OTS: CGTN: „Prispieva každý": Ako Čína napreduje ...

TASR, 27. septembra 2023 9:14

OTS: CGTN: „Prispieva každý": Ako Čína napreduje v spoločnej prosperite prostredníctvom sprístupňovania a revitalizácie vidieka

Peking 27. septembra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Yiwu vo východočínskej provincii Če-ťiang je „hlavným mestom drobného tovaru na svete" a udržiava obchodné vzťahy s viac ako 230 krajinami a regiónmi.

Medzinárodný obchodný trh Yiwu podporil rozvoj 2,1 milióna malých, stredných a mikro podnikov a spája sa so zamestnanosťou 32 miliónov ľudí. Je známy ako najväčší veľkoobchodný trh s drobným tovarom na svete.

Počas nedávnej inšpekčnej cesty do provincie Če-ťiang vyjadril čínsky prezident Si Ťin-pching 20. septembra pri návšteve obchodného trhu v meste Ťin-chua svoju spokojnosť s tým, že malé komodity z Yiwu prerazili na veľký trh a stali sa významným odvetvím.

„Každý je účastníkom, tvorcom a prispievateľom," povedal Si, tiež generálny tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Číny (CPC) a predseda Ústrednej vojenskej komisie, pričom vyzval obchodný trh, aby viac prispel k rozširovaniu trhov doma i v zahraničí, a zároveň vyzval provinciu Če-ťiang, aby prevzala vedúcu a príkladnú úlohu pri podpore spoločnej prosperity.

Rozvoj obchodu pre sprístupňovanie na vysokej úrovni

Z údajov, ktoré zverejnila čínska Hlavná colná správa, vyplýva, že celková hodnota dovozu a vývozu tovaru v prvom polroku tohto roka predstavovala 20,1 bilióna jüanov (približne 2,75 bilióna USD), čo je medziročný nárast o 2,1 percenta. Prvýkrát prekročila hranicu 20 biliónov jüanov.

Súkromné podniky sú stále hlavnou silou čínskeho zahraničného obchodu. V prvom polroku 2023 sa počet podnikov zahraničného obchodu zaoberajúcich sa dovozom a vývozom medziročne zvýšil o 6,9 percenta. Z toho hodnota dovozu a vývozu súkromných podnikov predstavovala 10,59 bilióna jüanov, čo je medziročný nárast o 8,9 percenta.

Počas svojej inšpekčnej cesty prezident Si zdôraznil, že je potrebné vynaložiť úsilie na povzbudenie a podporu súkromných podnikov, aby sa aktívne podieľali na globálnej priemyselnej deľbe práce a prideľovaní zdrojov s cieľom zvýšiť kľúčovú konkurencieschopnosť.

Po rokoch vývoja sa nákladné vlaky Čína – Európa, ktoré vychádzajú z Yiwu a končia v španielskom Madride, dostali na cestu kvalitného rozvoja a stali sa novým spôsobom medzinárodnej prepravy, ktorý je pohodlný, rýchly, bezpečný, stabilný, ekologický a ekonomický.

Takzvaný Yixin'ou v čínštine (Yiwu-Xinjiang-Europe), teda 13 052 km dlhá nákladná trať, sa stala dôležitým mostom spájajúcim euroázijský kontinent. Celkový počet nákladných vlakov, ktoré prešli po tejto trase do konca júla tohto roka, presiahol 6 000.

Prezident Si vyzýval provinciu Če-ťiang, aby pokračovala v písaní novej kapitoly prehlbovaní reforiem a rozširovaní sprístupňovania, a tiež ju nabádal, aby plánovala reformy z globálneho hľadiska a neustále rozširovala inštitucionálne sprístupňovanie, pokiaľ ide o pravidlá, predpisy, riadenie a normy.

V roku 2021 vydala Čína usmernenie, v ktorom podporuje provinciu Če-ťiang, aby prevzala vedúcu úlohu pri vytváraní demonštračnej zóny na podporu spoločnej prosperity v celej krajine.

V Če-ťiangu jasne vidieť množstvo príkladov významu spoločnej prosperity, od rozvoja súkromných podnikov až po pokrok v revitalizácii vidieka.

Podpora spoločnej prosperity prostredníctvom priekopníckych ukážok

V júni 2003 provincia Če-ťiang spustila Zelený program obnovy vidieka s cieľom zlepšiť vidiecku výrobu, životné a ekologické prostredie, ako aj kvalitu života poľnohospodárov.

Počas 20 rokov vytvoril tento program tisíce krásnych dedín a zásadne zmenil tvár provinčného vidieka, čím priniesol úspešné skúsenosti s modernizáciou poľnohospodárstva a vidieka, ako aj úspešné vidiecke príklady na podporu čínskej modernizácie.

Vďaka programu sa dedinka Lizu v prefektúre Ťin-chua zmenila zo špinavej a chudobnej dediny na miesto so zlepšeným životným prostredím a prosperujúcim cestovným ruchom.

Pri kontrole dediny 20. septembra sa prezident Si dozvedel, že ročný príjem na obyvateľa dediny dosiahol 52 000 jüanov (približne 7,250 USD).

Podľa Národného štatistického úradu zažila Čína ďalší rok bohatej úrody letného obilia, pričom produkcia letného obilia v tomto roku celkovo dosiahla 146,13 miliónov ton.

Navyše do konca roka 2022 vzniklo 40 nových výhodných a charakteristických priemyselných klastrov, 50 národných moderných poľnohospodárskych a priemyselných parkov a 200 miest so silným poľnohospodárskym sektorom.

Prezident Si zdôraznil úsilie sústrediť sa na zmenšovanie rozdielov medzi mestskými a vidieckymi oblasťami, ako aj na odstraňovanie rozdielov v regionálnom rozvoji a príjmoch, a tiež vyzval na podporu revitalizácie vidieka vo všetkých oblastiach a na intenzívnu podporu vidieckych odvetví s osobitnými miestnymi charakteristikami.

„Je toho veľa, čo treba preskúmať, a veľa vecí, ktoré treba urobiť, aby sa pokročilo v revitalizácii vidieka," povedal Si dedinčanom a vyzval ich, aby sa snažili vytvoriť lepšiu budúcnosť spoločnej prosperity.

Tento rok si pripomíname 20. výročie implementácie stratégie „plného využitia ôsmich výhod a implementácie ôsmich hlavných opatrení" v provincii Če-ťiang.

Stratégia, ktorú predložil prezident Si v roku 2003, vyzýva provinciu, aby využila svojich osem výhod, ako sú výhody systému a mechanizmu alebo výhody polohy a priemyslu, na realizáciu ôsmich hlavných opatrení pre rozvoj provincie Če-ťiang.

Odvtedy hospodársky a sociálny rozvoj provincie Če-ťiang dosiahol nové historické výsledky.

Prezident Si uznal tieto úspechy a vyzval na to, aby sa reálna ekonomika považovala za základ budovania moderného priemyselného systému, aby sa usmerňovali a podporovali tradičné priemyselné odvetvia s cieľom urýchliť uplatňovanie vyspelých a ľahko použiteľných technológií a aby sa podporoval špičkový, inteligentný a ekologický rozvoj výrobného sektora.

https://news.cgtn.com/news/2023-09-25/Xi-urges-Zhejiang-to-further-advance-Chinese-modernization-1no6TIHz1O8/index. html

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring