OTS: CGTN: O päť desaťročí neskôr, Čína a Malajzia urýchľujú budovanie...

TASR, 21. júna 2024 8:18

OTS: CGTN: O päť desaťročí neskôr, Čína a Malajzia urýchľujú budovanie komunity so spoločnou budúcnosťou

Peking 21. júna (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Výstavba železničnej trate East Coast Rail Link (ECRL), obrovského železničného projektu v rámci iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta (Belt and Road Initiative) v Malajzii, ktorý stavia spoločnosť China Communications Construction Company, je v plnom prúde.

Očakáva sa, že projekt, ktorého 60 percent bolo dokončených v marci, výrazne zvýši konektivitu a po dokončení prinesie vyváženejší rast do Malajzie prepojením jej menej rozvinutého regiónu na východnom pobreží s ekonomickým srdcom na západnom pobreží.

Čína je ochotná spolupracovať s Malajziou na postupnej výstavbe veľkých projektov, ako je železničné spojenie na východnom pobreží a projekt „Two Countries, Twin Parks" (Dve krajiny, prepojené parky), a zároveň rozširovať rozsah obchodu a investícií a podporovať spoluprácu, povedal v stredu čínsky premiér Li Čchiang počas stretnutia s malajzijským predsedom vlády Anwarom Ibrahimom. Li Čchiang je na oficiálnej návšteve Malajzie od 18. do 20. júna.

Čínsky model partnerstva s priateľstvom, úprimnosťou, vzájomným prínosom a inkluzívnosťou je nepochybne osviežujúcou alternatívou, ktorá sa dostala na stôl multilaterálnej spolupráce v juhovýchodnej Ázii. Získané dividendy sa premenili na hnaciu silu, na krídlach ktorej sa iniciatíva BRI nesie v ústrety víťazstvu v regióne, kde je Malajzia jedným z kľúčových príjemcov, napísal v článku, ktorý bol uverejnený v stredu, Ong Tee Keat, prezident výboru BRI pre Áziu a Tichomorie a bývalý minister dopravy Malajzie.

Čína je už 15 rokov po sebe najväčším obchodným partnerom Malajzie a Malajzia je už dlho druhým najväčším obchodným partnerom Číny v Združení národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN).

Minulý rok čínsky prezident Si Ťin-pching a premiér Anwar dosiahli dôležitý konsenzus o spoločnom budovaní čínsko-malajzijskej komunity so spoločnou budúcnosťou.

Počas návštevy Li Čchianga sa Čína a Malajzia dohodli na urýchlení budovania čínsko-malajzijskej komunity so spoločnou budúcnosťou, udržiavaní úzkych výmen na vysokej úrovni a prehlbovaní spolupráce v rôznych odvetviach. Obe strany sa tiež dohodli, že budú podporovať vysokokvalitné vykonávanie regionálneho ekonomického partnerstva a čo najskôr ukončia rokovania o verzii 3.0 zóny voľného obchodu medzi Čínou a združením ASEAN.

Posilnenie väzieb medzi ľuďmi

Tento rok si pripomíname 50. výročie nadviazania diplomatických vzťahov medzi Čínou a Malajziou a „Rok čínsko-malajzijského priateľstva". Za posledných 50 rokov Čína a Malajzia upevnili vzájomné väzby medzi ľuďmi.

V roku 2023 Malajzia prijala približne 1,4 milióna čínskych turistov, čím sa čínski turisti stali jednou zo šiestich najväčších skupín turistov prichádzajúcich do krajiny. Nedávne zrušenie bezvízového styku výrazne podporilo medziľudské výmeny. „Pozitívne hodnotíme, že sme oslovili viac ako 5 miliónov turistov z Číny," povedal v apríli Manoharan Periasamy, generálny riaditeľ cestovného ruchu Malajzie.

Li Čchiang tiež počas návštevy vyzval obe strany, aby prehĺbili medziľudské a kultúrne výmeny v oblastiach, ako je kultúra, cestovný ruch a vzdelávanie, ako aj medzi mladými ľuďmi oboch národov a na nadnárodnej úrovni s cieľom ďalej uľahčiť výmeny pracovníkov medzi oboma krajinami.

https://news.cgtn.com/news/2024-06-19/China-Malaysia-to-step-up-building-a-community-with-a-shared-future-1uyN4pXEwF2/p.html

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring