OTS: CGTN: Prieskumy CGTN o čínskej ekonomike ...

TASR, 27. februára 2024 14:59

OTS: CGTN: Prieskumy CGTN o čínskej ekonomike III: Čínu zatiaľ nenahradí žiadna „nová Čína"!

Peking 27. februára (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - „Čínu zatiaľ nenahradí žiadna 'nová Čína'!" Tak povedal čínsky prezident Xi Jinping čínskej obchodnej komunite, aby zdôraznil príležitosti Číny na globálnom trhu na samite generálnych riaditeľov Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce za rok 2023. Podľa prieskumov, ktoré uskutočnili CGTN a Renmin University of China (RUC) prostredníctvom výskumného inštitútu New Era International Communication Research Institute, 90,6 percenta globálnych respondentov vníma Čínu ako dôležitú krajinu a má záujem o prehlbovanie vzájomne prospešnej spolupráce s Čínou, čo je koncept, ktorý sa stal v medzinárodnom spoločenstve konsenzom.

Čína sa nemôže rozvíjať izolovane od sveta a svet pre svoju prosperitu potrebuje Čínu. V očiach globálnych respondentov nie je Čína len motorom globálneho hospodárskeho rastu a príležitosťou pre svetový rozvoj, ale aj stabilizátorom a spoľahlivým partnerom medzinárodného spoločenstva. V prieskume uviedlo až 84,5 percenta globálnych respondentov, že Čína je najvplyvnejším ekonomickým hráčom na svete. 81,9 percenta respondentov zatiaľ považuje Čínu za krajinu plnú príležitostí a myslí si, že rozvoj Číny poskytne príležitosti celému svetu. Ďalších 75,6 percenta respondentov dúfa, že ich domovské krajiny dokážu udržať dobré vzťahy s Čínou a verí, že aktívna účasť Číny na medzinárodných záležitostiach môže pomôcť udržať spravodlivý a primeraný medzinárodný poriadok. Respondenti uvádzajú, že z ôsmich hlavných krajín sveta, vrátane Číny a Spojených štátov, práve hospodárske a obchodné kontakty s Čínou prinášajú pre ich krajiny najväčšie výhody.
Čína je v ich očiach aj najspoľahlivejším partnerom.

Dôvera a očakávania sveta od čínskej ekonomiky vyplývajú z veľkého a stabilného čínskeho trhu a koncepcie vyváženého, koordinovaného a inkluzívneho rozvoja, ktorý Čína dodržiava vo svojich zahraničných kontaktoch. V tejto súvislosti 63,2 percenta globálnych respondentov oceňuje konzistentnosť a stabilitu čínskej zahraničnopolitickej orientácie a verí, že Čína do turbulentného sveta vniesla „stabilizačný prostriedok". Ďalších 64,6 percenta respondentov tvrdí, že Čína je zodpovedná krajina, ktorá zohráva čoraz dôležitejšiu a konštruktívnejšiu úlohu v globálnom riadení.

Z konceptov globálneho spoločenstva ako je spoločná budúcnosť, iniciatíva Belt and Road, Globálna rozvojová iniciatíva, Globálna bezpečnostná iniciatíva, Globálna civilizačná iniciatíva a sprostredkovanie Číny medzi Saudskou Arábiou a Iránom s cieľom dosiahnuť historické zmierenie a podporiť konferenciu Organizácie Spojených národov o zmene klímy na dosiahnutie „konsenzu Spojených arabských emirátov", získavajú čínske myšlienky, plány a múdrosť čoraz viac dôvery a očakávaní od medzinárodného spoločenstva. V prieskume 76,5 percenta respondentov súhlasilo s tým, že Čína je krajina hodná rešpektu. Celkovo 84,2 percenta globálnych respondentov oceňuje Čínu ako úspešnú krajinu. Medzitým 80,1 percenta respondentov verí, že medzinárodný vplyv Číny rastie a očakáva, že Čína poskytne cennejšie skúsenosti pre globálne riadenie.

Prieskumy sa uskutočnili celosvetovo medzi 15 037 respondentmi z rozvinutých krajín, ako sú Spojené štáty, Francúzsko, Japonsko a Južná Kórea, a z rozvojových krajín, ako sú Peru, Mexiko, Thajsko a Nigéria.

https://news.cgtn.com/news/2024-02-26/CGTN-polls-on-China-s-economy-III-The-next-China-is-still-China--1rvluMDbcUE/p.html

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring