OTS: CGTN: San Francisco obnovilo vzťahy medzi Čínou a USA

TASR, 20. novembra 2023 11:14

Peking 20. novembra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho americký náprotivok Joe Biden si v stredu úprimne a podrobne vymenili názory vo Filoli Estate, San Francisco. Tento očakávaný samit sa konal rok po stretnutí oboch prezidentov na Bali v Indonézii.

Počas stretnutia prezident Si Ťin-pching vyzval obe krajiny, aby spoločne budovali päť pilierov bilaterálnych vzťahov a prijali v San Franciscu novú víziu, ktorá bude čeliť budúcnosti. Zdôraznil, že Čína sa dôsledne usiluje o stabilné, zdravé a udržateľné vzťahy so Spojenými štátmi. Čína má zároveň záujmy, ktoré musí chrániť, zásady, ktoré musí dodržiavať, a červené čiary, ktoré nesmie prekročiť.

Čína dúfa, že obe krajiny budú partnermi, ktorí sa budú navzájom rešpektovať a budú spolunažívať v mieri. Americký ekonóm Jeffrey Sachs uviedol, že myšlienka vzájomného rešpektu, spolupráce, dialógu a spoločného riešenia problémov je „skutočne múdra a mimoriadne dôležitá", ako uvádza agentúra Xinhua.

Je pravda, že obe krajiny stále čelia určitým strategickým sporom. Prezident Si Ťin-pching na samite zdôraznil, že obe krajiny musia spoločne účinne riešiť nezhody namiesto toho, aby sa z nich stala priepasť, ktorá obe krajiny od seba oddeľuje.

Pred samitom Si Ťin-pchinga a Bidena, počas neho a po ňom dosiahli obe strany niekoľko dôležitých konsenzov o funkčných otázkach vrátane zmeny klímy, umelej inteligencie, spolupráce v oblasti boja proti drogám a medziľudských výmen.

Angažovanosť a spolupráca Číny a USA v týchto otázkach sú nevyhnutné na podporu dialógu a porozumenia medzi oboma stranami a na zníženie rizika konfliktov a konfrontácií spôsobených nesprávnymi odhadmi.

Spolupráca Číny a USA je tiež prejavom zodpovednosti voči medzinárodnému spoločenstvu. Počas samitu prezident Si Ťin-pching vyzval Čínu a Spojené štáty, aby ako veľké krajiny spoločne prevzali zodpovednosť, a zdôraznil, že problémy, ktorým čelí ľudská spoločnosť, nemožno vyriešiť bez spolupráce medzi veľkými krajinami.

Joseph Nye, univerzitný profesor a bývalý dekan fakulty Kennedy School of Government na Harvardskej univerzite, zdôraznil, že oddelenie Číny a USA nie je možné, pretože žiadna krajina nedokáže riešiť zmenu klímy, hrozbu pandémie alebo iné nadnárodné problémy sama.

Čína, ako najväčšia rozvojová krajina, a USA, ako najväčšia rozvinutá krajina, majú zásadný význam pri podpore globálneho hospodárskeho rastu. Ako stáli členovia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov a dôležití účastníci súčasného mechanizmu globálneho riadenia zohrávajú tieto dve krajiny kľúčovú úlohu pri riešení globálnych výziev.

Obrovská loď čínsko-amerických vzťahov sa plaví od Bali až po San Francisco cez skryté útesy a pereje. San Francisco však nie je cieľová destinácia. Mesto, ktoré je svedkom storočnej histórie výmeny medzi Číňanmi a Američanmi, je novým začiatkom čínsko-amerických vzťahov.

https://news.cgtn.com/news/2023-11-16/San-Francisco-a-new-starter-for-China-U-S-relations-1oMtcW3ua1q/index.html

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2280047/image_5009787_30551178.jpg

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring