OTS: CGTN: Prvé medzinárodné kultúrne fórum ...

TASR, 21. septembra 2023 9:57

OTS: CGTN: Prvé medzinárodné kultúrne fórum Zlatá panda (Golden Panda) zdôrazňuje dialóg medzi kultúrami

Peking, 21. septembra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Keď sa povie Čcheng-tu, ľuďom najprv napadne jeho pikantná kuchyňa, pandy veľké, zaujímavý dialekt alebo aj rušný nočný život. Toto vnútrozemské mesto na juhozápade Číny však slúži aj ako centrum medzinárodnej kultúrnej výmeny.

V stredu sa v Čcheng-tu v provincii S'-čchuan otvorilo prvé Medzinárodné kultúrne fórum Zlatá panda s témou „Civilizácie v harmónii: rozmanitosť, rovnosť a inklúzia".

Na fóre sa rečníci podelili o svoje názory na to, ako sa jednotlivé kultúry od seba navzájom učia, a na komunitu ľudí so spoločnou budúcnosťou. Zhodli sa na tom, že dialóg medzi jednotlivými kultúrami je kľúčový, pričom je potrebné uznávať kultúrnu rozmanitosť na svete.

Medzi pozvanými rečníkmi boli bývalí vysokí predstavitelia OSN, bývalí politickí lídri viacerých krajín a významní odborníci na kultúru.

Erik Solheim, bývalý námestník generálneho tajomníka OSN, privítal úsilie Číny pri ochrane životného prostredia a uviedol, že musíme bojovať proti všetkým hlúpostiam týkajúcim sa oddeľovania a potrebujeme viac globálnej spolupráce a dialóg so vzájomným rešpektom medzi kultúrami.

„Iniciatívu Jeden pás, jedna cesta (Belt and Road), a jej zameranie na kultúrne výmeny, na spoluprácu v oblasti vzdelávania a vedy, považujem za obnovenie Hodvábnej cesty," povedala Irina Bokovová, bývalá generálna riaditeľka UNESCO, a dodala, že Globálna kultúrna iniciatíva navrhnutá Čínou je dobrým riešením spoločných výziev ľudstva.

Viacerí rečníci, ktorí mali skúsenosti so životom a prácou v rôznych kultúrnych prostrediach, poukázali na význam kultúrnych výmen pri budovaní partnerstiev a rozvoji prosperujúcej budúcnosti na regionálnej a globálnej úrovni.
Bývalý thajský premiér Apchisit Vedžadžíva uviedol, že ľudia na celom svete napriek rozdielnym geografickým, historickým a sociálno-kultúrnym faktorom túžia po rovnakých veciach, ako je prosperita a mier, a poznamenal, že jednou z osvedčených silných stránok Ázie je schopnosť rozvíjať svoju kultúru a zároveň sa vyrovnávať so zmenami zvnútra aj zvonka.

Nabil Fahmy, bývalý egyptský minister zahraničných vecí, uviedol, že v dnešnej prepojenej a rýchlo sa rozvíjajúcej globálnej spoločnosti je čoraz dôležitejšie porozumenie a rešpektovanie rôznych kultúr a ľudia potrebujú kompatibilitu medzi kultúrami.

Stelios Virvidakis, predseda riadiaceho výboru Centra čínskych a gréckych starovekých civilizácií, povedal, že kultúra by nemala byť uzavretá, ale mala by mať dostatočnú výmenu názorov a viesť dialóg, aby sa zabránilo slepému pocitu nadradenosti a extrémnemu nacionalizmu.

Eike Schmidt, riaditeľ a kurátor múzea Galéria Uffizi, na príklade kultúrnych výmen s múzeami v Číne vysvetlil, ako môžu múzeá budovať mosty kultúrneho dialógu. Dodal, že ľudia by mali presadzovať zásady kultúrnej výmeny: rovnosť, vzájomné učenie, dialóg a inklúzia medzi kultúrami vo svete, ktorý je čoraz viac ohrozený polarizáciou vo všetkých oblastiach.

Počas fóra sa uskutočnil dialóg, ktorý moderovala Tian Wei z televíznej stanice CGTN. Jeho cieľom bola dôkladná výmena názorov o úlohe filmovej a televíznej produkcie ako silného média kultúrnej komunikácie a výmeny.

Šesť hostí sa pochvalne vyjadrilo o ocenení Zlatá panda, ktorého cieľom je poskytnúť novú platformu na podporu kultúrneho porozumenia a výmeny myšlienok, ktoré presahujú kultúrne rozdiely. Dvaja hostia podujatie spestrili krátkymi hudobnými a básnickými vystúpeniami a rozprávali aj o tom, ako pri tvorbe filmov spájajú umenie, kultúru a technológie.

Prvé ocenenia Zlatá panda sa udeľovali v utorok. Celkovo je to 25 ocenení v štyroch kategóriách: film, televízna dráma, animovaný film a dokumentárny film. Podujatie, ktoré organizovala federácia China Federation of Literary and Art Circles a vláda provincie S'-čchuan, prilákalo mnoho zástupcov svetových filmových a televíznych organizácií, režisérov, hercov a odborníkov na kultúru.

Hostia z čínskeho a zahraničného televízneho a filmového priemyslu boli v záverečnej časti fóra pozvaní, aby sa zúčastnili aj na slávnostnom otvorení iniciatívy Zlata panda.

Iniciatíva vyzýva mladých umelcov z celosvetovej umeleckej komunity, aby v tejto dobe prijali poslanie podporovať harmonickú kultúru, z ktorej budú mať všetci úžitok. Apeluje na nich, aby spoločne vytvárali umelecké pamiatky, ktoré odrážajú spoločné hodnoty, pôsobili ako priateľskí vyslanci kultúrnej výmeny a vzájomného učenia sa a neustále uvoľňovali mladícku energiu kultúrneho dedičstva a inovácií.

https://news.cgtn.com/news/2023-09-20/First-Golden-Panda-Intl-Cultural-Forum-highlights-global-dialogue-1nfreGymy5i/index.html

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring