OTS: CGTN: Si Ťin-pching oznamuje osem krokov ...

TASR, 19. októbra 2023 9:55

OTS: CGTN: Si Ťin-pching oznamuje osem krokov Číny pre kvalitnú spoluprácu v rámci iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta

Peking 19. októbra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Čínsky prezident Si Ťin-pching v stredu oznámil, že Čína podnikne osem hlavných krokov na podporu spoločného úsilia o kvalitnú spoluprácu so zúčastnenými krajinami v rámci iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta.

Prezident Si to oznámil v Pekingu počas hlavného prejavu na otváracom ceremoniáli tretieho ročníka Fóra Jedno pásmo, jedna cesta pre medzinárodnú spoluprácu.

S cieľom uskutočniť praktickú spoluprácu v rámci iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta (BRI) sa prezident Si vyjadril, že Čína sľubuje väčšiu finančnú podporu pre projekty BRI na základe trhových a obchodných operácií.
Čínsky prezident oznámil, že Čínska rozvojová banka a čínska banka Export-Import Bank pripravia finančné prostriedky v hodnote 350 miliárd jüanov (48,75 miliardy USD) a ďalších 80 miliárd jüanov vložia do fondu Hodvábnej cesty Silk Road Fund.

Prezident Si tiež prezradil, že na konferencii generálnych riaditeľov, ktorá sa konala v utorok počas fóra, boli uzavreté dohody v hodnote 97,2 miliardy USD.

Ďalej uviedol, že Čína bude podporovať otvorené svetové hospodárstvo prostredníctvom opatrení, ako je zriadenie pilotných zón pre spoluprácu v oblasti elektronického obchodu na Hodvábnej ceste, uzavretie dohôd o voľnom obchode a zmlúv o ochrane investícií s viacerými krajinami a odstránenie všetkých obmedzení prístupu zahraničných investícií do výrobného sektora.

Na podporu spoločného úsilia o kvalitnú spoluprácu v rámci iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta podnikne Si aj kroky na vybudovanie viacrozmernej siete prepojenia tejto iniciatívy, bude pokračovať v podpore ekologického rozvoja a v rozvoji vedeckých a technologických inovácií.

Podľa vyjadrenia prezidenta Si bude Čína tiež podporovať medziľudské výmeny, presadzovať spoluprácu na základe integrity a posilňovať budovanie inštitúcií pre medzinárodnú spoluprácu v rámci iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta.

Tento rok si pripomíname 10. výročie iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta. Do júna 2023 podpísala Čína viac ako 200 dohôd o spolupráci v rámci iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta s viac ako 150 krajinami a vyše 30 medzinárodnými organizáciami.

„Spoluprácu v rámci iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta navrhla Čína, ale jej výhody a príležitosti môže zdieľať celý svet," povedal Si vo svojom prejave.

Na otváracom ceremoniáli vystúpili vedúci predstavitelia štátov a vedúci predstavitelia medzinárodných organizácií, ktorí vysoko ocenili výsledky dosiahnuté za posledné desaťročie v rámci iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta a vyjadrili dôveru v jej budúcnosť.

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že iniciatíva Jedno pásmo, jedna cesta je veľmi dobre prepojená s rozvojom integračných projektov v regiónoch po celom svete, zatiaľ čo indonézsky prezident Joko Widodo vyjadril nádej, že rozvojové synergie v rámci tejto iniciatívy budú pokračovať.

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres povedal, že uprostred výziev, ktorým čelí súčasný svet, nemožno poprieť význam iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta.

https://news.cgtn.com/news/2023-10-18/Xi-Jinping-announces-steps-for-high-quality-Belt-and-Road-cooperation-1nZX2sGNdtK/index.html

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2250714/1.jpg

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.


Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring