OTS: CGTN: Pri predstavovaní čínsko-amerického ...

TASR, 20. novembra 2023 11:29

OTS: CGTN: Pri predstavovaní čínsko-amerického priateľstva Si Ťin-pching vyzdvihuje úlohu ľudí

Peking 20. novembra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - V októbri 2023 vystúpil americký pilot – veterán Harry Moyer, ktorý mal v tom čase 103. narodeniny, na Veľký čínsky múr v okolí Pekingu.

Moyer sa vrátil do Číny s približne 30 člennou delegáciou pozostávajúcou z rodín veteránov Lietajúcich tigrov, osem desaťročí po svojej odvážnej službe v južnej Číne po boku Číňanov proti japonskej agresii počas druhej svetovej vojny.

„Duch Lietajúcich tigrov pre mňa znamená priateľstvo," povedal Jackson Long, najmladší člen delegácie a pravnuk veterána Lietajúcich tigrov, pán Clifford R. Long starší.

„Keď sa vrátim, budem svojim priateľom rozprávať o svojej ceste do Číny. Ukážem im fotografie, ktoré som nafotil," povedal 15-ročný chlapec, ktorý sa tešil najmä na svoju cestu na Veľký čínsky múr.

V stredu na uvítacej večeri v San Franciscu čínsky prezident Si Ťin-pching rozprával príbehy Lietajúcich tigrov na dôkaz toho, že priateľstvo medzi čínskym a americkým národom, ktoré prešlo skúškou krvi a ohňa, sa bude odovzdávať z generácie na generáciu.

Nádej pre väzby medzi Čínou a USA spočíva v ľuďoch

Budúcnosť čínsko-amerických vzťahov vytvoria naši ľudia, uviedol Si Ťin-pching a vyzval na budovanie ďalších mostov a dláždenie ďalších ciest pre vzájomné interakcie medzi ľuďmi.

Čína a USA zavedú viac opatrení na uľahčenie cestovania a podporu medziľudských vzťahov vrátane zvýšenia počtu priamych letov, dialógu na vysokej úrovni o cestovnom ruchu a zjednodušenia postupov pri podávaní žiadostí o víza, uviedol.

„Dúfame, že sa naše dva národy budú v novej ére čoraz viac navštevovať, nadväzovať kontakty a vymieňať si skúsenosti a písať nové príbehy priateľstva," povedal Si Ťin-pching.

Tento rok sa Si Ťin-pching stretol s hosťami z USA vrátane bývalého ministra zahraničných vecí USA Henryho Kissingera a spolupredsedmi Billom a Melindou Gatesovými z nadácie Bill Gates a zdôraznil, že nádej vzťahov medzi Čínou a USA spočíva v ľuďoch, ich základom sú naše spoločnosti, ich budúcnosť závisí od mladých ľudí a ich vitalita pramení v porozumení na nadnárodnej úrovni.

Na uvítacej večeri boli medzi približne 400 hosťami generálny riaditeľ spoločnosti Apple, Tim Cook, a generálny riaditeľ spoločnosti Tesla, Elon Musk.

Obaja obchodní magnáti tento rok navštívili Čínu. Počas stretnutia v máji s čínskym ministrom obchodu Wang Wentaom Musk povedal, že vzťah medzi USA a Čínou nie je hrou s nulovým súčtom. Musk takisto vyjadril dôveru v čínsky trh a ochotu prehĺbiť spoluprácu v prospech oboch strán.

„Vítam viac amerických guvernérov, členov Kongresu a ľudí zo všetkých spoločenských vrstiev na návšteve Číny," uviedol v stredu Si Ťin-pching.

„S cieľom zvýšiť porozumenie medzi našimi národmi, najmä medzi mladými ľuďmi," oznámil, že Čína je v nasledujúcich piatich rokoch pripravená pozvať 50 000 mladých Američanov do Číny na výmenné a študijné programy.

Čína je pripravená byť partnerom a priateľom USA, povedal Si Ťin-pching.

Dostatok priestoru na obojstranne výhodnú spoluprácu

Si Ťin-pching tiež zdôraznil, že obojstranne výhodná spolupráca je neodmysliteľnou súčasťou čínsko-amerických vzťahov a poznamenal, že obe krajiny majú dostatok priestoru na spoluprácu a sú plne schopné si navzájom pomôcť dosiahnuť úspech a obojstranne výhodné výsledky.

Podľa jeho slov sú iniciatívy „Jedno pásmo, jedna cesta" ako aj Globálna rozvojová iniciatíva, Globálna bezpečnostná iniciatíva a Iniciatíva globálnej civilizácie, ktoré navrhla Čína, vždy otvorené pre všetky krajiny vrátane USA.

Počas stretnutia s americkým prezidentom Joe Bidenom v stredu ráno sa Si Ťin-pching a Biden dohodli na vytvorení pracovnej skupiny pre boj proti drogám, ktorá by posilnila spoluprácu a pomohla USA v boji proti zneužívaniu drog.

Čína hlboko súcití s americkým ľudom, najmä s mladými ľuďmi, kvôli utrpeniu, ktoré im spôsobila látka Fentanyl, uviedol Si Ťin-pching.

Hlavy oboch štátov tiež dosiahli dôležitú dohodu o rozšírení rôznych bilaterálnych výmen v oblasti vzdelávania, zahraničných študentov, mládeže, kultúry, športu a medzi podnikateľskými komunitami.

„Aby bola akákoľvek veľká vec úspešná, musí zapustiť korene v ľuďoch, získať silu od ľudí a byť uskutočnená ľuďmi. Rozvíjanie čínsko-amerického priateľstva je veľkým prínosom," povedal na uvítacej večeri Si Ťin-pching.
https://news.cgtn.com/news/2023-11-17/Envisioning-China-U-S-friendship-Xi-highlights-role-of-people-1oMzxr4Fe5W/index.html

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring