OTS: CGTN: Pri podpore čínsko-vietnamského ...

TASR, 15. decembra 2023 8:55

OTS: CGTN: Pri podpore čínsko-vietnamského priateľstva sa vkladajú vysoké očakávania do roly mládeže

Peking 15. decembra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Pre vzťahy medzi Čínou a Vietnamom sú ľudia koreňom, záchranným lanom aj zdrojom sily, uviedol generálny tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Číny (CPC) a čínsky prezident Si Ťin-pching v autorizovanom článku, ktorý v utorok uverejnili vietnamské noviny Nhan Dan.

V stredu sa v Hanoji stretli Si Ťin-pching a generálny tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Vietnamu Nguyen Phu Trong so zástupcami mládeže z oboch krajín a s ľuďmi, ktorí prispievajú k čínsko-vietnamskému priateľstvu.

Obidvaja lídri zdôraznili, že základ čínsko-vietnamského priateľstva spočíva medzi týmito dvomi národmi a jeho budúcnosť budú vytvárať mladí ľudia.

Upevňovanie výmenných programov pre mládež

Vo svojom článku Si Ťin-pching vyzval k prehĺbeniu spolupráce v oblasti výuky čínskeho jazyka, odborného vzdelávania, športu a zdravotníctva, aby sa zaistil úspech významných podujatí vrátane Čínsko-vietnamského ľudového fóra a Stretnutia priateľstva čínsko-vietnamskej mládeže s cieľom zvýšiť vzájomné porozumenie a blízkosť medzi našimi národmi, najmä medzi mladšou generáciou.

„Mali by sme rozširovať priateľskú spoluprácu a výmenné programy, aby sme naplno využívali mechanizmy partnerskej výmeny, ako sú hlavné médiá, think-tanky, oddelenia kultúry a turizmu, vydavateľstvá, ako aj rozhlasové, filmové a televízne inštitúcie," dodal.

Univerzita vo vietnamskom meste Hanoj bola svedkom obojstranných výmenných programov pre mládež. Na speváckom podujatí v novembri sa zišlo takmer 400 mladých ľudí z Číny a Vietnamu, aby si spoločne zaspievali klasické piesne z filmov a televízie, ktoré sú známe v oboch krajinách.

Univerzita okrem toho vybudovala spoločne s čínskym vydavateľstvom kníhkupectvo, ktoré ponúka miestnym študentom priestor na spoznávanie čínskej kultúry.

Si Ťin-pching mal voči mladým ľuďom vždy vysoké očakávania a neustále ich povzbudzuje, aby nasledovali svoje sny a preberali zodpovednosť. V túto stredu čínsky líder vyjadril aj nádej, že mladí ľudia prevezmú iniciatívu pri podporovaní čínsko-vietnamského priateľstva.

Podpora tradičného priateľstva

Čína je dlhodobo pre Vietnam najväčším obchodným partnerom, pričom Vietnam je štvrtým najväčším obchodným partnerom Číny na svete.

Hraničné prístavy oboch krajín sa rýchlo prepojili vďaka spusteniu cezhraničnej nákladnej vlakovej dopravy medzi Čínou a Vietnamom, ako aj programu inteligentných prístavov. Do Číny sa vyváža veľké množstvo kvalitných vietnamských poľnohospodárskych produktov vrátane liči, durianu a dračieho ovocia.

Na linke metra Cat Linh-Ha Dong, ktorú vybudovala čínska spoločnosť, sa uskutočnilo takmer 20 miliónov ciest, čo zabezpečilo obyvateľom Hanoja praktický a pohodlný spôsob cestovania.

Si Ťin-pching má od čínskej a vietnamskej mládeže veľké očakávania. Ako uviedol, mladí ľudia oboch krajín by sa mali chopiť svojej úlohy pri budovaní čínsko-vietnamského spoločenstva so spoločnou budúcnosťou, ktorá má strategický význam.

Tak isto vyzval mládež z oboch strán, aby sa podieľali na podpore Ázie a Tichomoria a prispeli k trvalému mieru v regióne.

„Dúfam, že budete priekopníkmi v podpore ľudského pokroku a prispejete k budovaniu komunity pre spoločnú budúcnosť ľudstva", povedal Si Ťin-pching zástupcom mládeže.

https://news.cgtn.com/news/2023-12-14/Role-of-youth-highly-anticipated-in-promoting-China-Vietnam-friendship-1pvuwUP7xXW/index.html

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring