OTS: CGTN: Nová kapitola: Čína a Srbsko ...

OTS, 10. mája 2024 10:06

OTS: CGTN: Nová kapitola: Čína a Srbsko pokračujú v prehlbovaní spolupráce

Peking 10. mája (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Nedávna reakcia čínskeho prezidenta Xi Jinpinga nadchla a inšpirovala pracovníkov z oceliarní HBIS Smederevo v Srbsku. V odpovedi na ich predchádzajúci list ich prezident Xi povzbudil, aby prispeli novým spôsobom k čínsko-srbskému priateľstvu.

Tridsať srbských pracovníkov z oceliarne napísalo list Xi Jinpingovi, s vysvetlením nedávneho vývoja v závode a vyjadrením vďačnosti za jeho podporu pri znovuzrodení kultovej továrne.

Oceliareň bola založená v roku 1913 v meste Smederevo a kedysi bola oslavovaná ako „pýcha Srbska". Od konca 90. rokov však závodu hrozilo zatvorenie, až do príchodu čínskych investícií v roku 2016. V tom istom roku Xi navštívil závod a stretol sa s jeho pracovníkmi.

Vďaka vyspelej čínskej technológii a systémom riadenia závod začal prinášať zisky a aktuálne je jedným z troch najväčších vývozcov v Srbsku.

Železné priateľstvo

Xi pricestoval v utorok do Belehradu na svoju druhú štátnu návštevu Srbska a očakáva sa, že pevné priateľstvo medzi týmito dvoma národmi sa ešte viac obohatí a posilní.

V podpísanom článku uverejnenom v utorok v srbských médiách Xi povedal, že Čína a Srbsko zostávajú skutočnými priateľmi a dobrými partnermi bez ohľadu na zmeny v medzinárodnej atmosfére.

„Naše pevné priateľstvo neustále rastie a je vzorom pre interakcie medzi štátmi a medzi ľuďmi," povedal Xi v článku.

Okrem toho Xi poznamenal, že obe krajiny by mali podporovať viacrozmerné medziľudské a kultúrne výmeny a diverzifikovať spoluprácu na nižšej ako národnej úrovni.

„Mali by sme dobre využiť kombinovaný efekt „vzájomného oslobodenia od vízovej povinnosti plus priamych letov", ako aj naše kultúrne centrá, na podporu spolupráce v oblasti vzdelávania, športu, kultúry a cestovného ruchu," povedal Xi a dodal, že je potrebné vytvoriť viac príležitostí pre mládež, aby sa priateľstvo medzi Čínou a Srbskom mohlo prenášať z generácie na generáciu.

Dynamika spolupráce

Srbsko je prvým partnerom Číny pre voľný obchod v strednej a východnej Európe. V roku 2023 sa Čína stala najväčším zdrojom zahraničných investícií Srbska a druhým najväčším obchodným partnerom. Čínski spotrebitelia si obľúbili srbský med, červené víno, hovädzie mäso, jahňacie mäso a iné poľnohospodárske produkty.

„Naša prekvitajúca spolupráca v obchodných a hospodárskych vzťahoch, priemyselnom reťazci a rozvoji infraštruktúry výrazne podporuje proces modernizácie oboch krajín," povedal Xi v článku.

Čínsky prezident uviedol, že obe krajiny by mali ďalej uvoľniť potenciál vzájomne prospešnej spolupráce, splniť strednodobý akčný plán spolupráce v rámci iniciatívy Belt and Road a vybudovať ďalšie ťažiskové projekty.

„Mali by sme rozšíriť spoluprácu v oblasti technologických inovácií, pokročilej výroby, zelenej energie, digitálnej ekonomiky, umelej inteligencie a ďalších rozvíjajúcich sa oblastí," povedal.

V písomnom prejave po príchode do srbského hlavného mesta Belehrad Xi vyhlásil, že sa teší na hĺbkovú výmenu názorov so srbským prezidentom Aleksandarom Vucicom o bilaterálnych vzťahoch a ďalších otázkach spoločného záujmu.

„Som presvedčený, že táto návšteva bude plodná a otvorí novú kapitolu vo vzťahoch medzi Čínou a Srbskom," povedal Xi v prejave.

https://news.cgtn.com/news/2024-05-08/A-new-chapter-China-Serbia-continue-to-deepen-cooperation--1tqKIie01dS/p.html

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring