starostka San Francisca, označila mesto za bránu do Ázie a Tichomoria a povedala, že mesto sa teší na budovanie mostov a lepších vzťahov. Breedová dodala, že sa už nemôže dočkať, kedy uvidí čínskych turistov.

Keďže lampióny v čínskej štvrti mesta visia stále počas celého roka, Breedová povedala, že mesto zabezpečuje, aby „svietili na APEC ešte jasnejšie."

https://news.cgtn.com/news/2023-11-15/Xi-Biden-meeting-expected-to-find-right-path-improve-bilateral-ties-1oJGBuvMShq/index.html

Video – https://www.youtube.com/watch?v=ZxBsTuDz_5Y

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring