OTS: CGTN: Prečo je Čína presvedčená, že ...

TASR, 29. februára 2024 9:00

OTS: CGTN: Prečo je Čína presvedčená, že semená sú otázkou národnej bezpečnosti

Peking 29. februára (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Chen Qingshan a jeho tím majú naliehavú prioritu: vypracovať spôsob, ako urýchliť šľachtenie nových odrôd sójových bôbov s cieľom zvýšiť výrobnú kapacitu a pomôcť Číne dosiahnuť sebestačnosť v oblasti sójových plodín.

„Sójové bôby sú pre krajinu bodom úrazu," povedal Chen Qingshan, odborník na pestovanie sójových bôbov a výskumný pracovník na Severovýchodnej poľnohospodárskej univerzite, vysoko hodnotenej poľnohospodárskej univerzite v poprednej čínskej základni na produkciu sójových bôbov – severovýchodnej čínskej provincii Heilongjiang.

Chen uviedol, že výskum jeho tímu je zameraný na dosiahnutie prielomov v zárodočnej plazme sójových bôbov s cieľom pomôcť urýchliť domácu produkciu sójových bôbov a znížiť závislosť od dovozu. Tento cieľ nabral na význame uprostred rastúceho geopolitického napätia vrátane dlhotrvajúcej ukrajinskej krízy.

Aj keď sa semená zdajú byť maličké a triviálne, sú „čipmi" poľnohospodárstva. A zárodočná plazma, alebo živé genetické zdroje, sú samotným základom šľachtenia semien.

Bezpečnosť zárodočnej plazmy by sa mala povýšiť na strategickú úroveň národnej bezpečnosti, povedal čínsky prezident Xi Jinping v júli 2021.

Takýto holistický prístup k národnej bezpečnosti možno jasne pochopiť prostredníctvom starobylého diela čínskej filozofie: „Rozmach sveta buď prekvitá, alebo upadá; stav sveta buď napreduje, alebo klesá."

Xi citoval frázu a klasickú múdrosť, ktorú sprostredkuje, a zdôraznil, že je dôležité byť pripravený na potenciálne výzvy, riziká a nebezpečenstvá a chopiť sa iniciatívy pri ich riešení.

„Príliv a odliv sveta buď priteká alebo klesá; stav štátu buď prosperuje, alebo zlyháva."

Čínske príslovie, ktoré možno vysledovať až k Lyu Zuqianovi, konfuciánskemu učencovi z éry južnej dynastie Song (1127–1279), znamená, že krajina musí byť vždy ostražitá a pripravená na potenciálne nebezpečenstvá, a to aj v časoch pokoja a mieru, vzhľadom na rýchle zmeny v rozmachu a stave sveta.

Čínske vedenie dlho prikladalo tejto filozofii riadenia veľký význam. Pre prezidenta Xi Jinpinga patrí potravinová bezpečnosť medzi najzákladnejšie záujmy krajiny. Čína potrebuje približne 9 percentami svetovej ornej pôdy nakŕmiť takmer pätinu svetovej populácie.

Hoci Čína zvýšila produkciu vysokokvalitných sójových bôbov a dovoz klesol, toto odvetvie zostáva slabým článkom v úsilí o dosiahnutie potravinovej bezpečnosti. V roku 2021 predstavovali sójové bôby z dovozu viac ako 85 percent celkového dopytu krajiny.

Výskumný pracovník v oblasti sóje Chen Qingshan uviedol, že cieľom krajiny je zvýšiť produkciu plodín o 50 percent v nasledujúcich troch až piatich rokoch.

V takom prípade sa produkcia sójových bôbov zvýši o 10 miliónov ton ročne, čo je približne jedna desatina objemu dovozu do krajiny, povedal.

https://news.cgtn.com/news/2024-02-27/Why-China-believes-seeds-are-a-matter-of-national-security-1rxB2anZk9W/p.html

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring